ΕΛΛΑΔΑ

Εικόνες που «κόβουν» την ανάσα από την κατολίσθηση στη Μυτιλήνη

Εικόνες που «κόβουν» την ανάσα από την κατολίσθηση στη Μυτιλήνη
YouTube

Εικόνες που κόβουν την ανάσα στη Μυτιλήνη από τη μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε στο Πλωμάρι, εξαιτίας της οποίας έχουν εκτοπιστεί δεκάδες κάτοικοι.

Η επιστημονική Ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα μετέβη την Κυριακή στο Πλωμάρι, προκειμένου να διεξάγει έρευνες μετά την εκδήλωση κατολίσθησης στους πρόποδες του λόφου του Προφήτη Ηλία τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Υπενθυμίζεται ότι επιλέχτηκε η λύση της εκκένωσης σπιτιών, ενώ το τμήμα του οικισμού Πλωμαρίου που οριοθετήθηκε ότι επλήγη από την κατολίσθηση, περιλαμβάνει 29 κτίσματα εκ των οποίων 15 σπίτια. Η εκκένωση δε, αφορά συνολικά 37 άτομα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής κ. Ευθύμης Λέκκας είχε πει ότι «η κατάπτωση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των κατολισθητικών φαινομένων, οφείλεται κυρίως σε μορφολογικούς λόγους, λόγους μικροσεισμικότητας, στις έντονες βροχοπτώσεις αλλά και στη λιθολογία και τη γεωλογική δομή της περιοχής. Η περιοχή αυτή, σημείωσε ο ειδικός επιστήμονας, είναι επιρρεπής σε κατολισθήσεις, είχαν μάλιστα εκδηλωθεί και στο παρελθόν κατολισθήσεις και λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων που είχαμε το περασμένο χρονικό διάστημα εκδηλώθηκε αυτή η κατάπτωση. Σ’ αυτήν τη χρονική στιγμή είναι σε εξέλιξη έρευνες τόσο στο έδαφος όσο και με δυο μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκειμένου να διερευνήσουμε όλες τις παραμέτρους του φαινομένου. Με όπλο τις πρώτες βασικές επιστημονικές μας εκτιμήσεις οριοθετήσαμε το χώρο ο οποίος έχει υψηλό κίνδυνο πιθανά και από άλλα κατολισθητικά φαινόμενα. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να μιλήσουμε με σιγουριά για το τι μέλει γενέσθαι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ