ΕΛΛΑΔΑ

«Ξεφεύγει» και το νοσοκομειακό clawback – Πάνω από 400 εκατ. ευρώ ο λογαριασμός

«Ξεφεύγει» και το νοσοκομειακό clawback – Πάνω από 400 εκατ. ευρώ ο λογαριασμός
Pixabay

Αυξημένο κατά 50% περίπου, θα είναι το νοσοκομειακό clawback που θα κληθούν να πληρώσουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις για το 2018.

Οι εκτιμήσεις για το πού θα «κλείσει» ο λογαριασμός των υποχρεωτικών επιστροφών για τη χρονιά που μόλις έφυγε, προκάλεσαν ήδη αναστάτωση στη φαρμακοβιομηχανία, καθώς φαίνεται ότι το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης επεκτείνεται και στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νοσοκομειακό clawback αναμένεται να ξεπεράσει τα 420 εκατ. ευρώ. Η μερίδα του λέοντος, τουλάχιστον 360 εκατ. ευρώ, αφορά στο ΕΣΥ και 60 εκατ. στον ΕΟΠΥΥ.

Υπενθυμίζεται ότι το ετήσιο clawback για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη υπερβαίνει τα 600 εκατ. ευρώ και μαζί με το rebate η συνολική επιβάρυνση για τη φαρμακοβιομηχανία θα φτάσει στο πρωτοφανές επίπεδο του 1,4 δισ. ευρώ. Για την ανεξέλεγκτη υπέρβαση της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, ως αιτία συχνά υποδεικνύεται η έλλειψη μηχανισμού ελέγχου της συνταγογράφησης από τους γιατρούς και η καθυστέρηση στην εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων, όπως τα θεραπευτικά πρωτοκόλλα κ.α. Όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς, όμως, στα νοσοκομεία δεν μπορεί να επικαλεστεί κάποιος ανεξέλεγκτη συνταγογράφρηση. Τα νοσοκομεία, τα οποία επίσης έχουν κλειστό προϋπολογισμό για το φάρμακο, έχουν και διοικήσεις. Από τη μεγάλη αύξηση του νοσοκομειακού clawback φαίνεται ότι πολλές διοικήσεις δεν καταφέρνουν να διαχειριστούν ορθολογικά τους προϋπολογισμούς τους. «Πώς αξιολογούνται οι διοικήσεις αυτές;», «υπάρχουν επιπτώσεις;», διερωτώνται παράγοντες της αγοράς.

Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι ο προϋπολογισμός για την κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών των πολιτών δεν επαρκεί, ούτε για τον ΕΟΠΥΥ ούτε για τα νοσοκομεία. Για το 2019, υπάρχει μια οριακή αύξηση 45 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία, καμία όμως για το εξωνοσοκομειακό φάρμακο. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η «σύγκλιση» με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη δημόσια δαπάνη του φαρμάκου, έχει μετατεθεί για το μέλλον, σταδιακά και σε ορίζοντα τετραετίας, τη στιγμή που οι εκπρόσωποι του κλάδου επιμένουν σε αναγκαία αύξηση κατά 500 εκατ. ευρώ, άμεσα. Ούτε όμως έμμεση διόρθωση έχει προβλεφθεί, όπως ζητά επίμονα η φαρμακοβιομηχανία εδώ και καιρό, για να χαλαρώσει ο ασφυκτικός κλοιός στις φαρμακευτικές εταιρείες, με αρνητικές συνέπειες για τους ασθενείς, αλλά και τους εργαζομένους στον κλάδο. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΦΕΕ και η ΠΕΦ έχουν προτείνει πρόβλεψη ειδικού κονδυλίου για τα εμβόλια στον τομέα της πρόληψης, εξαίρεση ορφανών φαρμάκων και παράγωγων αίματος από τις υποχρεωτικές επιστροφές, αλλά και εισαγωγή τριών κλειστών προϋπολογισμών για τα on-patent, για τα off-patent και γενόσημα και για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους.

Ο ΣΦΕΕ, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, στηλίτευε ακριβώς το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας συστηματικά αγνοεί τις προτάσεις που υποβάλλει η φαρμακοβιομηχανία. Συγκεκριμένα για το νοσοκομειακό φάρμακο ανέφερε ότι για το 2018 δεν έχει γίνει διόρθωση, με αποτέλεσμα clawback και rebate να ξεπερνούν το 43% της δαπάνης των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Τελικά, αποδεικνύεται ότι η παραπάνω εκτίμηση ήταν μετριοπαθής, αφού μόνο το clawback θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ