ΕΛΛΑΔΑ

Πολιτική φαρμάκου στη Μεταμνημονιακή Ελλάδα: Θα καταφέρουμε να αφήσουμε πίσω τις στρεβλώσεις ετών;

Πολιτική φαρμάκου στη Μεταμνημονιακή Ελλάδα: Θα καταφέρουμε να αφήσουμε πίσω τις στρεβλώσεις ετών;
Φωτογραφία Αρχείου Pixabay

Την ανάγκη να σχεδιάσουμε αυτόνομα τις δράσεις και πρωτοβουλίες μας στο πεδίο της υγείας, να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, να δώσουμε λύσεις στους ασθενείς, για ισότιμη πρόσβασή τους σε καινοτόμες θεραπείες, αλλά ταυτόχρονα, να μπορέσουμε να αυξήσουμε τη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς το σημερινό 1,945 δις ευρώ είναι πασιφανές ότι δεν επαρκεί, τόνισε ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος, σε στρογγυλό τραπέζι την Κυριακή, στο πλαίσιο της 10ης Διημερίδας Επιχειρηματικότητα και Επικοινωνία Υγείας που οργάνωσε η ΧΑΡΑΜΗ ΑΕ.

Υπάρχει ένα σαφές κλίμα εμπιστοσύνης για τη χώρα, παραδέχθηκε ο κ. Γιαννόπουλος, σημειώνοντας ότι πλέον εισερχόμαστε σε μία περίοδο κανονικότητας. Αναφερόμενος στην Αξιολόγηση Ιατρικής Τεχνολογίας (ΗΤΑ) υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ψήφιση του νόμου και ξεκαθάρισε, ότι δεν συστήνουμε τον Οργανισμό για να κάνουμε οικονομία. Ένα πρόσθετο κριτήριο είναι το κλινικό όφελος που θα προκύψει, μέσα από την αξιολόγηση των νέων καινοτόμων θεραπειών.

Αναφορικά με τη φαρμακευτική δαπάνη, επεσήμανε ότι το 1,945 δις ευρώ δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και της δημόσιας υγείας και ότι μέχρι το 2022, μπορούμε να αυξήσουμε το ποσό αυτό, στο 2,3 δις ευρώ.

Ο Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κωνσταντίνος Παναγούλιας, επεσήμανε ότι χρειαζόμαστε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και όχι ιδεοληψίες. Ανέφερε ότι η μεγαλύτερη στρέβλωση της αγοράς του φαρμάκου σήμερα, είναι το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης και πώς στην Ελλάδα τελικά αυτό που έχουμε ανάγκη, είναι να δημιουργήσουμε ένα νόμο, προκειμένου να λειτουργήσουν όλοι οι νόμοι. Άλλη μεγάλη στρέβλωση είναι και το δυσθεώρητο ύψος των επιστροφών (clawbask). Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, συνέχισε, μπορούν να περάσουν από το μοντέλο των παραδοσιακών οικογενειακών επιχειρήσεων στην επόμενη ημέρα της φαρμακευτικής τεχνολογίας και καινοτομίας, καθώς διαθέτουν όλα τα εχέγγυα. Μεταξύ αυτών, εκπαιδευμένο προσωπικό, εξωστρέφεια, οριακή καινοτομία, εξειδικευμένη παραγωγή, μεταφορά τεχνογνωσίας, ενώ στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά τη Μνημονιακή μας έξοδο, είναι η επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν συνεργασίες, τόσο μεταξύ ελληνικών και πολυεθνικών, όσο και μεταξύ των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών.

Ο πρόεδρος του PhRMA (Pharma Innovation Forum) πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Μάκης Παπαταξιάρχης, γνωστός για τον εκρηκτικό του λόγο, τόνισε ότι είναι άλλο πράγμα ο καμβάς, και άλλο ο πίνακας που θέλουμε να ζωγραφίσουμε. Και αυτή τη στιγμή, διαθέτουμε μόνο τον καμβά. Ο περίφημος Οργανισμός HTA που θα προσδιορίσει την καινοτομία στη χώρα, έχει πολύ δρόμο ακόμη προκειμένου να ολοκληρωθεί, ωστόσο ας μην περιμένουμε ότι θα δώσει λύσεις. Ο ομιλητής, έφερε ως παράδειγμα την Πορτογαλία όταν οικοδομούσε το δικό της Οργανισμό HTA με 116 αξιολογητές, όταν η Ελλάδα είναι ακόμη στο μηδέν. Είναι αδήριτη ανάγκη να επαναξιολογήσουμε τους εαυτούς μας, υπογράμμισε με έμφαση, προσθέτοντας, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο σύστημα υγείας, είναι η υποχρηματοδότηση.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Βασίλης Πενταφράγκας, αναφέρθηκε στο δυσθεώρητο clawback που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις, καταθέτοντας τον προβληματισμό, ότι το 2013 το clawback ήταν 130 εκατ. ευρώ και το 2018 έφθασε το 1,3 δις ευρώ. Ένα άλλο πρόβλημα, είναι ότι δεν είδαμε ποτέ ξεκάθαρα, θέματα υποκατάστασης, συνταγογράφησης κλπ.

Τόνισε ακόμη, ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πολιτική φαρμάκου, αλλά πολλά μέτρα προς εφαρμογή.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Παναγιώτης Γεωργακόπουλος,αναφερόμενος στα βιοομοειδή φάρμακα, τόνισε ότι θα είναι μία παραλλαγή των γενοσήμων και ότι θα πρέπει να τα εξετάσουμε από την αρχή. Αναφερόμενος στις στρεβλώσεις του συστήματος, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δούμε το θέμα του ελέγχου της συνταγογράφησης, της υποκίνησης των γιατρών να συνταγογραφούν αλλά και ποιος δημιουργεί τις ανάγκες της συνταγογράφησης.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης και Αναπλ. ΓΓ του ΠΦΣ Αλέξανδρος Τσαπέκος, αναφέρθηκε στη δυναμική των φαρμακοποιών, οι οποίοι αποτελούν βασικό σκαλοπάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για όλους τους πολίτες. Απηύθυνε έκκληση μάλιστα από τον ΓΓ του υπουργείου Υγείας τα φαρμακεία να μπορέσουν να διαδραματίσουν έναν σημαντικό και κομβικό ρόλο στη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, πρόταση την οποία αποδέχθηκε ο κ. Γιαννόπουλος σημειώνοντας, ότι εξετάζεται ήδη.

Στο περιθώριο της συζήτησης που ακολούθησε, ο Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης Χρήστος Λιονής,τόνισε ότι ποτέ δεν έχει συζητηθεί στην Ελλάδα σφαιρικά, το θέμα της πολιτικής φαρμάκου. Να δούμε αναλυτικά δηλαδή, τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες των πολιτών, τις ανάγκες εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού και την ανάγκη για έναν στρατηγικό σχεδιασμό. Απευθυνόμενος δε, στον κ. Τσαπέκο, είπε, ότι τα φαρμακεία και προ και μετά κρίσης, ήταν και εξακολουθούν να είναι 10.500.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ