ΕΛΛΑΔΑ

Ανοίγει στο TAXIS η εφαρμογή για το επίδομα θέρμανσης

Ανοίγει στο TAXIS η εφαρμογή για το επίδομα θέρμανσης
CNN Greece

Ανοίγει σήμερα στο TAXIS net η εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Για όσους υποβάλλουν αίτηση ως το τέλος του έτους η καταβολή του επιδόματος θα γίνει ως τις 2 Φεβρουαρίου ενώ για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από την αρχή του έτους έως τις 30 Μαΐου η καταβολή του ποσού θα γίνει ως το τέλος Ιουνίου.

Τα κριτήρια

Εφέτος η επιδότηση ανά λίτρο θα είναι μειωμένη στα 25 λεπτά, από 35 λεπτά του ευρώ που ήταν πέρυσι, ενώ θα ισχύσουν νέα αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ενδεικτικά το επίδομα θα το λάβει εφέτος άγαμος με ετήσιο εισόδημα (τεκμαρτό ή πραγματικό) ως 12.000 ευρώ και περιουσία αξίας ως 100.000 ευρώ. Πέρυσι το είχε λάβει άγαμος με ετήσιο εισόδημα (τεκμαρτό ή πραγματικό) ως 30.000 ευρώ και περιουσία ως 200.000 ευρώ.

Το επίδομα θα το λάβει εφέτος έγγαμος με ετήσιο εισόδημα (τεκμαρτό ή πραγματικό) ως 20.000 ευρώ και περιουσία αξίας ως 150.000 ευρώ. Πέρυσι το είχαν λάβει και όσοι είχαν ετήσιο εισόδημα (τεκμαρτό ή πραγματικό) ως 40.000 ευρώ και περιουσία ως 300.000 ευρώ.

Για τον έγγαμο με 1 παιδί το ετήσιο εισόδημα υποχωρεί εφέτος στα 22.000 ευρώ, από 43.000 ευρώ πέρυσι και η αξία περιουσίας στα 150.000 ευρώ, από 300.000 ευρώ πέρυσι. Τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα ισχύσουν και για τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα για τους άγαμους και για τα πρώτα 100 μέτρα για τους έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες.

Το επίδομα ανά ζώνη

Το ανώτατο ποσό επιδόματος ανά ζώνη έχει ως εξής:
Α’ ζώνη (Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας, Σερρων, Ιωαννίνων και Μαγνησίας) στα 750 ευρώ από 1.050 ευρώ πέρυσι.

Β’ ζώνη (Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου) στα 450 ευρώ από 630 ευρώ πέρυσι.

Γ’ ζώνη (Αττικής, Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας) στα 240 ευρώ από 336 ευρώ πέρυσι.

Δ’ ζώνη (Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού) στα 150 ευρώ από 210 ευρώ πέρυσι

Τα στοιχεία που θα πρέπει να αναφέρονται στην αίτηση

Στην αίτηση θα αναγράφονται:
• ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος - υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
• το ονοματεπώνυμο του,
• ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
• ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου,
• ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
• η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,
• αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
• τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης,
• η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,
• τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Παράλληλα οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:
• τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
• τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,
• τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία,
• τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,
• το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Τα πρόσωπα που δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες στο TAXISnet, για την είσοδο τους στην ηλεκτρονική αίτηση, δηλώνουν τον Α.Φ.Μ. και έναν αριθμό ειδοποίησης εκκαθαριστικού σημειώματος μιας εκ των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος της τελευταίας πενταετία.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού λογαριασμού τραπέζης (ΙΒΑΝ) από δύο διαφορετικούς δικαιούχους επιδόματος. Επίσης δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από δύο δικαιούχους κατά την ίδια χρονική στιγμή.

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι το δικαιούνται και πότε το λαμβάνουν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ