ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδράσεις για την αποφυλάκιση του παιδοκτόνου της Κρήτης - Γιατί αφέθηκε ελεύθερος

Αντιδράσεις για την αποφυλάκιση του παιδοκτόνου της Κρήτης - Γιατί αφέθηκε ελεύθερος
Φωτογραφία αρχείου Pixabay

Μετά από 19 χρόνια, ο παιδοκτόνος της Κρήτης είναι ξανά ελεύθερος, με την απόφαση αυτή να έχει φέρει αντιδράσεις, αναζωπυρώνοντας την οργή εναντίον του. 

Στις 23 Νοεμβρίου, ο άνδρας που σκότωσε τα τρία ανήλικα παιδιά του, πνίγοντάς τα σε ποτάμι, πέρασε την πύλη εξόδου των φυλακών Δομοκού όπου βρισκόταν τα τελευταία δύο χρόνια.

Όπως σχολίασαν έγκριτοι νομικοί, η αποφυλάκιση του Μεταξάκη, καταδικασμένου σε τρις ισόβια, δρομολογήθηκε από τη στιγμή που έχει συμπληρώσει 19 έτη στη φυλακή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχει επιδείξει καλή διαγωγή μέσα στη φυλακή και του αναγνωρίζεται η δυνατότητα να επανενταχθεί ομαλά στο κοινωνικό σύνολο.

Αναφέρεται ότι ως «καλή διαγωγή νοείται η αληθής και πραγματική θετική συμπεριφορά, που πηγάζει από την ενδόμυχη αποδοχή των κανόνων της προσήκουσας εκδηλωτικής συμπεριφοράς και η οποία συνιστά το θεμέλιο της διαπιστωμένης καλής διαγωγής, αποτελεί δε το ουσιώδες στοιχείο της προσωπικότητας και αποδεικνύει την ηθική βελτίωση του κρατούμενου» ενώ σε άλλο σημείο επισημαίνεται:

METAKSAKHS3

Με το νόμο Παρασκευόπουλου, το όριο της πραγματικής έκτισης ορίζεται στα 19 έτη αντί των 20 που ίσχυε μέχρι πρότινος υπό την προϋπόθεση να πληρούνται τα προαναφερόμενα κριτήρια.

Ο Μεταξάκης είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν να αποφυλακιστεί, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Αρχικά έγκλειστος στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού, στη συνέχεια στις φυλακές του Κορυδαλλού και εν τέλει στις φυλακές του Δομοκού, είχε κάνει αλλεπάλληλες προσπάθειες πρωτίστως για άδειες και εν συνεχεία για αποφυλάκιση, αναφέρει το cretalive.gr επικαλούμενο πληροφορίες την εφημερίδας Πατρίς.

«Αναστάτωση»

Η αποφυλάκισή του έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο περιβάλλον της πρώην συζύγου του, Αργυρώς, που ενημερώθηκε άτυπα για την εξέλιξη αυτή. Ουδείς τους ενημέρωσε επίσημα. Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο μήνα είχαν υπάρξει σχετικές πληροφορίες ότι επίκειται αποφυλάκιση του 60χρονου σήμερα παιδοκτόνου και γι’ αυτό είχαν το νου τους.

Ωστόσο δεν γνωρίζουν ακόμα τους όρους που τέθηκαν για την αποφυλάκισή του.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στον Γιώργο Μεταξάκη έχει απαγορευτεί να βρίσκεται στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην εβδομάδα ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες εξελίξεις από την πλευρά της πρώην συζύγου και ίσως επιδιωχθεί και κάποια συνάντηση με τις εισαγγελικές Αρχές.

Συγκλονιστική μαρτυρία

Ο πρόεδρος των ναυγοσωστών Νομού Ηρακλείου Μανώλης Μακριδάκης ήταν ο πρώτος μαζί με την ομάδα του που έφτασαν στον Αλμυρό ποταμό στις 20 Σεπτεμβρίου του 1999 και ξεκίνησαν τις έρευνες για τον εντοπισμό των 3 παιδιών.

«Ήμουν ο πρώτος που έφτασε στο σημείο μετά από εντολή του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου. Το Λιμεναρχείο του Ηρακλείου έψαχνε με την ομάδα την δική του εκεί στα τσιμεντάδικα, στα Λινοπεράματα που έχουμε τα καύσιμα, στη θάλασσα δηλαδή, κι εγώ με την δική μου ομάδα πήγα να ψάξω τον Αλμυρό Ποταμό», αναφέρει στο cretapost.gr.

Ερώτηση: Φτάσατε τελικά στο σημείο που τελικά ήταν οι σοροί των τριών παιδιών;

«Ήταν κάτι πολύ συγκλονιστικό διότι άλλο είναι να δεις κάποιον άνθρωπο μεγάλο, άλλο να δεις ένα παιδάκι, κι άλλο να δεις τρία παιδάκια πνιγμένα μέσα στο νερό σε αυτήν την κατάσταση.

Καταλαβαίνεται ότι και ο πιο σκληρός άνθρωπος να το αντίκριζε θα δάκρυζε. Έχουν περάσει τόσα χρόνια και τώρα που το συζητάμε ακόμα συγκινούμε διότι ήταν ένα θέαμα που δεν θα το ξεχάσω κι εγώ και η ομάδα μου όσα χρόνια και να ζήσουμε. Και μάλιστα από μία ομάδα έμπειρη που είχαμε βγάλει μέχρι τότε αλλά και μέχρι σήμερα πάρα πολλά άτομα πνιγμένα και σε συνεργασία με το λιμεναρχείο».

Ερώτηση: Από τις χειρότερες στιγμές στην καριέρα σας;

«Από τις χειρότερες ναι».

Ερώτηση: 20 χρόνια κι όμως τελικά αποφυλακίστηκε βάση νόμου ο Γιώργος Μεταξάκη. Θέλετε να μου πείτε όταν το μάθατε τι σκεφτήκατε; Πώς αντιδράσατε;

«Δεν μπορούμε να κρίνουμε την δικαιοσύνη που πολλές φορές έχει δίκιο και καμιά φορά και άδικο σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτό που δεν μπορώ να ξεχάσω εγώ και δεν μπορεί να ξεχάσει πιστεύω – από αύριο που θα το μάθει όλο το κοινό του Ηρακλείου – ότι τρία παιδιά μπορεί να τα πνίξει ένας πατέρας και μετά να τον αφήσουν ελεύθερο και να κυκλοφορεί. Το άλλο παιδί που είχε φέρει στην ζωή, ή αν το παιδί του έχει παντρευτεί κι έχει κάνει οικογένεια πώς θα πιάσει τα εγγόνια του. Δηλαδή ήδη αυτός ο άνθρωπος έχει διαλύσει ψυχικά. Εγώ αν ήμουν στη θέση του δεν θα ήθελα να βγω από την φυλακή καθόλου. Σας μιλώ ειλικρινά. Ο κάθε γονέας που έχει ένα παιδί, καταλαβαίνει αυτή τη στιγμή τι λέω. Γιατί είναι τρία παιδάκια μικρά, απ’ ότι θυμάμαι το ένα ήταν σχεδόν βρέφος..»

Ερώτηση: Δύο χρονών το μικρότερο, έξι χρονών…

«Δεν έχει άποψη, δεν έχει γνώμη. Κρέμεται από τα χείλη του πατέρα του και της μάνας του. Τι μπορεί να κάνει ένα τέτοιο παιδάκι – δεν μιλάμε μόνο για το συγκεκριμένο – σε οποιοδήποτε πατέρα και σε οποιαδήποτε μάνα για να φτάσει σε αυτό το σημείο. Αν είναι δυνατόν. Τώρα το ότι αποφυλακίστηκε, δεν μπορούμε να κρίνουμε την δικαιοσύνη. Αυτή επέβαλε την ποινή της αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει και το ηθικό κομμάτι, πιστεύω ότι υπάρχουν άτομα που θα έχουν την δική μου γνώμη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ