ΕΛΛΑΔΑ

Συνήγορος κοσμηματοπώλη: Επιστημονικά μη παραδεκτό το ιατροδικαστικό πόρισμα για τον Ζακ Κωστόπουλο

Συνήγορος κοσμηματοπώλη: Επιστημονικά μη παραδεκτό το ιατροδικαστικό πόρισμα για τον Ζακ Κωστόπουλο
Το κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος, όπου έχασε τη ζωή του ο 33χρονος Ζακ Κωστόπουλος EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το ιατροδικαστικό πόρισμα για τα αίτια θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου καθώς και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων αμφισβητεί ο συνήγορος υπεράσπισης του ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου, Χάρης Αναγνωστόπουλος. 

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κοσμηματοπώλη της οδού Γλάδστωνος, χαρακτηρίζει ως «επιστημονικά μη αποδεκτό» το ιατροδικαστικό πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο η καρδιακή δυσλειτουργία που οδήγησε στον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου οφείλεται στα πολλαπλά τραύματα που υπέστη ο 33χρονος ακτιβιστής.

Οι ιατροδικαστές Νίκος Καλογριάς και Σουλτάνα Μαριανού, στο δεκασέλιδο πόρισμά τους, απέκλεισαν κάθε παθολογικό αίτιο για το θάνατο, βεβαιώνοντας «αιτιώδη σχέση» με τα πολλαπλά τραύματα.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, που βεβαιώνουν ότι ο 33χρονος δεν βρισκόταν υπό καμία είδους επήρεια ουσιών, ο δικηγόρος του κοσμηματοπώλη σημειώνει ότι «η απουσία τοξίκωσης είναι διαπίστωση, διαμετρικά αντίθετη προς τις περιγραφές των πολλών αυτόκλητων μαρτύρων που έχουν καταθέσει».

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του δικηγόρου Χάρη Αναγνωστόπουλου αναφέρει:

«Η δια της τεθλασμένης αιτιώδης σύνδεση, των ισχαιμικών αλλοιώσεων που διαπιστώθηκαν, με τα πολλαπλά πλην ασήμαντα όπως χαρακτηρίζονται, τραύματα που έφερε ο παθών, μέσω μηχανισμού stress, δηλαδή με συλλογιστική του τύπου «ράβδος εν γωνία άρα βρέχει», καθιστούν το συμπέρασμα της ιατροδικαστικής εκθέσεως επιστημονικά μη παραδεκτό.

Στην παρούσα φάση τρείς επισημάνσεις:

1)Η απουσία τοξίκωσης είναι διαπίστωση, διαμετρικά αντίθετη προς τις περιγραφές των πολλών αυτόκλητων μαρτύρων που έχουν καταθέσει. Περαιτέρω δεν έχει διενεργηθεί (περιέργως) έλεγχος για τετραϋδροκαναβινόλη και (ανεπιτρέπτως) δεν έχουν μετρηθεί στο αίμα τα επίπεδα της ευρύτατα διαδεδομένης ψυχοδραστικής ουσίας α-pvp (α-πυρριδινοφεντιοφενόνη) με συνέπεια ο έλεγχος να είναι ατελής.

2) Η αναφερόμενη στρεσογόνος κατάσταση προϋπήρχε του χρόνου του επεισοδίου, σύμφωνα με περιγραφές πολλών μαρτύρων αλλά και ειδικώς της μάρτυρος, προσώπου οικείου του θύματος με την οποία είχε επικοινωνία λίγο πριν το περιστατικό.

3)Ο μηχανισμός προκλήσεως των τραυμάτων είναι κατά τις διαπιστώσεις των ιατροδικαστών (ποικίλος) με μόνο επτά (7) από αυτά επί συνόλου εικοσιτριών (23) να προήλθαν από επενέργεια τρίτων επί του σώματος του θανόντος.

Με δεδομένα τα ανωτέρω διατηρούμε εντονότατες επιφυλάξεις για το καταληκτικό συμπέρασμα της έκθεσης σχετικά με την αναφερόμενη αιτία θανάτου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ