ΕΛΛΑΔΑ

Αυθαίρετα: Πώς θα γίνει η τακτοποίηση - Ποιοι γλιτώνουν την κατεδάφιση για 40 χρόνια

Αυθαίρετα: Πώς θα γίνει η τακτοποίηση - Ποιοι γλιτώνουν την κατεδάφιση για 40 χρόνια
EUROKINISSI / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε την Πέμπτη (06/12) το νομοσχέδιο που προβλέπει διατήρηση 25 ετών στα δασικά αυθαίρετα που βρίσκονται εντός οικιστικών πυκνώσεων (ΟΠ) και έχουν ανεγερθεί μετά το 1975 και 40 χρόνια για όσα έχουν χτιστεί προ του ‘75.

Σήμερα, αναμένεται το ΣτΕ να παραλάβει από το επιτελείο του υπουργείου Περιβάλλοντος τη νέα νομοθέτηση, ενώ, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», δεν θα ζητήσουν εκ νέου αναβολή.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, δεν εντοπίζονται σημαντικές αλλαγές από το σχέδιο που είχε διαρρεύσει στον Τύπο το καλοκαίρι και ούτε τελικά υπάρχουν οι τροποιητικές ρυθμίσεις που είχε επικοινωνήσει το Υπουργείο ότι θα περάσουν εξαιτίας της τραγωδίας στο Μάτι.

Υπενθυμίζεται ότι ως οικιστική πύκνωση ορίζεται η ομάδα 50 κτηρίων σε έκταση έως 25 στρέμματα, 100 κτηρίων για 100 στρέμματα και 200 κτηρίων για 400 στρέμματα.

Τι προβλέπεται

Πιο συγκεκριμένα, δίνει διορία δύο ετών στους ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων σε οικιστικές πυκνώσεις προκειμένου να υπαχθούν στο νόμο και να επιτύχουν αναστολή κατεδαφίσεων και διοικητικών κυρώσεων.

Ειδικότερα, στα 14 άρθρα που θα συζητηθούν με φορείς και πολίτες μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2019 προβλέπεται:

– Εξαίρεση της κατεδάφισης για 40 έτη και όλων των υπολοίπων διοικητικών κυρώσεων (όπως πρωτόκολλα επιβολής ειδικής αποζημίωσης, πράξεις καταλογισμού κ.ά.) για τα κτήρια και τις συνοδευτικές κατασκευές που ανεγέρθηκαν σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις εντός των οριστικών περιγραμμάτων των οικιστικών πυκνώσεων έως και την 11.6.1975 (πριν από την ισχύ του Συντάγματος).

– Αντίστοιχα, για 25 έτη εξαιρούνται της κατεδάφισης κτήσματα που ανεγέρθηκαν μετά την 11.6.1975 και μέχρι τις 28.7.2011.

– Ο χρόνος κατασκευής του αυθαιρέτου αποδεικνύεται με αεροφωτογραφία, ενώ συμπληρωματικά και μόνο εφόσον δεν υπάρχει αεροφωτογραφία για κτήρια προ του ‘75 μπορούν να ληφθούν υπόψη έγγραφα του Δημοσίου και κυρίως δασικών υπηρεσιών (τίτλοι ιδιοκτησίας, πρωτόκολλα κατεδάφισης κ.λπ.). Στα κτίσματα που θα υπαχθούν στο νόμο δίνεται δικαίωμα σύνδεσης με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, ενώ επιτρέπονται μόνο οι επισκευαστικές εργασίες με την έκδοση άδειας.

– Για την υπαγωγή στη ρύθμιση καταβάλλεται α) παράβολο ύψους 250 ευρώ, β) σταθερό πρόστιμο 1.000 ευρώ για δαπάνες κοινόχρηστων υποδομών, γ) ενιαίο δασικό πρόστιμο που υπολογίζεται με έναν αλγόριθμο που λαμβάνει υπ’ όψιν τα τετραγωνικά μέτρα του αυθαιρέτου, την τιμή ζώνης, τη χρονολογία κατασκευής, το κόστος αναδάσωσης κ.λπ.

– Το ποσό του ενιαίου δασικού προστίμου καταβάλλεται σε 100 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 100 ευρώ.

– Το πρόστιμο μειώνεται κατά 33% για την πρώτη και μοναδική κατοικία και για κτίρια εντός ιδιωτικών δασών και ιδιωτικών δασικών εκτάσεων. Αν συντρέχουν και οι δύο ως άνω περιπτώσεις το πρόστιμο μειώνεται κατά 50%.

– Προβλέπεται έκπτωση 20% για εφάπαξ καταβολή του προστίμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ