ΕΛΛΑΔΑ

Φανατικοί πιστοί του Δία, πραγματοποίησαν τις επιθέσεις σε Καλαμάτα-Λακωνία

Φανατικοί πιστοί του Δία, πραγματοποίησαν τις επιθέσεις σε Καλαμάτα-Λακωνία
Οι ζημιές στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στην Καλαμάτα Eurokinissi

Φανατικοί υποστηρικτές της «Ομάδας 'Εψιλον» με πίστη στο Δια, οι πέντε συλληφθέντες ως δράστες των βομβιστικών επιθέσεων στο υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στην Καλαμάτα, και στο άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στο Μυστρά της μεσσηνιακής Μάνης, τα ξημερώματα της Παρασκευής (23/10).

Στις καταθέσεις τους οι πέντε συλληφθέντες, δηλώνουν μέλη της «Ομάδας Έψιλον». Για αυτόν το λόγο επέλεξαν να «υπογράψουν» την βομβιστική τους ενέργεια, με το Δελφικό Ε. Πρόκειται για την απεικόνιση δύο ανάστροφων «Ε» τα οποία «ενώνουν» τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και συμβολίζουν της απολυτότητα του Θεού-Δία, τον οποίο αποδέχονται ως το μόνο θεό τους.

Δηλώνουν αρνητές των αρχών και των πάντων (αρνητές συνείδησης, στράτευσης, της αστυνομίας και κάθε πολιτικής αρχής και εξουσίας), με πατριωτική ελληνοπροσδιορισμένη αναφορά και, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, με ιδεολογική απόκλιση και αποστροφή των θέσεων της Χρυσής Αυγής, καθώς τους θεωρούν «κατευθυνόμενους».

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, ισχυρή έκρηξη αναστάτωσε το κέντρο τη μεσσηνιακής πρωτεύουσας, όταν εξερράγη αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, αποτελούμενος από βραδύκαυστο φυτίλι, μπαρούτι (από πασχαλινές αυτοσχέδιες κροτίδες- «γουρούνες») σε πυροσωλήνα.

Κατά την έκρηξη του αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού, στον προαύλιο χώρο του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδας επί της οδού Νικηταρά στο κέντρο της Καλαμάτας, προκλήθηκαν μικρής έκτασης υλικές ζημιές στο υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στην Καλαμάτα, ενώ έσπασε τζαμαρία εισόδου γειτονικής πολυκατοικίας.

Σχεδόν δύο ώρες αργότερα, εξερράγη δεύτερος πανομοιότυπος αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, στο άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην καστροπολιτεία του Μυστρά στη Λακωνία. Από την έκρηξη, αποκόπηκε το χέρι του αγάλματος, καθώς όπως προέκυψε, ήταν το σημείο που οι δράστες είχαν τοποθετήσει τον πυροσωλήνα, ενώ προκλήθηκαν περιορισμένης έκτασης υλικές ζημιές.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, οι οποίοι μετέβησαν στο σημείο της έκρηξης, και κατά την εξερεύνηση του χώρου εντόπισαν μια «αβλεψία» των δραστών κατά τη συνδεσμολογία του εκρηκτικού μηχανισμού, εύρημα το οποίο προσδιόρισε κύκλο υπόπτων.

Σε συνδυασμό με μαρτυρικές καταθέσεις και το βιντεοληπτικό υλικό από τις κάμερες του τραπεζικού υποκαταστήματος στο οποίο σημειώθηκε η βομβιστική επίθεση, περιόρισαν τον κύκλο υπόπτων. Από τους τερματικούς, προέκυψαν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων, και ύστερα από ανάλυση των πειστηρίων, προσδιορίσθηκε όχημα το οποίο χρησιμοποίησαν οι δράστες, και είχαν προσαρμόσει πινακίδες άλλου οχήματος διαφορετικού τύπου και μάρκας ώστε να μην εντοπισθούν.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, προσήγαγαν ως υπόπτους το απόγευμα του Σαββάτου (24/10), πέντε άνδρες οι οποίοι ομολόγησαν τις πράξεις τους, και συνελήφθησαν. Πρόκειται για 54άχρονο ηλεκτρονικό στο επάγγελμα, κάτοικο Καλαμάτας, τρεις νεαρούς από τη Δράμα –ηλικίας 28, 30 και 34 ετών- ιδιωτικοί υπάλληλοι περιστασιακά εργαζόμενοι, και έναν 25άχρονο απότακτο από της τάξεις της ΕΛΑΣ, ο οποίος μέχρι το 2013 υπηρετούσε ως Ειδικός Φρουρός.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δράστες δεν έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τια Αρχές, ωστόσο η προανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη, με κλιμάκιο της Κρατικής Ασφάλεια από την Αθήνα, έχουν μεταβεί στη Καλαμάτα, για την εξακρίβωση τυχόν εμπλοκής των πέντε συλληφθέντων σε άλλες ενέργειες.

Στην κατοχή των συλληφθέντων, οι οποίοι εντοπίσθηκαν σε βουνό της περιοχής, κατασχέθηκε εξοπλισμός ορεινής διαβίωσης καθώς όπως καταθέτουν, είχαν πρόθεση να διανυκτερεύσουν στο βουνό, και αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί με την ίδια συνδεσμολογία (δύο από τους οποίους είχαν προσαρμοσμένους πυροκροτητές), καθώς όπως κατέθεσαν στις απολογίες τους, είχαν πρόθεση να πραγματοποιήσουν τρεις ακόμα βομβιστικές ενέργειες στο κτήριο της Νομαρχίας, το Δημαρχείο και το Δικαστικό Μέγαρο της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Σε έρευνα παρουσία Εισαγγελέα, στο σπίτι του 54άχρονου Καλαματιανού, κατασχέθηκαν κυνηγετικά όπλα, φυσίγγια, μαχαίρια (το ένα στην λαβή του έφερε το έμβλημα «Ε»), τόξο, τσεκούρι, ποσότητα κάνναβης και ασύρματοι.

Οι συλληφθέντες κρατούνται ενώ αναμένεται με τη σε βάρος τους ποινική δικογραφία, να παραπεμφθούν στον Εισαγγελέα. Αναμένεται η έκδοση εισαγγελικής διάταξης, στη δημοσιοποίηση φωτογραφιών των πειστηρίων κατά την προανακριτική έρευνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ