ΕΛΛΑΔΑ

Σχέδιο συμφωνίας Κράτους-Εκκλησίας: Θωρακίζεται η μισθοδοσία των κληρικών

Σχέδιο συμφωνίας Κράτους-Εκκλησίας: Θωρακίζεται η μισθοδοσία των κληρικών
ΕUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι περνά το θέμα της συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας που αφορά μεταξύ άλλων την μισθοδοσία του κλήρου αλλά και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Το υπουργείο Παιδείας έδωσε στην δημοσιότητα όλο το σχέδιο που παρέχει εγγυήσεις στους κληρικούς οι οποίοι είχαν εκφράσει ανησυχία για την μισθοδοσία τους. Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε και συνάντηση μεταξύ του Κώστα Γαβρόγλου και αντιπροσωπεία της ελλαδικής εκκλησίας και του Φαναρίου.

Νωρίτερα Οικουμενικό Πατριαρχείο και Εκκλησία της Ελλάδος με ανακοίνωσή τους αναφέρθηκαν σε «απόλυτη σύμπνοια και ταύτιση απόψεων» τόσο επί των προτάσεων Αναθεώρησης του Συντάγματος όσο και επί της διατήρησης του ισχύοντος καθεστώτος μισθοδοσίας των κληρικών.

Όσον αφορά τώρα το σχέδιο της κυβέρνησης, αυτό προβλέπει την κατάρτιση σ/ν, το οποίο θα αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος θα κυρώνεται αυτούσιο το κείμενο της Συμφωνίας Πολιτείας - Εκκλησίας, όπως τελικά θα διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου και τα υπόλοιπα δύο μέρη θα περιέχουν εφαρμοστικές διατάξεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας ως προς τα δύο βασικά σκέλη της: Τη μισθοδοσία των κληρικών και λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος και την ίδρυση και λειτουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

Ειδικά, ως προς τη μισθοδοσία του κλήρου, η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση όχι μόνο δεν θίγει το υφιστάμενο καθεστώς, αλλά, αντιθέτως, το βελτιώνει ουσιωδώς, καθώς η νομική θέση και τα δικαιώματα (υπηρεσιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά κ.ά.) των κληρικών για πρώτη φορά κατοχυρώνονται με τις θεσμικές εγγυήσεις που παρέχει η κύρωση διμερούς συμφωνίας.

Έτσι, από τη Συμφωνία και την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση:

  • Παραμένει αμετάβλητο και δεν θίγονται το υπηρεσιακό καθεστώς και η μονιμότητα, όπως ισχύει σήμερα, των κληρικών ως θρησκευτικών λειτουργών και υπαλλήλων ΝΠΔΔ.
  • Παραμένει αμετάβλητο και δεν θίγεται το ύψος των αποδοχών των κληρικών, το οποίο εξακολουθεί να καθορίζεται από το ενιαίο μισθολόγιο, όπως εκάστοτε ισχύει και ακολουθεί τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Παραμένει αμετάβλητος και δεν θίγεται ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής των αποδοχών των κληρικών, η οποία θα εξακολουθήσει να ενεργείται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής.

Διαβάστε επίσης:

Το τελευταίο αντίο στη Νίκη Γουλανδρή
Καθηγ. Σ. Τσιόδρας για την γρίπη: Οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολύ περισσότεροι, αλλά ψυχραιμία
Δολοφονία καρδιολόγου στη Σητεία: Η σύζυγός του παρείχε κρίσιμες πληροφορίες στον εραστή της

Επιπροσθέτως, υποστηρίζει το Υπουργείο Παιδείας, η μισθοδοσία των κληρικών θωρακίζεται ακόμα περισσότερο σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς, καθότι:

  • Ιδρύεται Ταμείο Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο οποίο θα καταβάλλεται ετησίως από το κράτος, σε αναγνώριση υποχρέωσης που θα απορρέει από κυρωθείσα με νόμο Συμφωνία, η δαπάνη μισθοδοσίας του αριθμού των σήμερα μισθοδοτούμενων κληρικών. Τα σχετικά ποσά δεσμεύονται, υπό τον αυστηρό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατ' αποκλειστικότητα για τη μισθοδοσία του κλήρου, η οποία θα ενεργείται διά της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής.
  • Όπως έχει, ήδη, νομοθετηθεί, συνιστάται Μητρώο Κληρικών και Λαϊκών Υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο οποίο εγγράφεται το σύνολο όσων μισθοδοτούνται με πόρους του Ταμείου Μισθοδοσίας και υπέρ των οποίων κατοχυρώνονται όλα τα δικαιώματα που σήμερα απολαμβάνουν οι κληρικοί (υπαγωγή στο ενιαίο μισθολόγιο, καταβολή μισθού από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής κ.λπ.).
  • Το σημαντικότερο είναι ότι, για πρώτη φορά, όλα τα παραπάνω κατοχυρώνονται με τρόπο που δεν επιτρέπει τη μονομερή ανατροπή τους από την Πολιτεία. Με το υφιστάμενο καθεστώς, τόσο η μισθοδοσία όσο και το υπηρεσιακό καθεστώς και τα δικαιώματα των κληρικών βρίσκονται σε επισφάλεια, καθόσον έχουν παραχωρηθεί με κοινό νόμο, δηλαδή, επαφίενται μονομερώς στη βούληση της Πολιτείας και, ανά πάσα στιγμή, μπορούν να μεταβληθούν προς το δυσμενέστερο με νεότερο νόμο.

Τέλος, με το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας προκύπτουν σημαντικά οικονομικά οφέλη, τόσο για το Δημόσιο όσο και για την Εκκλησία της Ελλάδος, από την αξιοποίηση περιουσίας διαμφισβητούμενης και, άρα, μέχρι σήμερα αδρανούς και λιμνάζουσας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ