ΕΛΛΑΔΑ

ΣΕΚΜΑ: Οι αρμόδιοι δεν αναφέρουν τα πραγματικά αίτια της καταστροφής

ΣΕΚΜΑ: Οι αρμόδιοι δεν αναφέρουν τα πραγματικά αίτια της καταστροφής
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σε μία καταγγελτική ανακοίνωση προχώρησε η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων στο Μάτι Αττικής (ΣΕΚΜΑ), στην οποία αναφέρουν ότι «με αφορμή την άσκηση ποινικών διώξεων για την τραγωδία στο Μάτι, κυβερνητικοί παράγοντες, βουλευτές από διάφορα κόμματα - συμπεριλαμβανόμενων και αυτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δημοσιογράφοι και όσοι άλλοι τελούν σε εντεταλμένη υπηρεσία, επικαλούνται το μύθευμα της δήθεν άναρχης δόμησης στην περιοχή ως το αίτιο της καταστροφής».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «οι κύκλοι αυτοί σκοπίμως παραλείπουν να αναφέρουν τα πραγματικά αίτια της καταστροφής», τα οποία, σύμφωνα με την ίδια, είναι τα εξής:

  • Πλήρης απουσία Πολιτικής Προστασίας επί επτά ώρες.
  • Ανύπαρκτη εντολή εκκένωσης, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να παγιδευτούν κάτοικοι και επισκέπτες σε μια θανάσιμη αναμονή, για να καούν τελικά μέσα η ακριβώς έξω από τα σπίτια τους.
  • Εγκληματική και εκτός κάθε πρωτοκόλλου διοχέτευση των δύο ρευμάτων της Μαραθώνος, της παραλιακής κυκλοφορίας από Ραφήνα και αυτής από Νέα Μάκρη, μέσα στο καιόμενο Μάτι.

Όπως επισημαίνουν ακόμα «εκείνη την ημέρα τίποτα απολύτως δεν λειτούργησε και αυτό θα μείνει στην ιστορία ως ο χειρισμός μιας έκτακτης ανάγκης με τα περισσότερα λάθη, ο οποίος οδήγησε στον θάνατο 100 συνανθρώπων μας και την απόλυτη καταστροφή της περιοχής μας».

«Αντί της κατασκευής μυθευμάτων λοιπόν, καλό θα είναι εφεξής όλοι οι αρμόδιοι να ασχολούνται με την αποκατάσταση των πληγών, που άφησαν οι εγκληματικές παραλείψεις τους. Το Μάτι είναι ένας οικισμός όπως εκατοντάδες άλλοι, οι οποίοι θα έχουν την ίδια ακριβώς μοίρα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, εφόσον σε Θέσεις Ευθύνης παραμένουν αυτοί, που διαπράττουν εγκληματικά λάθη, χωρίς να έχουν την πολιτική ευθιξία να παραιτηθούν, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που τους αναλογεί», συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει:

«Η δήλωση γίνεται στην Τιμή και Μνήμη των Νεκρών και με τη ρητή επιφύλαξη παντός Νομίμου Δικαιώματος μας προς όποιον και από όποιο χώρο η βήμα τους προσβάλλει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ