ΕΛΛΑΔΑ

Αύξηση έως και 17 χρόνια στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Αύξηση έως και 17 χρόνια στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης
Αλλάζουν άρδην τα δεδομένα σε ό,τι αφορά στις συντάξεις βάσει της εγκυκλίου που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας EUROKINISSI / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Σαρωτικές αλλαγές τόσο στον τρόπο υπολογισμού των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όσο και στις πρόωρες συντάξεις και την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, επιφέρει η νέα εγκύκλιος που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Τετάρτη, από το υπουργείο Εργασίας.

Τα όρια ηλικίας, βάσει της εγκυκλίου, για το ΙΚΑ και τον Δημόσιο τομέα αυξάνονται σταδιακά από 6 μήνες μέχρι και 17 έτη, έως το 2018, ενώ από το 2019 και έπειτα, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι τα 67 χρόνια ή τα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης.

Η εγκύκλιος ουσιαστικά εξειδικεύει τα νέα ελάχιστα όρια για πλήρη σύνταξη που προβλέπονται από το νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή πριν από περίπου ένα μήνα, βάσει του οποίου καταργούνται οι πρόωρες συντάξεις.

Το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει ότι θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης υφίσταται όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας (όπου αυτό προβλέπεται).

Το θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε και ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να εργάζεται. Με πιο απλά λόγια, δεν είναι υποχρεωμένος να συνταξιοδοτηθεί.

Ειδικότερα, με τις κοινοποιούμενες διατάξεις θεσπίζεται ότι από 1/1/2022, για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος απαιτoύνται εναλλακτικά:

- Η συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας και η πραγματοποίηση 40 ετών ασφάλισης ή

- Η συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας και η πραγματοποίηση 15 ετών ασφάλισης.

Επισημαίνεται, δε, ότι για τη λήψη μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, εφόσον πάντα προβλέπεται η σχετική δυνατότητα από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, απαιτείται η συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας και η πραγματοποίηση 15 ετών ασφάλισης.

Τα μέχρι τη 18η Αυγούστου του 2015 ισχύοντα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται σταδιακά έως τις 31/12/2021, για όσους ασφαλισμένους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία.

Νέα όρια και στο ΕΤΑΠ–ΜΜΕ

Σε ό,τι αφορά στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, στην εγκύκλιο του υπουργείου επισημαίνεται ότι στην περίπτωση, που για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος δεν προβλεπόταν όριο ηλικίας αλλά μόνο χρόνος ασφάλισης, η σταδιακή αύξηση αρχίζει από το 58ο έτος ηλικίας, όταν ο ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης είναι τουλάχιστον 35 έτη. Όταν ο ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης είναι μικρότερος από 35 έτη, η σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας αρχίζει από το 55ο έτος.

Στις περιπτώσεις, τέλος, που το προβλεπόμενο όριο ηλικίας για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος σύμφωνα με το προγενέστερο του ν. 4336/2015 νομοθετικό πλαίσιο ήταν μικρότερο των 50 ετών, η σταδιακή αύξηση αρχίζει με βάση το 50ό έτος.

Διαβάστε αναλυτικά με πίνακες και παραδείγματα τι προβλέπεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας

Εγκύκλιος 1

Εγκύκλιος 2

Ειδικά ταμεία

ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ