ΕΛΛΑΔΑ

Η Γηριατρική μπορεί να σώσει τα οικονομικά της υγείας, αλλά είναι απούσα ως ειδικότητα

Η Γηριατρική μπορεί να σώσει τα οικονομικά της υγείας, αλλά είναι απούσα ως ειδικότητα

Άλλο ένα παράδοξο καταγράφει η χώρα μας: την ώρα που η Ελλάδα διαθέτει τόσο μεγάλο όγκο ηλικιωμένων και οι γεννήσεις της συρρικνώνονται δραματικά σε σχέση με τους θανάτους, η επιστήμη της Γηριατρικής απουσιάζει ως ειδικότητα από το ιατρικό πεδίο.

Με δεδομένα τα μεγάλα ποσοστά ηλικιωμένων που εμφανίζει η Ελλάδα, η Γηριατρική, η επιστήμη των ηλικιωμένων, όχι μόνο θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί ως Ιατρική Ειδικότητα, αλλά και οι Γηρίατροι, να είναι κάτι ως οικογενειακοί γιατροί,

Το προφανές ερώτημα που προκύπτει, είναι ποιος το μπλοκάρει; Ποιος ή ποιοι δεν αφήνουν ή δεν επιτρέπουν να προχωρήσει η Γηριατρική. Μερίδα του ιατρικού κόσμου, αναφέρει ότι τα συντεχνιακά συμφέροντα ή ακόμα και κάποιοι παθολόγοι, εμποδίζουν συστηματικά την εξέλιξη της Γηριατρικής, ωστόσο στην πραγματικότητα κανείς δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα μία στιβαρή απάντηση.

Σημειώνεται, ότι το 2008 υπήρχε σημαντική υπεροχή των γεννήσεων έναντι των θανάτων κατά 10.323 γεννήσεις διασφαλίζοντας ταυτόχρονα μια μακροχρόνια βιωσιμότητα στο ασφαλιστικό μας σύστημα.

Από το δημογραφικό μαρασμό στην έλλειψη Γηριατρικής

Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας του πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Υφαντόπουλο, «Η οικονομική κρίση έφερε τον «δημογραφικό μαρασμό» του πληθυσμού μας. Το 2017 υπερτερούσαν οι θάνατοι έναντι των γεννήσεων κατά 35.948. Οι στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ανάγλυφα τη δημογραφική συρρίκνωση της χώρας.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γηριατρικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Ειδικός Παθολόγος Κίμων Βολίκας, υπογραμμίζει στο CNN Greece, ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που γερνούν χωρίς να λαμβάνουμε σοβαρά μέτρα, ενώ βρίσκεται μεταξύ των 4 πιο γερασμένων χωρών στον κόσμο. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε ο αριθμός των θανάτων έναντι των γεννήσεων. Γενικότερα στις αναπτυγμένες κοινωνίες άρχισαν να μειώνονται οι γεννήσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε στις ημέρες μας κοινωνίες με λίγα άτομα.

Τα εμβόλια, η σωστή διατροφή και οι καινοτόμες θεραπείες, βοηθούν σημαντικά και έχουν βοηθήσει στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης. Όμως το ζητούμενο είναι να έχουμε ηλικιωμένους σε καλή κατάσταση και σε καλή υγεία. Και εδώ υπεισέρχεται ο κλάδος της Γηριατρικής. Μία ειδικότητα, που μπορεί να υποστηρίξει όχι μόνο τους ηλικιωμένους αλλά και τα οικονομικά της υγείας και τα ασφαλιστικά συστήματα.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Βολίκας: «Θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, καθώς οι ομάδες αυτές, πάσχουν από αυξημένη νοσηρότητα, πολυφαρμακία και γενικότερα επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία».

Η Γηριατρική μπορεί να σώσει το Ασφαλιστικό

Εάν μπορούσαμε να εντάξουμε την Γηριατρική στο σύστημα υγείας, όχι μόνο το ίδιο το υγειονομικό μας σύστημα αλλά και τα οικονομικά μας και το ασφαλιστικό μας σύστημα, θα είχαν τεράστιο όφελος. Θα προέκυπτε τεράστιο νοικοκύρεμα στα οικονομικά της υγείας καθώς οι Γηρίατροι πασχίζουν με κάθε τρόπο, να κρατήσουν τους ηλικιωμένους μακριά από τα νοσοκομεία»

Και είναι πράγματι παράδοξο, συνεχίζει ο καθηγητής Βολίκας, η Γηριατρική να υπάρχει ως ειδικότητα στην Βρετανία από το 1935, στην Ιταλία από το 1972 και εμείς να σφυρίζουμε ακόμη αδιάφορα.

Δεν σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν...

Και την ώρα μάλιστα, που το ageing, αποτελεί ένα ολόκληρο κίνημα και τάση παγκοσμίως.

Διότι, δεν είναι αλήθεια ότι σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν: Αντίθετα, χρωστάμε πολλά στους ηλικιωμένους, χρωστάμε όχι μόνο το ζην αλλά και το ευ ζην. Ακόμη και εάν δεν θέλουμε να το δούμε ρομαντικά αλλά ρεαλιστικά. Άλλωστε με τη στάση μας απέναντι στους ηλικιωμένους, δίνουμε παράδειγμα σχετικά με το πώς μας βλέπουν οι νέες γενιές.

Ο ΙΣΑ με προτάσεις του στο ΚΕΣΥ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας Γιώργος Πατούλης, τονίζει στο CNN GREECE, ότι την ώρα που στην Ευρώπη η Γηριατρική παίζει σημαντικό ρόλο στο ιατρικό, κοινωνικό αλλά και οικονομικό πεδίο, στην Ελλάδα είμαστε ουραγοί και οφείλουμε να δούμε με επιμέλεια το θέμα της εξειδίκευσης. Ο ΙΣΑ μαζί με το ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας) θα εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα και θα προτείνει στο Συμβούλιο της προτάσεις εκείνες, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει σύντομα ειδικότητα Γηριατρικής.

Άλλωστε η Γηριατρική, καταλήγει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, είναι η ειδικότητα εκείνη που αφορά στην εξειδίκευση της υγείας και την αντιμετώπιση ολιστικά της καλής υγείας των ηλικιωμένων. Επιπλέον η Ελλάδα, είναι μία χώρα με εξαιρετικές καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την παγκόσμια κοινότητα και ιδανική χώρα φιλοξενίας ατόμων τρίτης ηλικίας από όλο τον κόσμο.

Το μεγάλο ζητούμενο, δεν είναι να έχουμε μόνο ηλικιωμένους, αλλά ηλικιωμένους υγιείς και σε καλή κατάσταση, μιλάμε δηλαδή, για μία υγιή γήρανση, επισημαίνει ο κ. Πατούλης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ