ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Έρχονται ισχυρές καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα «πνιγούν» από τη λασποβροχή

Κακοκαιρία: Έρχονται ισχυρές καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα «πνιγούν» από τη λασποβροχή
EUROKINISSI

Στο «μάτι» ενός νέου κύματος κακοκαιρίας αναμένεται να μπει από ώρα σε ώρα η χώρα, Ισχυρές καταιγίδες, λασποβροχές, χιονοτώσεις και έντονα φαινόμενα θα αρχίσουν να «σαρώνουν» από τη Μεσσηνία, ενώ όσο περνά η ώρα θα χειροτερεύουν.

Σύμφωνα με το meteo.gr, ο καιρός θα επιφυλάσσει για μια ακόμη ημέρα βροχές και καταιγίδες, ενώ υψηλά αναμένεται να είναι τα επίπεδα συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης, μιας και το κύμα κακοκαιρίας «έρχεται» από τη Βόρεια Αφρική.

Το βαρομετρικό χαμηλό το οποίο τις πρωινές ώρες της Τρίτης 05/02 βρίσκεται στην περιοχή της Σύρτης, με το ψυχρό του μέτωπο να δημιουργεί καταιγίδες στο Νοτιοδυτικό Ιόνιο (Χάρτης 1), τις επόμενες ώρες θα κινηθεί βορειοανατολικά και θα επηρεάσει βαθμιαία το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, με τοπικά έντονα φαινόμενα στα κεντρικά, ανατολικά και νότια τμήματα.

Χάρτης 1. Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού και όπως διακρίνεται από τη δορυφορική εικόνα, τις πρωινές ώρες της Τρίτης 05/02/2019.

meteo

Η εξέλιξη των φαινομένων

Από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 05/02, αναμένονται βροχές και καταιγίδες αρχικά στην Πελοπόννησο (κυρίως στα νότια τμήματα), το Νότιο Ιόνιο, το Νοτιοδυτικό Αιγαίο, την Κρήτη και τις Κυκλάδες οι οποίες βαθμιαία θα επεκταθούν βορειοανατολικά επηρεάζοντας έως το βράδυ τα υπόλοιπα τμήματα του Νοτίου και Κεντρικού Αιγαίου, την Κεντρική και Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια (Χάρτης 2). Τα φαινόμενα στις προαναφερόμενες περιοχές θα είναι ιδιαίτερα έντονα και θα συνοδεύονται από ηλεκτρική δραστηριότητα και τοπικές χαλαζοπτώσεις, ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της Πελοποννήσου και της Κεντρικής Στερεάς. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης κυρίως στα κεντρικά και νότια, με αποτέλεσμα την εκδήλωση λασποβροχών. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις.

Χάρτης 2. Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού και τα φαινόμενα που θα λάβουν χώρα κατά τις απογευματινές προς βραδινές ώρες της Τρίτης 05/02/2019.

meteo2

Η πρόγνωση για την Τετάρτη

Την Τετάρτη 06/02, αναμένονται βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά τμήματα της χώρας, όπου στη Κεντρική Στερεά, στη Θεσσαλία και πιθανόν στην Εύβοια θα είναι κατά τόπους ισχυρές (Χάρτης 3, αριστερά). Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά ηπειρωτικά τμήματα. Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο αργότερα από βορειοανατολικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ.

Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα αναμένονται να είναι υψηλές με αποτέλεσμα την εκδήλωση λασποβροχών, στις περιοχές όπου θα εκδηλωθούν φαινόμενα (Χάρτης 3, δεξιά).

Χάρτης 3. (Αριστερά) η θέση του βαρομετρικού χαμηλού και τα φαινόμενα που θα λάβουν χώρα κατά τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 06/02/2019 και (δεξιά) οι αναμενόμενες συγκεντρώσεις σκόνης τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης 06/02/2019.

meteo3

Βάσει των διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων, την Πέμπτη 07/02 προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στα κεντρικά και νότια, με κατά τόπους έντονα φαινόμενα στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Σημειώνεται ότι κατά τις πρωινές ώρες οι συγκεντρώσεις σκόνης στα κεντρικά και νότια θα είναι αυξημένες. Οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο θυελλώδεις 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, η κακοκαιρία που ξεκινά από τα νοτιοδυτικά θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θα επηρεάσουν:

Σήμερα, Τρίτη

Από τις απογευματινές ώρες τη Νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, βαθμιαία την υπόλοιπη Πελοπόννησο, από τις βραδινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, την Ανατολική Στερεά και την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τη νύχτα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και ΤΑ Δωδεκάνησα.

Ειδικότερα για την Αττική, ισχυρά φαινόμενα προβλέπονται από τις βραδινές ώρες της Τρίτης, έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Την Τετάρτη

Τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Πιερία, τις πρωινές ώρες την Πελοπόννησο, τα νησιά του Ιονίου, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς πρόσκαιρα τη Χαλκιδική και τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.

Την Πέμπτη

Κατά διαστήματα τ' ανατολικά Ηπειρωτικά την Εύβοια, τις Σποράδες, καθώς και την Ανατολική και Νότια νησιωτική χώρα. Θυελλώδεις άνεμοι Θα επικρατήσουν θυελλώδεις άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων, που η έντασή τους την Τρίτη θα φτάσει στα πελάγη τα 9 και πιθανώς στα νοτιοανατολικά τα 10 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Χιονοπτώσεις

Θα σημειωθούν χιονοπτώσεις που θα είναι κατά τόπους πυκνές Την Τρίτη τις βραδινές ώρες στα ορεινά της Πελοποννήσου και της Κεντρικής Στερεάς. Την Τετάρτη στα ορεινά και ημιορεινά της Θεσσαλίας και μέχρι το μεσημέρι στα ορεινά – ημιορεινά της Κεντρικής Στερεάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ