ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Επιστρέφει η... αφρικανική σκόνη - Πού θα χιονίσει

Καιρός: Επιστρέφει η... αφρικανική σκόνη - Πού θα χιονίσει
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα, Δευτέρα, ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική, σύμφωνα με μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στην Αττική αναμένονται κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών. Παράλληλα, ιδιαίτερα αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα, ενώ τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες η ορατότητα ήταν τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 6 έως 15 βαθμούς.

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, φαινόμενα που σταδιακά θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με βροχές ή καταιγίδες τοπικού χαρακτήρα από τις απογευματινές ώρες στη Δυτική Ελλάδα και στο Βόρειο Αιγαίο.

Τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν από αργά το βράδυ στα δυτικά και βόρεια ορεινά και πιθανώς σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο. Παράλληλα, τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός, ενώ η ορατότητα σε πολλές περιοχές της χώρας θα είναι περιορισμένη και κατά τόπους θα σχηματιστούν ομίχλες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -5 έως 9 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -2 έως 12, στην Κεντρική Ελλάδα από μηδέν έως 14 βαθμούς, στην Ήπειρο από 2 έως 15, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 έως 16, στα νησιά του Ιονίου από 7 έως 14 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και στις Σποράδες από 8 έως 14 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις ασθενείς μέχρι σχεδόν μέτριοι, αλλά μετά το μεσημέρι στα βόρεια πελάγη θα επικρατήσουν ανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο νότιοι άνεμοι με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι, με βαθμιαία ενίσχυση στα νησιωτικά τμήματα σε μέτριους έως ισχυρούς 5 με 6 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις, με πιθανότητα βροχών κυρίως το βράδυ.

Πυκνή ομίχλη καλύπτει από το πρωί την πόλη και η ορατότητα στους δρόμους είναι περιορισμένη. Στο αεροδρόμιο Μακεδονία οι απογειώσεις γίνονται κανονικά, ενώ υπάρχει καθυστέρηση για μία πτήση από Αθήνα αυτή την ώρα, σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της Fraport Γιάννη Παπάζογλου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις ασθενείς. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 5 έως 12 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ