ΕΛΛΑΔΑ

Διπλό μήνυμα από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σε Φανάρι και Μαξίμου

Διπλό μήνυμα από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σε Φανάρι και Μαξίμου
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Μήνυμα σε δύο αποδέκτες, το Μέγαρο Μαξίμου και το Φανάρι, έστειλε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

«Αγαπάμε τον Πατριάρχη μας, αγαπάμε το Πατριαρχείο μας, το σεβόμαστε, το στηρίζουμε όσο μπορούμε. Αγαπάμε τον πρωθυπουργό μας, τους πολιτικούς μας όλους και όπου έχουμε λόγο, δυνατότητα βοηθάμε. Όλους αυτούς τους αγαπάμε και τους σεβόμαστε. Αλλά θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι αγαπάμε πιο πολύ απ’ όλους την Εκκλησία και την πατρίδα» είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σε δήλωσή του μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Πριν από μερικές ημέρες, η ακύρωση προγραμματισμένης συνάντησης του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ανέδειξε το ψυχρό κλίμα ανάμεσα στην Εκκλησία της Ελλάδος και το Φανάρι.

Παρότι επισήμως ο λόγος της ματαίωσης της συνάντησης ήταν ότι η Ιεραρχία συνεδρίαζε την ημέρα εκείνη για να εκλέξει τον νέο μητροπολίτη Λαρίσης, η εφημερίδα Καθημερινή έγραφε ότι η απόφαση αυτή αποτυπώνει μια κόντρα της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το πιο πρόσφατο «επεισόδιο» της διαμάχης, αφορά στο κτήμα Προμπονά.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής, το συγκεκριμένο θέμα, ως αφορμή και μόνον, αποτυπώνει μία κόντρα της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο ιερός ναός κτίστηκε εντός του κτήματος ύστερα από επιθυμία του Ναξιώτη γιατρού Δ. Προμπονά, όπως αναφερόταν στη διαθήκη του. Το Πατριαρχείο με συμβολαιογραφική πράξη δωρεάς πήρε στην ιδιοκτησία του τον ναό. Ωστόσο, στα τέλη Οκτωβρίου 2017 η Αρχιεπισκοπή κατέθεσε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή κατά του κ. Βαρθολομαίου αλλά και κατά της επιτροπής του κληροδοτήματος Προμπονά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ