ΕΛΛΑΔΑ

Ιωάννα Καλαντζάκου: «Βόμβα» στα θεμέλια της Δημοκρατίας η απόπειρα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης

Ιωάννα Καλαντζάκου: «Βόμβα» στα θεμέλια της Δημοκρατίας η απόπειρα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης
ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Βόμβα» στα θεμέλια της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την πρωτοφανή απόπειρα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης εκ μέρους της κυβέρνησης, η αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλογού Αθηνών, Ιωάννα Καλαντζάκου.

Η δικηγόρος που ήταν καλεσμένη στην εκπομπή «Σήμερα» του Δημήτρη Οικονόμου στον ΣΚΑΪ, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο σε ευρωπαϊκή ευνομούμενη χώρα που σέβεται το κράτος δίκαιου».

Επεσήμανε ότι είναι απαράδεκτο ο υπουργός μιας Κυβέρνησης να καταγγέλλει και να απειλεί ονομαστικά εισαγγελείς κι ανακριτές για τον τρόπο άσκησης του λειτουργήματός τους, γεγονός που σηματοδοτεί σοβαρότατες νομικές και πολιτικές εξελίξεις. Η Ιωάννα Καλαντζάκου τόνισε ότι εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τον δικαστικό χειρισμό της υπόθεσης Novartis και εύλογες επιφυλάξεις ως προς την τήρηση του απορρήτου της διαδικασίας. «Πώς είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεται ένας μάρτυρας « προστατευόμενος» και ως μάρτυρας «δημοσίου συμφέροντος» κατά το άρθρο 45β του ΚΠοινΔ, ενώ υπήρχαν καταθέσεις για εμπλοκή του στην υπόθεση και δη για χρηματισμό του; Και γιατί αφού δεν αξιολογήθηκε η κατάθεση αυτή και χαρακτηρίστηκε προστατευόμενος μάρτυρας, αίφνης βρέθηκε από προστατευόμενος μάρτυρας κατηγορούμενος ενώ κανένα νέο στοιχείο δεν είχε προκύψει σε βάρος του;», παρατήρησε.

Τέλος, ως προς τις πιέσεις που δέχθηκε ο μάρτυρας Μανιαδάκης για να καταγγείλει συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, η κα Καλαντζάκου σημείωσε ότι εφόσον αληθεύει, δικαιολογεί υπόνοιες ότι η δικαστική διαδικασία δεν είναι ανεπηρέαστη από πολιτικές πιέσεις και παραινέσεις, γεγονός άκρως ανησυχητικό για ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ