ΕΛΛΑΔΑ

Εικόνες από ταινία τρόμου στο κέντρο της Αθήνας: Τσιμεντένια «ζόμπι», τα άψυχα θύματα της κρίσης

Εικόνες από ταινία τρόμου στο κέντρο της Αθήνας: Τσιμεντένια «ζόμπι», τα άψυχα θύματα της κρίσης
AP Photo/Petros Giannakouris

Τα σημάδια της κρίσης στα κτήρια της Αθήνας είναι εμφανή. Μια βόλτα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης που άλλοτε βούιζαν από ζωή, από δραστηριότητα και επιχειρηματίες, είναι αρκετή για να συνειδητοποιήσει κανείς τις συνέπειες της οικονομικής... κατάρρευσης.

Η προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας για τα εγκαταλελειμμένα κτήρια είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο και θα αργήσει να αποδώσει αν και τα πρώτα σημάδια επιτρέπουν στους εμπνευστές του προγράμματος να αισιοδοξούν.

Κτήρια τα οποία ανήκουν σε ασφαλιστικούς φορείς επί της ουσίας και αφέθηκαν στην τύχη τους λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων. Υπηρεσίες έκλεισαν, άλλες συγχωνευτήκαν, ενώ κάποια κτήρια, όπως το ξενοδοχείο Εσπέρια, εγκαταλείφθηκαν από τους επενδυτές.

Το υπουργείο ωστόσο, αντί να τα «σκοτώσει» επέλεξε να τα αξιοποιήσει. Πρόκειται για δεκάδες κτήρια σε όλη την Ελλάδα με το βάρος όμως να πέφτει αρχικά σε Αθήνα και Πειραιά. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει οίκημα του 1837 το οποίο είχε χτιστεί για τον πρέσβη της Αυστρίας, αλλά παραμένει έρημο εδώ και περίπου 40 χρόνια βιώνοντας στα... τοιχώματά τη δική του κρίση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ