ΕΛΛΑΔΑ

Διευθυντής Μουσείου Ακροπόλης: Το Βρετανικό Μουσείο δεν είναι ο ιδιοκτήτης των Γλυπτών του Παρθενώνα

Διευθυντής Μουσείου Ακροπόλης: Το Βρετανικό Μουσείο δεν είναι ο ιδιοκτήτης των Γλυπτών του Παρθενώνα
ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

«Το Βρετανικό Μουσείο δεν είναι ο ιδιοκτήτης των γλυπτών», τόνισε ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτριος Παντερμαλής, σε συνέντευξή του σε εκπομπή του δημοσίου γερμανικού ραδιοφώνου με θέμα την «Αντιδικία για το θέμα της λεηλασίας της Ακρόπολης».

Όπως εξήγησε ο κ. Παντερμαλής γι’ αυτό τον λόγο δεν τίθεται θέμα δανεισμού τους, αλλά επιστροφής τους. Το γεγονός ότι τα γλυπτά αποχωρίστηκαν για να εκτεθεί ένα μέρος στο Λονδίνο «δεν ήταν ο κατάλληλος τρόπος μεταχείρισης για το μνημείο διότι είναι αναπόσπαστο μέρος του», είπε και πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «το Μουσείο του θα προσέφερε ευχαρίστως κάτι στους Λονδρέζους ως αντάλλαγμα».

«Η πλήρης επιστροφή είναι η μόνη λύση. Πρέπει να συνενωθεί ό,τι είναι αναπόσπαστα δεμένο με τον μνημείο», δήλωσε.

Επί του παρόντος, η καμπάνια επιστροφής «Επιστρέψτε τα» ("Bring them back") προσπαθεί να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό του ενός εκατομμυρίου υπογραφών για να υποβάλει το αίτημα της επιστροφής τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ανέφερε το γερμανικό μέσο.

Διευθυντής Βρετανικού Μουσείου: Δεν επιστρέφουμε, ούτε δανείζουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Στο ερώτημα αν τελικά, θα πρέπει πραγματικά ένα διεθνές δικαστήριο να αποφασίσει επί του θέματος, ο κ. Παντερμαλής απάντησε: «Προσωπικά, νομίζω ότι μπορούμε με -πιθανώς δύσκολες, αλλά εποικοδομητικές- συζητήσεις μεταξύ μας να βρούμε μια λύση. Δεν πρόκειται για το αν θα κερδίσει ή θα χάσει κάποιος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ