ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Μάτι: Νέα στοιχεία που συγκλονίζουν - Αυτά είναι τα αίτια της τραγωδίας

Φωτιά Μάτι: Νέα στοιχεία που συγκλονίζουν - Αυτά είναι τα αίτια της τραγωδίας
EUROKINISSI / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Στα χέρια του εισαγγελέα βρίσκονται τα στοιχεία που «δείχνουν» πώς προκλήθηκε η εθνική τραγωδία στις 23 Ιουλίου, που στοίχισε τη ζωή σε 99 ανθρώπους.

Η έρευνα του εισαγγελέα Ηλία Ζαγοραίου και των συνεργατών του, έχει αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία για τα όσα συνέβησαν την 23η Ιουλίου στο Μάτι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», οι εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν πλέον εμπεριστατωμένη εικόνα για τα λάθη και τις παραλείψεις, μέσα από καταθέσεις μαρτύρων, το ηλεκτρονικό αρχείο της Πυροσβεστικής και το πόρισμα του πραγματογνώμονα της εισαγγελίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες για μετακίνηση πυροσβεστικών οχημάτων από την Ανατολική Αττική στο μέτωπο της Κινέτας. Υδροφόρες που εκτελούσαν περιπολία στο «Νταού Πεντέλης» και πιθανολογείται ότι θα είχαν σβήσει άμεσα τη φωτιά, είχαν κατόπιν εντολής μετακινηθεί στη Δυτική Αττική και το μέτωπο της Κινέτας. Πάντως, η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων που είχαν απομείνει στην περιοχή ήταν άμεση. Εξίσου άμεση υπήρξε η ανταπόκριση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νέας Μάκρης. Δεν ισχύει το ίδιο, σημειώνει το δημοσίευμα, για την αντίδραση της ηγεσίας του Σώματος όταν ειδοποιήθηκε ότι η πυρκαγιά στο Νταού ξέφυγε από τον έλεγχο με κατεύθυνση ανατολικά προς τα σπίτια του Νέου Βουτζά.

Η έρευνα των εισαγγελέων εντόπισε λάθη και παραλείψεις και σε ότι αφορά την αντίδραση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης καθώς και του Λιμενικού.

Επιβεβαιώθηκε δε, καταλήγει το δημοσίευμα ότι ουδέποτε συστήθηκε και λειτούργησε η «Συντονιστική Αρχή Πολιτικής Προστασίας» ούτε και το σύστημα διαχείρισης πυροπροστασίας και πυρόσβεσης που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και παραδόθηκε στην Περιφέρεια το 2010.

Προθεσμίες στους κληθέντες

Το πρώτο τετ α τε με τη Δικαιοσύνη είχαν σήμερα Τρίτη (16/10), οι ύποπτοι οι οποίοι έχουν κληθεί να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Οι περισσότεροι από τους συνολικά 21 υπόπτους λαμβάνουν προθεσμίες μέσω των δικηγόρων, όπως η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ενώ κάποιοι εμφανίστηκαν αυτοπροσώπως ενώπιον του εισαγγελέα.

Ειδικότερα, η περιφερειάρχης έλαβε προθεσμία για τις 8 Νοεμβρίου μέσω του συνηγόρου της, ενώ ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης για τις 7 Νοεμβρίου. Ο συνήγορός του Αλέξανδρος Λυκουρέζος δήλωσε: «Είναι πολύ πρόωρο να κάνει κανείς μία δήλωση για την υπόθεση. Θα λάβουμε τη δικογραφία, θα τη μελετήσουμε και θα τη αξιολογήσουμε. Καμία θέση δεν διατυπώνεται, αν δεν μελετηθεί πρώτα το υλικό της δικογραφίας».

Αυτοπροσώπως εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Πικερμίου-Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο οποίος εξερχόμενος του εισαγγελικού γραφείου δήλωσε: «Αισθανόμαστε ότι κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε πριν και μετά την πυρκαγιά. Είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας και στη δικαιοσύνη ώστε να απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματα και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν».

Οι 21 κρατικοί λειτουργοί που καλούνται σε εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για την διάπραξη αδικημάτων εμφανίζονται μέσω των συνηγόρων τους στους εισαγγελείς Ηλία Ζαγοραίο, Νίκο Φυστόπουλο και Κώστα Σπυρόπουλο προκειμένου να λάβουν γνώση της δικογραφίας η οποία αριθμεί χιλιάδες σελίδες και να ζητήσουν την παροχή χρόνου ώστε να δομήσουν τις θέσεις τους και τις απαντήσεις που τους ζητούνται.

Οι εισαγγελείς, σημειώνει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, περιλαμβάνουν στις κλητεύσεις που απέστειλαν όλους τους μηνυόμενους τους οποίους ελέγχουν για ενδεχόμενη διάπραξη αδικημάτων τόσο κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως αυτά της έκθεσης σε κίνδυνο ή της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο κ.α, όπως αποδίδονται στις μηνύσεις συγγενών θυμάτων της πυρκαγιάς, όσο και πλημμεληματικού που αφορούν πράξεις ή παραλείψεις στο πλαίσιο των καθηκόντων τους. Η διερεύνηση του ενδεχόμενου διάπραξης αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος είναι αναγκαστική για τους εισαγγελείς, εφόσον αυτά καταλογίζονται στις μηνύσεις που κατατέθηκαν, ανεξαρτήτως αν τα στοιχεία της έρευνας τους φαίνεται να συντείνουν στην απόδοση ευθυνών με την απαγγελία συγκεκριμένων αδικημάτων που εκτιμάται ότι δεν αφορούν κακουργηματικές πράξεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως αναφέρουν εισαγγελικές πηγές, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εξηγήσεων η δικογραφία που έχει σχηματιστεί θα διαβιβαστεί σε ανακριτή είτε αφορά κακουργήματα είτε πλημμελήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ