ΕΛΛΑΔΑ

Νέες κινητοποιήσεις σχεδιάζουν φοιτητές και μαθητές μετά την εισβολή στο υπουργείο Παιδείας

Νέες κινητοποιήσεις σχεδιάζουν φοιτητές και μαθητές μετά την εισβολή στο υπουργείο Παιδείας
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Νέο «ραντεβού» για περαιτέρω κινητοποιήσεις έδωσαν μαθητές και φοιτητές που το μεσημέρι της Δευτέρας εισέβαλαν στο γραφείο του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές στην Παιδεία. Όπως αποφάσισαν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και πριν αποχωρήσουν από το υπουργείο Παιδείας οι μαθητές έδωσαν ραντεβού τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου και οι φοιτητές την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου, στα Προπύλαια.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, μαθητές και φοιτητές βρέθηκαν έξω από το κτήριο του υπουργείου διαμαρτυρόμενοι για τις επερχόμενες αλλαγές στην Παιδεία. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι νεαροί έσπρωξαν τους αστυνομικούς και μπήκαν στον προαύλιο χώρο ενώ στη συνέχεια κατάφεραν να προχωρήσουν και να φτάσουν μέχρι το γραφείο του υπουργού.

Μαθητές και φοιτητές αντιδρούν στο νόμο Γαβρόγλου ο οποίος, όπως ισχυρίζεται, επιδιώκει να μετατρέψει το σχολείο σε ένα «εργοστάσιο που παράγει ανθρώπους προς κατανάλωση από την αγορά εργασίας για να καλύψει τις ανάγκες της».

Μέσα στο γραφείο του κ. Γαβρόγλου τα πνεύματα οξύνθηκαν, με φοιτητές και μαθητές να ανεβάζουν αρκετές φορές τους τόνους και να φωνάζουν συνθήματα.

«Μας διαλύετε τις ζωές» φώναζε ένας από τους νεαρούς που κατάφεραν να μπουν μέσα στο γραφείο του κ. Γαβρόγλου, ενώ κάποιος άλλος έλεγε ότι το νομοσχέδιο θα έχει την ίδια τύχη με τα νομοσχέδια των Αρσένη και Γιαννάκου.

Οι μαθητές έλεγαν ότι οι νέες αλλαγές στο Λύκειο τούς στερούν το δικαίωμα στη μόρφωση, στέλνουν τους μαθητές στην παραπαιδεία, ενώ παράλληλα οδηγούν σε απολύσεις εκπαιδευτικών.

Από την πλευρά τους, οι φοιτητές εκφράζουν την αντίθεσή τους στις συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ ενώ ζητούν και αύξηση της χρηματοδότησης στην Παιδεία.

Ένας φοιτητής, απευθυνόμενος προς τον κ. Γαβρόγλου, μίλησε επίσης για το ζήτημα του ασύλου και προειδοποίησε ότι δεν θα γίνουν δεκτές αλλαγές στο άσυλο στα πανεπιστήμια.

Τα αιτήματα των συμμετεχόντων στη διαμαρτυρία είναι μεταξύ άλλων η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, η μη συγχώνευση-κατάργηση τμημάτων και η μη κατάργηση του ασύλου.

Διεμήνυσαν δε, ότι μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουν να παλεύουν για να μην υλοποιηθούν οι αλλαγές που προωθούνται με το νομοσχέδιο.

Δυσφορία επικράτησε και έξω από το υπουργείο, καθώς μετά το «ντου» φοιτητών και μαθητών οι αστυνομικοί απαγόρευαν την είσοδο των πολιτών στο χώρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ