ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν θέλουμε να γίνουμε πειραματόζωα»: Αντιδράσεις των μαθητών για τις αλλαγές στην Παιδεία

«Δεν θέλουμε να γίνουμε πειραματόζωα»: Αντιδράσεις των μαθητών για τις αλλαγές στην Παιδεία
Eurokinissi

Mε πορείες και καταλήψεις ετοιµάζονται να «υποδεχτούν» οι µαθητές το νέο σύστηµα εισαγωγής στα ΑΕΙ, καθώς ήδη, προανήγγειλαν συγκέντρωση διαµαρτυρίας στις 18 Μαρτίου στα Προπύλαια, µε την προτροπή όλα τα σχολεία να πάρουν ανάλογες αποφάσεις.

«Θα είµαστε παντού. Θα πληµµυρίσουµε τους δρόµους. Η φωνή µας θα ακουστεί δυνατά παντού. Δεν είµαστε πειραµατόζωα» αναφέρει το Συντονιστικό Μαθητών σε σχετική ανακοίνωσή του, καλώντας τους µαθητές να κλείσουν τα σχολεία στις 18 του µήνα, και όταν ανακοινωθεί η ηµεροµηνία κατάθεσης του νοµοσχεδίου, να βγουν ξανά στους δρόµους.

Το νέο σύστηµα εισαγωγής, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ανακοινωθεί σε όλες του τις λεπτοµέρειες, βρίσκεται στο στόχαστρο των µαθητών, οι οποίοι πιστεύουν ότι θα «θα κάνει το ήδη εξοντωτικό σχολείο µας ακόµα χειρότερο».

Όσον αφορά στην υποχρέωση των 95.000 µαθητών της φετινής Β’ Λυκείου να καταθέσουν µηχανογραφικό, το Συντονιστικό υπογραµµίζει:

Oι µαθητές θα κληθούν να καταθέσουν το µηχανογραφικό τους για να επιλέξουν σε ποια σχολή θέλουν να περάσουν (µε µόλις 10 επιλογές) σε λιγότερο από τέσσερις µήνες ταυτόχρονα µε το να δώσουν τις εξετάσεις της φετινής χρονιάς.

Τα ΕΠΑΛ

Το Συντονιστικό αναφέρεται και στο πρόβληµα που θα αντιµετωπίσουν αυτοί που φοιτούν στα Επαγγελµατικά Λύκεια, καθώς, όπως εκτιµούν, «η µοναδική επιλογή να φοιτήσουν σε ΤΕΙ είναι η περιφέρεια, µε το κόστος διαβίωσης να είναι απαγορευτικό για µεγάλο µέρος των λαϊκών οικογενειών. Αυτή η αλλαγή περιορίζει τον αριθµό των µαθητών από τα ΕΠΑΛ για εισαγωγή, αφού το ποσοστό των θέσεων στα ΑΕΙ προβλέπεται στο 5%, ενώ το ποσοστό των θέσεων για τα ΤΕΙ ήταν 20%».

Οι µαθητές τονίζουν ότι δεν θέλουν να γίνουν πειραµατόζωα και να υπολογίσει το υπουργείο «την αγωνία µας, η πίεση και το άγχος που ζούµε σε ένα σχολείο γεµάτο ψυχοφθόρες και εξοντωτικές εξετάσεις, σε ένα διαρκές τρεχαλητό από το σπίτι στο σχολείο και µετά στο φροντιστήριο».

Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Έθνος» ζητούν να µην κατατεθεί το νοµοσχέδιο. «Να µην καλούνται οι µαθητές να κάνουν µηχανογραφικό από τη Β’ Λυκείου µε το µαχαίρι στον λαιµό και µε λιγότερες επιλογές. Το ποσοστό 10% της εισαγωγής στο Πανεπιστήµιο Δυτικής Αττικής να παραµείνει επ’ αόριστον και να ισχύσει και για τα υπόλοιπα τµήµατα ΤΕΙ που συγχωνεύτηκαν µε ΑΕ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ