ΕΛΛΑΔΑ

Ο πατέρας του Τάσου Γιαννίτση τιμήθηκε για τη διάσωση Εβραίων στην Κατοχή

Ο πατέρας του Τάσου Γιαννίτση τιμήθηκε για τη διάσωση Εβραίων στην Κατοχή

Με τον τίτλο του «Δίκαιου των Εθνών» τιμήθηκε μετά θάνατον ο Κωνσταντίνος Γιαννίτσης, πατέρας του πρώην υπουργού Τάσου Γιαννίτση, ο οποίος έσωσε τη ζωή της οικογενείας του Ασέρ Ραφαήλ Μωυσή τη περίοδο του Ολοκαυτώματος.

Η τιμητική αυτή διάκριση απονέμεται από το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος Yad Vashem στο Ισραήλ σε μη Εβραίους που διέσωσαν Εβραίους κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Κολλέγιο Αθηνών, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και την Πρεσβεία του Ισραήλ.

Τον τίτλο παρέλαβε εκ μέρους του εκλιπόντος, ο γιός και πρώην Υπουργός κ. Τάσος Γιαννίτσης μαζί με την αδερφή του κ. Ελένη Καππέτου. Την οικογένεια Μωυσή εκπροσώπησαν οι απόφοιτοι του Κολλεγίου Αθηνών κ. Ραφαήλ Μωυσής και ο υιός του κ. Αλέξανδρος Μωυσής. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Κολλεγίου κ. Richard Jackson, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ.Κώστας Γαβρόγλου, η πρέσβης του Ισραήλ κυρία Ιρίτ Μπεν Άμπα και ο Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Ισραηλιτικών Κοινοτήτων στην Ελλάδα κ. Δαυίδ Σαλτιέλ.

Το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι πρώην πρωθυπουργοί κ.κ. Λουκάς Παπαδήμος και Παναγιώτης Πικραμένος , πολλοί βουλευτές και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο πρέσβης των ΗΠΑ κ. Τζ. Πάιατ και της Ρουμανίας Λ. Φάτου, ο Ραβίνος Αθηνών Σεβασμιότατος Γκάμπριελ Νεγκρίν, εκπρόσωποι της εκκλησίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και επιχειρηματίες.

Ιδιαίτερο τόνο στην εκδήλωση έδωσαν μαθητές του Κολλεγίου που παρουσίασαν μουσικο-θεατρικά δρώμενα με θέμα το Ολοκαύτωμα, τη διαφορετικότητα και την καταπολέμηση των διακρίσεων.
Στις παρεμβάσεις τους οι ομιλητές τόνισαν τον διδακτικό χαρακτήρα της εκδήλωσης ως μέσον για την καταπολέμηση του Φασισμού, του Ναζισμού και του Αντισημιτισμού σε μια περίοδο που αναβιώνουν στην Ευρώπη τέτοια φαινόμενα. Παράλληλα, επεσήμαναν ότι οι ιστορίες των «Δίκαιων» λειτουργούν ως υπενθύμιση στους παλαιότερους και δίδαγμα για τους νεότερους ότι η μάχη ενάντια στις διακρίσεις και τις προκαταλήψεις αποτελεί συνειδητή επιλογή. Για το βαθύτερο νόημα της Τελετής μέσα από τα προσωπικά τους βιώματα μίλησαν ο κ. Αλέξανδρος Μωυσής, υιός του διασωθέντος και ο κ. Τάσος Γιαννίτσης.
Έως σήμερα, πάνω από 23.000 άνθρωποι έχουν τιμηθεί με τον τίτλο του «Δίκαιου των Εθνών» παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων 352 Έλληνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ