ΕΛΛΑΔΑ

Attica Bank: Ποινικές διώξεις για επισφαλή δάνεια

Attica Bank: Ποινικές διώξεις για επισφαλή δάνεια
EUROKINISSI

Ποινικές διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Διαφθοράς για δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων που είχε χορηγήσει η Attica Bank, χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις την περίοδο από το 2011 ως το 2015.

Οι επίκουροι Εισαγγελείς Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Γιώργος Πολυκράτης άσκησαν διώξεις για απιστία σε πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, καθώς και για ηθική αυτουργία στην απιστία σε βάρος των νόμιμων εκπροσώπων πέντε εταιρειών που έλαβαν τα επισφαλή δάνεια.

Η έρευνα είχε ξεκινήσει μετά από πόρισμα και μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία είχε διαπιστώσει συστηματική χορήγηση των επίμαχων επισφαλών δανείων από την Attica Bank. Η εν λόγω μηνυτήρια αναφορά ήταν κόλαφος για την Attica Bank και τις πρακτικές της πρώην διοίκησης των Γιάννη Γαμβρίλη και Αλέξανδρου Αντωνόπουλου.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για συστηματική χορήγηση δανείων κάτω του κόστους, με μηδενική ή μερική εξασφάλιση, έκδοση μακροπρόθεσμων ομολογιακών δανείων για την εξυπηρέτηση βραχυπρόθεσμων χορηγήσεων που είχαν δοθεί για κεφάλαιο κίνησης και για χρηματοδότηση «ημετέρων» ώστε να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να μην χαθεί ο έλεγχος της τράπεζας.

Στις εταιρείες που επωφελήθηκαν από τη συγκεκριμένη πρακτική συμπεριλαμβάνεται και η εταιρεία Τοξότης Κατασκευαστική του Χρήστου Καλογρίτσα. Μόνο οι εταιρείες Καλογρίτσα πήραν 39 δάνεια το 2015, ενώ αναφορά γίνεται και στα αδικαιολόγητα χαμηλά επιτόκια, κάτω του κόστους, με τα οποία η Attica Bank δάνειζε στην εταιρεία του κ. Καλογρίτσα.

Σημειώνεται μάλιστα ότι το ελάχιστο επιτόκιο που προέβλεπε το τιμολόγιο της τράπεζας για τους πελάτες με την καλύτερη διαβάθμιση ήταν 4,17% και το μέσο επιτόκιο για τα δάνεια με διαβάθμιση G -όπως του κ. Καλογρίτσα- ήταν 11,84%. Δηλαδή η απόκλιση στην περίπτωση της εταιρείας του κ. Καλογρίτσα ήταν 9,24%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι προκλήθηκε ζημία στην περιουσία της τράπεζας από πέντε δάνεια συνολικού ύψους περίπου 60 εκατ. ευρώ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δύο περιπτώσεις δανείων σε εταιρείες αρχειοθετήθηκαν καθώς οι εμπλεκόμενοι είχαν αποπληρώσει ολοσχερώς τα χρέη τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ