ΕΛΛΑΔΑ

30 χρόνια ΕΛΙΑΜΕΠ: Ανεξάρτητο Think tank με ερευνητικό & επιστημονικό έργο

30 χρόνια ΕΛΙΑΜΕΠ: Ανεξάρτητο Think tank με ερευνητικό & επιστημονικό έργο

Ένα από τα πιο δραστήρια ευρωπαϊκά think- tanks, με «ανεξάρτητη φωνή», σημαντικό ερευνητικό έργο και σταθερή συμβολή στη διαμόρφωση επιστημονικά τεκμηριωμένων λύσεων απέναντι στις μεγάλες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις της κάθε εποχής, το ΕΛΙΑΜΕΠ, γιόρτασε τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του, εγκαινιάζοντας την πλήρως ανακαινισμένη αίθουσα συνεδριάσεών του.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν χθες Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018. Κατά τη διάρκεια των τριών δεκαετιών δραστηριοποίησής του, το υψηλό ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο των συνεργατών του, οδήγησαν το ΕΛΙΑΜΕΠ σε μία σειρά ελληνικών και ευρωπαϊκών διακρίσεων, μεταξύ των οποίων ήταν η βράβευσή του, το 2017, από την Ακαδημία Αθηνών, για το σύνολο του έργου του.

«Η νέα αίθουσα εκδηλώσεων που το ΕΛΙΑΜΕΠ δέχθηκε ως δώρο για τα 30α γενέθλιά του αποτελεί ένα πραγματικό ‘κόσμημα’, έτοιμο να φιλοξενήσει τις πολύπλευρες μελλοντικές δράσεις του Ιδρύματος», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Sciences Po, κ. Λουκάς Τσούκαλης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την επίσημη παρουσίαση του έργου, το οποίο σχεδιάστηκε από τον διακεκριμένο αρχιτέκτονα, κ. Στέλιο Κόη και πραγματοποιήθηκε με αποκλειστική χορηγία της εταιρείας Raycap.

Σύμφωνα με τον ίδιο, επιθυμία των ανθρώπων του ΕΛΙΑΜΕΠ είναι τα 30 πρώτα χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος να αποτελέσουν μία στέρεη βάση για τις μελλοντικές δράσεις του, στόχος των οποίων είναι τόσο η συμβολή στη διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής σε ευρωπαϊκά θέματα και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, όσο και η εμβάθυνση σε κρίσιμα θέματα, όπως η επίλυση συγκρούσεων και η διαχείρισης της μετανάστευσης.

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν δεκάδες επιφανή μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπρόσωποι από τον πολιτικό και οικονομικό χώρο, καθώς και πολλοί φίλοι, συνεργάτες και υποστηρικτές του Ιδρύματος.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής είναι ένας ανεξάρτητος, μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1988 και αποστολή του είναι να διεξάγει έρευνες και να παρέχει στους υπεύθυνους για τη διαμόρφωση πολιτικής, την πανεπιστημιακή κοινότητα και το ευρύ κοινό, έγκυρη πληροφόρηση και τεκμηριωμένες προτάσεις πολιτικής. Το έργο του καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων, θεματικά και γεωγραφικά, που σχετίζονται με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις πολιτικές, τη διαχείριση της μετανάστευσης, την ασφάλεια, τις διεθνείς σχέσεις και την επίλυση συγκρούσεων, τις διατλαντικές σχέσεις, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη συμμετοχή των πολιτών, τη χρηστή διακυβέρνηση και το κράτος δικαίου, τη θρησκεία και τον πολιτισμό, το ρόλο των ΜΜΕ στην εποχή των «ψευδών» ειδήσεων, καθώς και την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή.

Το Ίδρυμα από το 1988 έως σήμερα, έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 400 ερευνητικά έργα, εκ των οποίων τα 35 είναι σε εξέλιξη. Έχει διοργανώσει πάνω από 1.500 επιστημονικές εκδηλώσεις (52 μέσα στο 2018), ενώ έχει συνεργαστεί με 300 και πλέον Ινστιτούτα σε όλον τον κόσμο και με περισσότερους από 1.000 εθελοντές και εκπαιδευόμενους. Παράλληλα, την υπογραφή του φέρουν περίπου 1.000 βιβλία και εκδόσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ