ΕΛΛΑΔΑ

Εκδήλωση American College of Greece: Ο ρόλος των ΗΠΑ στην ελληνική κρίση

Εκδήλωση American College of Greece: Ο ρόλος των ΗΠΑ στην ελληνική κρίση
CNN Greece/ Nicholas Cornford

O ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών στην πορεία της ελληνικής κρίσης χρέους, ήταν το αντικείμενο της εκδήλωσης που φιλοξένησε το American Colllege of Greece, το απόγευμα της Τετάρτης, 6 Μαρτίου.

Η δημοσιογράφος και ανταποκρίτρια στην Ουάσινγκτον, της εφημερίδας «Καθημερινή», Κατερίνα Σώκου, παρουσίασε την έρευνά της αναφορικά με το διαμεσολαβητικό ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στο ελληνικό ζήτημα.

Η Ελληνίδα δημοσιογράφος και επισκέπτρια ερευνήτρια στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων Έλιοτ, του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον, για τις ανάγκες της έρευνας της πραγματοποίησε δεκάδες συνεντεύξεις με Αμερικανούς, Ευρωπαίους και Έλληνες αξιωματούχους.

Η αντιπρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου, Κλώντια Καρύδη-Μπενοπούλου, καλωσόρισε την εκδήλωση και συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν οι βασικοί πρωταγωνιστές της ελληνικής οικονομικής πολιτικής, την περίοδο της κρίσης.

Οι δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Γκίκας Χαρδούβελης, ο νυν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς και ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, βρέθηκαν στο πάνελ της συζήτησης, που συντόνισε ο Αλέξης Παπαχελάς.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατά την ομιλία του επικεντρώθηκε σε τρία βασικά σημεία της περιόδου υπουργία του, στο συνολικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι ΗΠΑ στην υπογραφή του πρώτου μνημονίου, στη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς και στο ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους.

«Η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν λιγότερο δογματική σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως η αμερικανική πλευρά φοβόταν το 2010, μήπως η Ελλάδα κηρύξει κυριολεκτικά πτώχευση.

Ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός, κ. Πικραμμένος έκανε λόγο για τεράστιο καθημερινό bank run της τάξεως του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες, πριν τις εκλογές του 2012.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Πικραμμένο, όταν ο τότε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (σ.σ. Γιώργος Προβόπουλος) τον ενημέρωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει κόψει τον δανεισμό στην Ελλάδα, ο ίδιος απέστειλε επιστολή στον Μπάρακ Ομπάμα μέσου του Αμερικανού πρέσβη, η οποία παραδόθηκε στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο για τη Σύνοδο Κορυφής G20, στο Μεξικό.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης, υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, στηλίτευσε τη δημόσια θέση Αμερικανών ακαδημαϊκών οικονομολόγων, εκτιμώντας πως η αίσθηση τους ήταν ότι ευρωζώνη δεν θα δημιουργηθεί ποτέ. «Από τη δημιουργία της ευρωζώνης κι έπειτα, δήλωναν ότι σε πέντε χρόνια η ευρωζώνη θα διαλυθεί», συμπλήρωσε, υποστηρίζοντας ότι έγραφαν για την κρίση χρέους χωρίς να καταλαβαίνουν την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

«Με την ελληνική κρίση νόμιζαν ότι είδαν αυτό που είχαν προβλέψει νωρίτερα», ανέφερε.

Αναφορικά με τη στάση των ΗΠΑ, δήλωσε πως η αμερικανική διοίκηση ήθελε μεγαλύτερη αναδιάρθρωση, λιγότερη λιτότητα, «αλλά πίεζαν περισσότερο για μεταρρυθμίσεις».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, ότι η αμερικανική πλευρά ήταν πλήρως ενημερωμένη για την κατάσταση στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2015-16, δηλώνοντας πως το 2015 ο κύριος προβληματισμός ήταν ο φόβος γεωπολιτικής αποσταθεροποίησης, καθώς ήταν σε εξέλιξη το μεταναστευτικό.

«Η αμερικανική διοίκηση ήθελε μεγαλύτερη αναδιάρθρωση, λιγότερη λιτότητα, αλλά πίεζαν περισσότερο για μεταρρυθμίσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την αλλαγή σκυτάλης στην αμερικανική προεδρία, ο κ. Χουλιαράκης έκανε λόγο για υποστελέχωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ επί διακυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ, ισχυριζόμενος ότι «δεν βρίσκαμε συνομιλητή».

«Νομίζω ότι δεν ήταν μόνο θέμα υποστελεχωσης. υπήρχε αλλαγή στρατηγικής, υπήρχε λιγότερο ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρεϊ Πάιατ, σε σύντομη παρέμβασή του, επεσήμανε τη διαχρονική αναγνώριση της γεωπολιτικής αξίας της Ελλάδας από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών», ενώ έκανε λόγο για «περίοδο αβεβαιότητας», αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης Τραμπ προς την Ελλάδα.