ΕΛΛΑΔΑ

Θερμαϊκός: Έκτακτοι καθαρισμοί λόγω «ερυθράς παλίρροιας»

Θερμαϊκός: Έκτακτοι καθαρισμοί λόγω «ερυθράς παλίρροιας»
ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/Σωτηρης Μπαρμπαρουσης/ΑΡΧΕΙΟΥ

Έκτακτοι καθαρισμοί πραγματοποιούνται στο Θερμαϊκό Κόλπο με εντολή της υφυπουργού, Κατερίνας Νοτοπούλου, μετά την επανεμφάνιση τού φαινομένου του ευτροφισμού ή της ερυθράς παλίρροιας.

Πέραν των δύο πλοιαρίων και ενός βυτίου, επιστρατεύτηκαν και επιπλέον μέσα για να καθαρίσει το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει το voria.gr, οι έκτακτοι καθαρισμοί θα διαρκέσουν μέχρι να αποκατασταθεί η όψη του όρμου της Θεσσαλονίκης, κάτι όμως που αφορά μόνο στην οπτική ρύπανση κι όχι στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος, την οποία δεν μπορεί να κάνει το ΥΜΑ-Θ.

Γιατί τα νερά του Θερμαϊκού έγιναν καφέ;

«Το φαινόμενο είναι φυσικό και βιολογικό, δεν είναι άμεση ρύπανση, αλλά δευτερογενές αποτέλεσμα της βιοποικιλότητας, που εντείνεται, σε συνδυασμό με τις ασυνήθιστες για την εποχή θερμοκρασίες. Η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού πρόληψης και αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών φαινομένων στο Θερμαϊκό κόλπο είναι μείζονος σημασίας για την κυβέρνηση, υλοποιούμενος με την ενεργοποίηση του Φορέα Διαχείρισης», επισημαίνεται από το ΥΜΑ-Θ.

thermaikos

Πηγή: Voria.gr

Το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας είχε εμφανιστεί έντονο και στα μέσα του προηγούμενου μήνα, με τον όρμο της Θεσσαλονίκης από την Αρετσού μέχρι το λιμάνι να μοιάζει με εύτροφη λίμνη, λόγω της άνθισης του φυτοπλαγκτού.

Το ΑΠΘ (τμήμα Βιολογίας) είχε καταγράψει την κακή ποιότητα του νερού στον όρμο και ως βασική αιτία είχε δώσει το «διαλυμένο οργανισμό υλικό που προκύπτει από το άφθονο φυτοπαγκτόν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ