ΕΛΛΑΔΑ

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία 27χρονου Σύρου, θύμα δουλεμπορικού δικτύου

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία 27χρονου Σύρου, θύμα δουλεμπορικού δικτύου
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Εξιχνιάστηκε η ανθρωποκτονία 27χρονου Σύρου που έγινε στις 31 Ιανουαρίου 2014 στην Καλλιθέα μετά από πολύμηνη έρευνα της Ασφάλειας Αττικής.

Το πτώμα του νεαρού εντοπίστηκε ακρωτηριασμένο σε ταξιδιωτικό σάκο τον Φεβρουάριο στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στον Ασπρόπυργο ενώ τα μέλη του εντοπίσθηκαν σε κάδο απορριμμάτων στη Καλλιθέα και ταυτοποιήθηκαν με τη σορό.

Σύμφωνα με τον ιατριδικαστή ο θάνατός του επήλθε από βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση που προκλήθηκε από αμβλύ όργανο.

Με διάταξη δημοσιοποίησης, αστυνομικοί της Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, αναζητούσαν ταυτοποίηση στα στοιχεία του, από μια φωτογραφία η οποία είχε εντοπίσει σε usb,το οποίο εντοπίσθηκε σε σακίδιο που έφερε μαζί του.

Μετά από πολύμηνη έρευνα εξιχνιάσθηκε η ανθρωποκτονία ενώ ταυτοποιηθηκε η σορός, στα στοιχεία 27άχρονου Σύρου υπηκόου.

Το έγκλημα διαπράχθηκε στην Καλλιθέα όταν δύο ομοεθνείς του, ηλικίας 32 ετών -έγκλειστος στο Κατάστημα Κράτησης Τρικάλων- και ένας 22άχρονος ο οποίος αναζητείται, τον έπεισαν ότι θα τον μετέφεραν στη Σουηδία.

Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της ληστείας, της περιύβρισης νεκρού και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και περί αλλοδαπών.

Τον 27χρονο αναγνώρισε από τη φωτογραφία που δημοσιοποιήθηκε, καθηγητής του, στο Πανεπιστήμιο, ο οποίος και ενημέρωσε τις αστυνομικές αρχές.

Το χρονικό της δολοφονίας

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα ο 27χρονος, τελειόφοιτος της ιατρικής σε Πανεπιστήμιο της Δαμασκού, ως αντικαθεστωτικος, εγκατέλειψε τη χώρα, και εισήλθε στην Ελλάδα με δουλεμπορικό δίκτυο, με σκοπό να ταξιδεύσει στη Σουηδία.

Δεν διέθετε ωστόσο ταξιδιωτικά έγγραφα και ήρθε σε επαφή με τον 32άχρονο Σύρο, ο οποίος τον έπεισε ότι μπορούσε να τον ταξιδέψει στη Σουηδία, ενώ συμφώνησε την καταβολή του ποσού των €4.000.

Ο 27άχρονος είχε ενημερώσει την αδελφή του, ότι με την άφιξή του στη Σουηδία θα ενημέρωνε με SMS να καταβάλει μέσω εταιρείας ταχυμεταφοράς, τα χρήματα.

Οι δύο Σύροι είχαν καλέσει τον 27άχρονο στο σπίτι τους στην Καλλιθέα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς καθώς την επόμενη ημέρα θα "ταξίδευε", όπου τον δολοφόνησαν και στη συνέχεια τεμάχισαν την σορό του προκειμένου να χαθούν τα ίχνη του. Ενώ απέστειλαν από το κινητό του τηλέφωνο SMS στην αδελφή του, ώστε να ξεκινήσει η μεταφορά του ποσού, όπως είχε συμφωνηθεί.

Ο 32άχρονος Σύρος- δράστης μετά το έγκλημα, διέφυγε στην Τουρκία, όπου συνέχισε να δραστηριοποιείται στη δουλεμπορική διακίνηση μεταναστευτικών ροών. Ωστόσο, το Σεπτέμβριο του 2014 συνελήφθη από τις λιμενικές αρχές της Πάτμου, σε δουλεμπορική μεταφορά από την Τουρκία.

Η δικογραφία υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό και του δεύτερου δράστη συνεχίζονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ