ΕΛΛΑΔΑ

Σχέδιο «ΚΛΕΙ.Δ.ΔΙ» για τα «κόκκινα» τηλέφωνα

Σχέδιο «ΚΛΕΙ.Δ.ΔΙ» για τα «κόκκινα» τηλέφωνα
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ένα απόρρητο σχέδιο με την κωδική ονομασία ΚΛΕΙ.Δ.ΔΙ βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο και μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να αντικατασταθούν τα τηλεφωνικά συστήματα που χρησιμοποιούν τα πρόσωπα υψηλού ενδιαφέροντος, προκειμένου να προστατευτούν από τυχόν υποκλοπές μυστικών υπηρεσιών και χάκερς.

Το ΚΛΕΙ.Δ.ΔΙ (Κλειστό Δορυφορικό Δίκτυο), όπως γράφει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» πρόκειται να αντικαταστήσει 220 τηλέφωνα, τα γνωστά «κόκκινα» ή τριψήφια που χρησιμοποιούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και οι αρχηγοί των σωμάτων ασφαλείας.

Το καινούργιο σύστημα θα είναι απόλυτα ελεγχόμενο από το στρατό και το δημόσιο και θα είναι απροσπέλαστο από κάθε επίδοξο υποκλοπέα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, τα προηγούμενα χρόνια οι επικοινωνίες ακόμα και σε υψηλό επίπεδο μπορούσαν να υποκλαπούν πολύ εύκολα. Έτσι οι τεχνολογικές αλλαγές για τη διασφάλιση του απόρρητου των τηλεφωνικών αναγκών κρίθηκαν αναγκαίες, καθώς η Ελλάδα και τα υψηλά πρόσωπα ήταν... αθωράκιστα.

Με το σχέδιο που ανέλαβε να υλοποιήσει η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών ουσιαστικά προστίθενται 220 νέα τηλέφωνα και οι καινούργιες συσκευές εντάσσονται σε ένα σύγχρονο εναλλακτικό και ασφαλές δορυφορικό σύστημα. Το σχέδιο μπήκε σε εφαρμογή πριν δύο χρόνια και από ό,τι φαίνεται πλέον βρίσκεται στο τελικό του στάδιο.

Με την ανανέωση της σύμβασης του δημοσίου με την Hellas Sat δόθηκαν στην Ελλάδα, εκτός από επτά αναμεταδότες και τρεις κόμβοι με 200 δορυφορικούς σταθμούς. Οι εν λόγω κόμβοι είναι η βάση για να χτιστεί το project με την κωδική ονομασία ΚΛΕΙ. Δ.ΔΙ.

Αυτό αποτελεί κι ένα από τα οφέλη της νέας δορυφορικής πολιτικής της χώρας και της ανάπτυξης του εν λόγω τομέα, δηλαδή η βελτίωση θεμάτων επικοινωνίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

Όπως αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ» εδώ και δύο μήνες τα δορυφορικά τηλέφωνα έχουν αρχίσει να εγκαθίστανται, ενώ στις εγκαταστάσεις του συστήματος δεν μπορούν να εισέλθουν ιδιώτες ή εταιρείες, καθώς όλα βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο και την εποπτεία του ελληνικού στρατού.

Όλες οι ευαίσθητες υποδομές έχουν τοποθετηθεί σε μέρη που δεν έχει πρόσβαση κανείς και μπορούν να λειτουργούν ακόμα και σε πολεμικές συρράξεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών, Βασίλης Μαγκλάρας που έχει σχεδιάσει το συγκεκριμένο έργο ακολουθεί σχεδόν παντού το κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού που έχει αναλάβει σε επιχειρησιακό επίπεδο την τοποθέτηση, ρύθμιση και ασφάλεια του συστήματος.

Η Γενική Γραμματεία έχει αναθέσει από τις 4/7/ 2018 τη μελέτη της δημιουργίας του κλειστού κρατικού δικτύου οπτικών ινών το οποίο θα παρακάμψει πλήρως τις ήδη υπάρχουσες και απόλυτα διατρητές συνδέσεις, ενώ έχει συσταθεί και ομάδα εργασίας με εμπλεκόμενους από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για να θωρακιστεί επί της ουσίας το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών.

Το προηγούμενο καθεστώς

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι τις προηγούμενες δεκαετίες οι συνομιλίες του πρωθυπουργού και των υπουργών θα μπορούσαν να υποκλαπούν.

Όσον αφορά τα τριψήφια τηλέφωνα, πρόκειται για πολύ παλιάς τεχνολογίας που στηρίζεται αποκλειστικά στα δίκτυα χαλκού, τα οποία διέρχονται από ΚΑΦΑΟ σε εξωτερικούς χώρους και εντός κτηρίων του ελληνικού δημοσίου σε χώρους που δεν φυλάσσονται και είναι εύκολα προσβάσιμοι από τον καθένα.

Τα απλά κινητά τηλέφωνα είναι ευάλωτα στις υποκλοπές, από τα γνωστά βαλιτσάκια παρακολούθησης που πλέον διαθέτουν όχι μόνο οι μυστικές υπηρεσίες όλων των χωρών του κόσμου αλλά και ιδιώτες. Έτσι πρόσφατα ψηφίστηκε τροπολογία του ΨΗΠΤΕ με την οποία απαγορεύεται στη χώρα μας η συσκευές παρακολούθησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ