ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: «Επέλαση» της κακοκαιρίας με χιονοπτώσεις, κρύο και θυελλώδεις ανέμους

Καιρός: «Επέλαση» της κακοκαιρίας με χιονοπτώσεις, κρύο και θυελλώδεις ανέμους
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Ο καιρός έχει αρχίσει να δείχνει τα «δόντια» του, με χιονοπτώσεις να σημειώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας. Να σημειωθεί πως παραμένει σε ισχύ και σήμερα το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Τα «λευκά» Τρίκαλα, Κοζάνη και Έβρος

Το χιόνι στα ορεινά του νομού Τρικάλων έχει φτάσει στους δέκα πόντους, ενώ 14 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων συνδράμουν, για να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκη, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δρόμοι είναι καθαροί στο επαρχιακό και στο εθνικό δίκτυο μέχρι τώρα, χωρίς να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στις μετακινήσεις των οδηγών.

Παράλληλα, η πρώτη χιονόπτωση του φετινού χειμώνα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 28 Νοεμβρίου 2018 στην Κοζάνη.

Η ασθενής χιονόπτωση ξεκίνησε στην πόλη μετά τις 23:30 χθες το βράδυ, χωρίς να δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ πιο ισχυρή ήταν η χιονόπτωση που σημειώθηκε σε ορεινές περιοχές του νομού, σύμφωνα με τοπικά μέσα.

Χιονόπτωση σημειώνεται από χθες και στον βόρειο Έβρο, όπου πλέον το έχει «στρώσει».

Σύμφωνα με το evrosnews.gr, τα σχολεία στους δήμους Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου λειτουργούν κανονικά, καθώς, παρά το τσουχτερό κρύο, είναι λίγα τα προβλήματα που παρατηρούνται.

Οι επαρχιακοί δρόμοι στην περιοχή Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας είναι ανοιχτοί, ωστόσο οι οδηγοί καλούνται να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί λόγω του παγετού.

Τσουχτερό κρύο

Νιφάδες χιονιού έπεσαν και στις πόλεις της Καστοριάς και της Φλώρινας, όπου το κρύο είναι τσουχτερό. Η θερμοκρασία στη Φλώρινα έπεσε το πρωί κάτω από το μηδέν, δείχνοντας -1 βαθμό Κελσίου. Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κίνηση στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας, όπως επίσης στην Εγνατία Οδό, ενώ αλυσίδες απαιτούνται μόνο σε δρόμους με μεγάλο υψόμετρο.

Αισθητό είναι το κρύο στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ο υδράργυρος κατέγραψε πτώση τις τελευταίες ώρες. Χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Κεντρικής Μακεδονίας και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, χωρίς όμως να προκληθούν προβλήματα στις συγκοινωνίες.

Συννεφιά επικρατεί από νωρίς στη Θεσσαλονίκη με τη θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης να βρίσκεται στους 6 βαθμούς Κελσίου. Παρόμοιο είναι το σκηνικό του καιρού στις περισσότερες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ο υδράργυρος βρίσκεται σε μονοψήφιες τιμές.

Λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες στην κίνηση των οχημάτων προς τα χιονοδρομικά κέντρα του Σελίου και των 3-5 Πηγαδίων στην Ημαθία, ενώ το ίδιο ισχύει για τους οδηγούς που κινούνται στους επαρχιακούς δρόμους Καστανερής - Λιβαδίων στο Κιλκίς και Νεοχωρίου - Βαρβάρας - Ολυμπιάδος στη Χαλκιδική.

Δεμένα στα λιμάνια τα πλοία

Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες γίνονται μετ’ εμποδίων λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 9 και 10 μποφόρ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας από το λιμάνι του Πειραιά δεν θα πραγματοποιηθεί το δρομολόγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Αδαμάντιος Κοραής» για τις δυτικές Κυκλάδες, ενώ δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τη Ραφήνα για Κυκλάδες.

Σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου από το Λαύριο.

Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές: Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα, Πρίνου Καβάλα-Θάσου, Κεραμωτής-Λιμένας Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Το έκακτο της ΕΜΥ

Για σήμερα, Πέμπτη (29/11/2018) η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί για τα παρακάτω:

α. θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα πνέουν σε όλη τη χώρα. Στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 9 και πιθανώς τοπικά τα 10 μποφόρ.

β. χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της κεντρικής και ανατολικής Πελοποννήσου. Νωρίς το πρωί θα σημειωθούν χιονοπτώσεις και στα ορεινά της δυτικής Ελλάδας. Ενδεικτικό υψόμετρο χιονόπτωσης στα βόρεια πάνω από 300 μέτρα, στα κεντρικά πάνω από 500 και στα νότια πάνω από 700 μέτρα. Από αργά το απόγευμα οι χιονοπτώσεις στη Μακεδονία θα εξασθενήσουν.

γ. βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα νότια κυρίως θαλάσσια και παραθαλάσσια, που βαθμιαία μέχρι τη νύχτα θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα και θα εξασθενήσουν.

δ. παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα στα βόρεια ηπειρωτικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ