ΕΛΛΑΔΑ

Πλαστά ασφαλιστήρια αυτοκινήτων: Δείτε αν το όχημά σας είναι ασφαλισμένο

Πλαστά ασφαλιστήρια αυτοκινήτων: Δείτε αν το όχημά σας είναι ασφαλισμένο
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Χιλιάδες είναι τα περιστατικά με πλαστά ασφαλιστικά συμβόλαια, καθώς όλο και περισσότεροι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση που αναγκάζει τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να βγαίνουν στη... γύρα για αναζήτηση όλο και φθηνότερων ασφάλιστρων.

Ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων αυξήθηκε με καταιγιστικούς ρυθμούς, ενώ διάφοροι άδραξαν την ευκαιρία να «πλημμυρίσουν» τους δρόμους με πλαστά συμβόλαια.

Οι δήθεν… ασφαλιστές «ψαρεύουν», συνήθως, τους πελάτες τους μέσω διαφημίσεων στο Διαδίκτυο «παγιδεύοντάς» τους με ασυνήθιστα χαμηλές τιμές. Οι υποψήφιοι πελάτες δίνουν έτσι τα στοιχεία τους, ενώ ακολουθεί τηλεφωνική συνομιλία για τα περαιτέρω.

Ανυποψίαστοι οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, στη συνέχεια, είτε καταθέτουν τα χρήματα σε κάποιον λογαριασμό – «φάντασμα», είτε τα δίνουν χέρι με χέρι (το οποίο φυσικά προτιμούν οι επιτήδειοι), ενώ ακολούθως λαμβάνουν το πλαστό συμβόλαιο, νομίζοντας ότι έχουν ασφαλίσει το όχημά τους σε «επώνυμη» μάλιστα (συνήθως) ασφαλιστική εταιρεία για να μην τους «γεννηθούν» υποψίες.

Αν βέβαια μετά εμπλακούν σε ατύχημα, αποκαλύπτεται η απάτη και αυτοί είναι τελείως εκτεθειμένοι, καθώς όχι μόνο δεν έχουν κάλυψη, αλλά κινδυνεύουν ακόμα και με ποινικές κυρώσεις.

Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που οι οδηγοί δεν έμαθαν ποτέ πως είχαν στα χέρια τους ένα ανύπαρκτο ασφαλιστήριο, ωστόσο όταν προσπάθησαν να το ανανεώσουν, ο «ασφαλιστής» είχε εξαφανιστεί.

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε

Σημειώνεται ότι πάνω από 1.000.000 πρόστιμα - παράβολα έχουν ήδη αναρτηθεί στo Taxis, στα ΑΦΜ των κατόχων ανασφάλιστων οχημάτων, ενώ από αυτόν το μήνα «αρχίζει» το «σαφάρι» της αστυνομίας με επισκέψεις κατ' οίκον για παράδοση των πινακίδων και των αδειών κυκλοφορίας.

Σε περίπτωση, ωστόσο, που έχετε ασφαλίσει το αυτοκίνητό σας, πρέπει να απευθυνθείτε στην ασφαλιστική εταιρεία, ώστε με ανάλογο αίτημα να διαγραφείτε από τη λίστα.

Μπορείτε βέβαια να ελέγξετε και μόνοι σας αν το όχημά σας βρίσκεται στη λίστα των ανασφάλιστων που έχει το Υπουργείο Οικονομικών, πατώντας ΕΔΩ για να μάθετε.

Το παραπάνω link οδηγεί στο site του «Επικουρικού Κεφαλαίου» όπου συμπληρώνετε τον ΑΦΜ σας, τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός σας και τον κωδικό ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ