ΕΛΛΑΔΑ

Αιχμές περί πολιτικής σκοπιμότητας για την κατάσταση στη Μόρια από το διεθνή Tύπο

Αιχμές περί πολιτικής σκοπιμότητας για την κατάσταση στη Μόρια από το διεθνή Tύπο
Reuters

Μετά και τις τελευταίες κινήσεις αποσυμφόρησης της Μόρια, η τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για το προσφυγικό κάνει λόγο για 7653 αιτούντες άσυλο, με τη χωρητικότητα του κέντρου να ανέρχεται στους 3100, ενώ στο νησί βρίσκονται σχεδόν δέκα χιλιάδες αιτούντες άσυλο.

Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο έχουν σχεδόν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης όταν πρόκειται για το μεταναστευτικό, που με εκτενή ρεπορτάζ και επιτόπιες έρευνές τους, έχουν «χρίσει» τη Μόρια ως το χειρότερο στρατόπεδο προσφύγων στον κόσμο.

Με σημερινό τους δημοσίευμα, οι New York Times εκτιμούν ότι η παρατεταμένη κατάσταση εξαθλίωσης στη Μόρια ενδέχεται να αποτελεί πολιτική επιλογή που έχει στόχο να αποθαρρύνει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, που για την ώρα αριθμεί κάτι λιγότερο από 19000 αιτούντες άσυλο.

«Οι συνθήκες τροφοδοτούν κατηγορίες ότι ο καταυλισμός έχει αφεθεί να κακοφορμίσει προκειμένου να αποθαρρύνει τη μετανάστευση, και ότι υπάρχει κακοδιαχείριση στα κονδύλια που προσέφερε η ΕΕ στην Ελλάδα, προκειμένου να διαχειριστεί τους αιτούντες άσυλο. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η υπηρεσία της ΕΕ κατά της απάτης ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι NYT.

Με τίτλο «Καλύτερα να πνιγείς» οι NYT καταγράφουν τις συνθήκες καθημερινής εξαθλίωσης, με τους ανθρώπους να κοιμούνται δίπλα σε ανθρώπινα απόβλητα, σκουπίδια, ενώ περιμένουν στην ουρά δώδεκα ώρες την ημέρα για τρία υποτυπώδη γεύματα.

Ο ψυχίατρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Αλεσάντρο Μπαρμέιρο, δηλώνει στους NYT ότι η κατάσταση προκαλεί στους ήδη ταλαιπωρημένους αιτούντες άσυλο ψυχωτικά επεισόδια και μετατραυματική διαταραχή, ενώ η οργάνωση έχει χαρακτηρίσει τη Μόρια ως «ψυχιατρικό άσυλο».

Guardian για Μόρια: «Βρήκαμε την κόλαση»

Στη βαθιά τραυματική εμπειρία που βίωσαν τα παιδιά-πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό της Μόρια αναφέρεται ο βρετανικός Guardian σε σημερινό δημοσίευμα με τίτλο «Βρήκαμε την κόλαση: το τραύμα είναι βαθύ για τα παιδιά».

Η φωτογραφία που συνοδεύει το δημοσίευμα είναι χαρακτηριστική, πρόκειται για μια παιδική ζωγραφιά η οποία αποτυπώνει το ταξίδι μέσω θαλάσσης, όπου άνθρωποι στέκονται φοβισμένοι πάνω σε μια λέμβο ενώ άλλοι βρίσκονται βυθισμένοι στη θάλασσα στο κέντρο της Μόριας».

«Τα σκίτσα δημιουργήθηκαν από παιδιά και αποτελούν μέρος ενός φαινομένου που αυξάνεται στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια. Όλοι έχουν επιχειρήσει να αυτοκτονήσουν ή να αυτοτραυματιστούν από τότε που ήρθαν σε αυτό το μέρος», αναφέρει το δημοσίευμα.

Περίπου 3.000 ανήλικοι ζουν στον καταυλισμό, τον οποίο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα χαρακτηρίζουν ως ένα τεράστιο υπαίθριο «ψυχικό άσυλο», λόγω του υπερπληθυσμού και των άθλιων υγειονομικών συνθηκών. «Την περασμένη Τρίτη, ένας έφηβος προσπάθησε να κρεμαστεί. Τον Αύγουστο ένα 10χρονο αγόρι απέτυχε να αυτοκτονήσει», επισημαίνει ο συντάκτης.

Όπως σημειώνει ο Guardian, η ζωή στη Μόρια είναι μια καθημερινή μάχη επιβίωσης με συνήθεις διενέξεις ανάμεσα στις διάφορες εθνικές ομάδες για κάτι τόσο απλό όσο ένα γεύμα και που συχνά εξελίσσονται σε συμπλοκές. Σύμφωνα με οργανώσεις μάλιστα που δραστηριοποιούνται στο κέντρο φιλοξενίας, συμμορίες βιάζουν γυναίκες μέσα στις τουαλέτες, αναφέρει το δημοσίευμα.

Spiegel Online: Είναι αυτό το τέλος της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας;

Ρεπορτάζ σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια δημοσίευσε σήμερα και το Spiegel Online, χαρακτηρίζοντας τη Λέσβο ως «το νησί των καταραμένων». Το Spiegel κάνει λόγο για υπερπλήρη κοντέινερ, βία, απόπειρες αυτοκτονίας παιδιών και εκφράζει την άποψη ότι οι πρόσφυγες στον καταυλισμό ζουν υπό καταστροφικές συνθήκες.

Τον τελευταίο μήνα οι εκκλήσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα -τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση- για αποσυμφόρηση του καταυλισμού και εφαρμογή βιώσιμης πολιτικής είναι αλλεπάλληλες, αποδίδοντας την κατάσταση «στις απάνθρωπες συνέπειες της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας».

Η οργάνωση κάνει λόγο για κατάσταση πρωτοφανούς έκτακτης ανάγκης σε επίπεδο σωματικής και ψυχικής υγείας με τις ομάδες με τους γιατρούς που δραστηροποιούνται στη Μόρια να περιθάλπουν σοβαρά περιστατικά βίας, αυτοτραυματισμούς και απόπειρες αυτοκτονίας από ενηλίκους και ανηλίκους, σε εβδομαδιαία βάση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ