ΕΛΛΑΔΑ

Μελέτη: Kλειστό το 35% των κλινών και αναμονή 24 ωρών για εισαγωγή στην Εντατική

Μελέτη: Kλειστό το 35% των κλινών και αναμονή 24 ωρών για εισαγωγή στην Εντατική
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Με κλειστές κλίνες σε ποσοστό 35%, χρόνο αναμονής για εισαγωγή στην Εντατική 24 ωρών και ταυτόχρονα με την εποχική γρίπη και την ιλαρά σε έξαρση, το ελλιπές προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας έδινε τη μάχη για τη ζωή των ασθενών, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) παρουσίασε τα στοιχεία της μελέτης επιπολασμού «ΕΠΙΓΝΩΣΗ», στο πλαίσιο του 17ου Πανελληνίου Συνεδρίου Εντατικής Θεραπείας (14-17 Νοεμβρίου 2018). Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2017 και αφορούσε την καταγραφή μίας ημέρας, με στόχο την πολυδιάστατη περιγραφή του βαρέως πάσχοντος ασθενή που νοσηλεύεται στις Mονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Συμμετείχαν συνολικά 62 Κλινικές Εντατικής Θεραπείας από 61 νοσοκομεία της χώρας, στις οποίες περιλαμβάνονται 7 Κλινικές Εντατικής Θεραπείας Παίδων σε 7 νοσοκομεία αντίστοιχα. Το σύνολο των ασθενών που νοσηλεύτηκαν τη συγκεκριμένη ημέρα στις παραπάνω κλινικές, συμπεριλήφθηκε στη μελέτη. Η καταγραφή αφορούσε στοιχεία για τη διαθεσιμότητα των κλινών, τη νοσηλευτική στελέχωση ανά βάρδια, τη βαρύτητα της νόσου, την υποστήριξη με μηχανικό αερισμό, την ύπαρξη λοιμώξεων, την έκβαση της θεραπείας του ασθενούς.

Τα αποτελέσματα, όπως τα παρουσίασε η κ. Αναστασία Κοτανίδου, Πρόεδρος ΕΕΕΘ, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας ΠΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός», είναι τα εξής:

- Οι κενές κλίνες κυμάνθηκαν από 31% στις Κλινικές Εντατικής με λιγότερα από 7 κρεβάτια, μέχρι 12% σε Κλινικές με περισσότερα από 9 κρεβάτια ενώ ο μέσος όρος κλειστών κλινών κυμάνθηκε στο 35%.

- Ανά νοσηλευτή αναλογούν 2 ασθενείς στην πρωινή βάρδια και 3 ασθενείς στη νυχτερινή βάρδια, ενώ η αναλογία σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι 5-6 νοσηλευτές ανά κρεβάτι.

- Ο χρόνος αναμονής για την εισαγωγή του ασθενούς σε Κλινική Εντατικής Θεραπείας στην Αθήνα ήταν 24 ώρες ενώ σε αντίστοιχη Μονάδα στη Θεσσαλονίκη 2-4 ώρες.

- Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν οι Κλινικές Εντατικής στα στρατιωτικά νοσοκομεία και γεωγραφικά οι Κλινικές στη Θεσσαλονίκη και στις υπόλοιπες επαρχιακές πόλεις, σε σχέση με την Αθήνα.

- Το 80% των ασθενών που εισήχθησαν στις Κλινικές Εντατικής Θεραπείας έχρηζαν διασωλήνωσης.

- Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 63,7 έτη και το 64% αυτών ήταν άνδρες.

- Το 78% των ασθενών είχαν λοίμωξη και σχεδόν το σύνολο ελάμβανε αντιβιοτικά.

- Η μέση θνητότητα των ασθενών ήταν περίπου 20%, αν ο ασθενής έβγαινε από την Κλινική σε διάστημα 3 εβδομάδων και αυξάνεται σταδιακά φτάνοντας το 37%, εάν ο ασθενής παρέμενε στη ΜΕΘ πέρα από 30 ημέρες.

Η έλλειψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού είναι η σημαντικότερη αιτία που το 20% των κρεβατιών στις Κλινικές Εντατικής Θεραπείας παραμένουν κλειστά, τόνισε η κ. Ελένη Μουλούδη, Αντιπρόεδρος ΕΕΕΘ, Αναισθησιολόγος – Εντατικολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια ΜΕΘ, Γ.Ν. Θεσ/νίκης «Ιπποκράτειο», αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Στο υψηλό ποσοστό επιβίωσης των ασθενών στις Κλινικές Εντατικής, το οποίο ανέρχεται στο 75% παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, αναφέρθηκε η κ. Μηλίτσα Μπιτζάνη, Μέλος ΕΕΕΘ, Πνευμονολόγος- Εντατικολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια Α’ ΜΕΘ Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου».

Τέλος, η πρόεδρος της ΕΕΕΘ αναφέρθηκε στην εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού που πραγματοποιεί η επιστημονική εταιρεία για τη σημασία και το ρόλο των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) καθώς και την ιατρική ειδικότητα του Εντατικολόγου, με τίτλο «ΜΕΘ: η Εντατική σώζει Ζωές!». Κεντρική δράση της ενημερωτικής εκστρατείας υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά αποτελεί η ανοιχτή εκδήλωση, με θέμα την Παροχή Μαθημάτων Πρώτων Βοηθειών – βασικά βήματα καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 11:00 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων V'ammos, στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ