ΕΛΛΑΔΑ

Επί ποδός πολέμου οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού τσιγάρου

Επί ποδός πολέμου οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού τσιγάρου

Εκστρατεία ενημέρωσης για το ηλεκτρονικό τσιγάρο με παράλληλη προσφυγή στο ΣΤΕ για τις σχετικές εγκυκλίους του υπουργείου υγείας που αφορούν στην απαγόρευση κυκλοφορίας των μη νικοτινούχων υγρών επαναπλήρωσης, ανακοίνωσε χθες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου, σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, τόνισε ότι η Ελλάδα θρηνεί τους περισσότερους καπνιστές στην Ευρώπη, (περίπου 15.000 θανάτους σχετιζόμενους με το κάπνισμα) και η ελληνική πολιτεία επί της ουσίας διώκει το άτμισμα, την επιλογή δηλαδή 400.000 ατμιστών να μειώσουν την βλάβη που τους προκαλεί το κάπνισμα στην υγεία τους.

Αναφορικά με τις οικονομικές συνέπειες που έχει το κάπνισμα η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, υπολόγισε ότι το κόστος του καπνίσματος, στο δημόσιο υγειονομικό σύστημα της χώρας αγγίζει το 8% της συνολικής υγειονομικής δαπάνης. Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, αποφάνθηκε πέρυσι, ότι το άτμισμα έχει 62% αποτελεσματικότητα στη διακοπή του καπνίσματος.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι «με το νόμο 4419/2016, η Ελλάδα απέκτησε το πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο για το άτμισμα στην Ευρώπη, και μάλιστα με σχετική εγκύκλιο τον περασμένο Μάιο απαγόρευσε ακόμα και το σύνολο των μη νικοτινούχων προϊόντων για άτμισμα, σε μια πρωτοφανή ενέργεια όχι μόνο για τα ευρωπαϊκά αλλά για τα παγκόσμια δεδομένα.

Στη χώρα μας εφαρμόζεται το πλέον αναχρονιστικό, αυστηρό και παράλογο νομοθετικό πλαίσιο στην Ευρώπη, για το άτμισμα με, απουσία σοβαρής διαβούλευσης για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα δημόσιας υγείας, ολοκληρωτική απαγόρευση κάθε μορφής ενημέρωσης των πολιτών για το άτμισμα, απαγόρευση ατμίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, φορολογική εξίσωση των προϊόντων ατμίσματος με τα παραδοσιακά και νέα καπνικά προϊόντα και την πρόσφατη απαγόρευση κυκλοφορίας μη –νικοτινούχων υγρών αναπλήρωσης, με σχετική εγκύκλιο.»

Διεθνής εμπειρία

Αναφερόμενος στη διεθνή εμπειρία ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι «τo άτμισμα δεν μπορεί εξισωθεί με το κάπνισμα και τα νέα προϊόντα καπνού γιατί το άτμισμα μειώνει την βλάβη που προκαλεί ο καπνός κατά 95%, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας. Επίσης το άτμισμα δεν προκαλεί επικίνδυνες μεταβολές στο αναπνευστικό σύστημα για τους παθητικούς ατμιστές όπως κάνει το κάπνισμα για τους παθητικούς καπνιστές, γεγονός που πιστοποιείται από την πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Πρόληψη από τον Καπνό και τέλος, υπάρχουν προηγμένες υγειονομικά χώρες όπως η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Τσεχία, η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία, όπου επιτρέπεται με προϋποθέσεις η ενημέρωση και το άτμισμα στους δημόσιους χώρους.»

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η φορολογική εξίσωση μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων με τους πολυεθνικούς κολοσσούς της καπνοβιομηχανίας, οδηγεί με τις περίπου 2.000 ελληνικές επιχειρήσεις ατμίσματος σε εξόντωση με την απώλεια 10.000 θέσεων εργασίας.

Ο επόμενο διάστημα ο ΣΕΕΗΤ προχωρά σε εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για όλα τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στο άτμισμα, με κεντρικό μήνυμα «Ο ΑΤΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΝΟΣ»

Επίσης ανακοίνωσε, ότι θα καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε ότι αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας των μη νικοτινούχων υγρών επαναπλήρωσης γιατί θεωρεί πως η απαγόρευση, παραβιάζει την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων στην ΕΕ, δεν δικαιολογείται για λόγους δημόσιας υγείας και ανάλογη απαγόρευση δεν προβλέπεται στους σχετικούς κανονισμούς της ΕΕ ούτε μπορεί να προβλεφθεί από τις εθνικές αρχές.

Τέλος, σε μία κίνηση συμβολικής αξίας, ο Σύνδεσμος ανακοίνωσε την αλλαγή της θεσμικής του επωνυμίας σε Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος, για να υπογραμμιστεί η αναγκαία για τη ενημέρωση των καταναλωτών, διάκριση των προϊόντων ατμίσματος από τα υπόλοιπα καπνικά προϊόντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ