ΕΛΛΑΔΑ

Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Ελλάδα για απάνθρωπη μεταχείριση ανήλικων προσφύγων

Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Ελλάδα για απάνθρωπη μεταχείριση ανήλικων προσφύγων
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τρία άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει παραβιάσει η Ελλάδα όσον αφορά στις συνθήκες που κρατήθηκαν ανήλικοι μετανάστες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Ελλάδα καταδικάστηκε σε μια υπόθεση που αφορά εννέα ανήλικους ασυνόδευτους μετανάστες που κρατούνταν σε διαφορετικά αστυνομικά τμήματα της χώρας. Σύμφωνα με το δικαστήριο υπήρξε παραβίαση του άρθρου 3 που αφορά την κράτηση σε αστυνομικά τμήματα, του άρθρου 13 και των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 5 που αφορά στο δίκαιο της ελευθερίας και της ασφάλειας (η πρώτη) και του δικαιώματος στην άμεση λήψη απόφασης όταν υπάρχει κράτηση.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, οι συνθήκες κράτησης ήταν υποτιμητικές και προκαλούσαν στους ανήλικους συναίσθημα απομόνωσης με πιθανότητα αρνητικών συνεπειών στην φυσική τους και ηθική ευζωία. Με ειδική αναφορά για το κέντρο στα Διαβατά, σημειώνεται πως οι συνθήκες δεν ήταν σύμφωνες με το άρθρο 3 ενώ δεν παρείχαν στους ανήλικους την απαραίτητη περίθαλψη.

Η κράτηση σε τμήματα στα σύνορα της χώρας στερούσε την ελευθερία των παιδιών σύμφωνα με το δικαστήριο το οποίο επεσήμανε και το γεγονός πως αυτά πέρασαν μεγάλο διάστημα σε αστυνομικά τμήματα προτού μεταφερθούν σε κατάλληλους χώρους. Αιχμές υπάρχουν στην απόφαση και για τις δικαστικές αρχές στην Ελλάδα καθώς σημειώνεται πως ο εισαγγελέας δεν έφερε τα παιδιά σε επαφή με δικηγόρο ως όφειλε και δεν προσέφυγε κατά της κράτησής τους σε αστυνομικό τμήμα ώστε να βοηθήσει στην συντομότερη μεταφορά τους σε κατάλληλο χώρο.

Η υπόθεση αφορά έξι Σύριους, δύο Ιρακινούς και έναν Μαροκινό που βρέθηκαν στην Ελλάδα στο 2016 πριν την υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία, με σκοπό να ταξιδέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι ηλικίες των παιδιών ήταν από 14 έως 17 ετών.

Κατά την περίοδο κράτησής του διαμαρτύρονταν για τον υπερπληθυσμό στα κρατητήρια, την έλλειψη θέρμανσης, αερισμού και φωτισμού αλλά και την κακή ποιότητα στο φαγητό. Επιπλέον σημειώνουν πως δεν τους επιτρεπόταν να περπατήσουν σε εξωτερικό χώρο ενώ αναγκάζονταν να κοιμόνται στο βρώμικο πάτωμα.

Το δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα να καταβάλλει 4.000 ευρώ σε κάθε ανήλικο και επιπλέον 1.500 ευρώ συνολικά σε όλους ως αποζημίωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ