ΕΛΛΑΔΑ

Ανυποχώρητοι οι κληρικοί για τη μισθοδοσία τους: «Δεν θέλουν τις ψήφους μας;», τονίζουν με νόημα

Ανυποχώρητοι οι κληρικοί για τη μισθοδοσία τους: «Δεν θέλουν τις ψήφους μας;», τονίζουν με νόημα
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι ιερείς για τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της συμφωνίας Εκκλησίας – Πολιτείας.

Στη γενική συνέλευση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδων εκφράστηκε η αντίθεση για τις αλλαγές στη μισθοδοσία, ενώ κατέληξαν πως το σχέδιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Σε δηλώσεις αμέσως μετά τη Γενική Συνέλευση άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα θυμίζοντας ότι έρχονται εκλογές.

«Ολοκληρώθηκε η τακτική μας συνέλευση. Κατατέθηκαν πολλές απόψεις και προτάσεις. Όλοι οι πατέρες που εκπροσώπησαν διάφορες μητροπόλεις — και ήταν αρκετές — όλοι συμφωνήσαμε ομόφωνα ότι εμμένουμε στην αρχική μας θέση που εκφράστηκε με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας τον Νοέμβριο του 2018», δήλωσε ο π. Γεώργιος Βαμβακίδης, αντιπρόεδρος του ΙΣΚΕ, μιλώντας σε δημοσιογράφους συμπληρώνοντας πως «το σχέδιο που μας κατέθεσε η κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό γιατί ναι μεν φαίνεται ότι φορέας της μισθοδοσίας μας είναι η Ενιαία Αρχή Πληρωμών, κάτι που όμως δεν ισχύει γιατί φεύγουμε από το δημόσιο. Η Ενιαία Αρχή Πληρωμών απλώς περιορίζεται στο να προσφέρει στο νέο ταμείο το συγκεκριμένο ποσό που αναλογεί στη μισθοδοσία των κληρικών».

Πρόσθεσε, δε, ότι η «η φυγή από το δημόσιο, σημαίνει αβεβαιότητα, ανασφάλεια». «Ποιος θα μας καλύψει συνταξιοδοτικό, ασφαλιστικές εισφορές, κρατήσεις;» διερωτήθηκε.

Στη γενική συνέλευση κατατέθηκε και πρόταση για μαζική κάθοδο των κληρικών σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν αλλάξει θέση. Θυμίζουν μάλιστα πως έρχονται και εκλογές. «Έχουμε τόσες ψήφους. Δεν τις θέλουν; 10.000 μόνο τα φυσικά πρόσωπα των ιερέων, άλλες τόσες χιλιάδες οι οικογένειές μας. Εκτός αν δεν θέλουν τις ψήφους μας…» είπε με νόημα ο αντιπρόεδρος του ΙΣΚΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ