ΕΛΛΑΔΑ

Καταδίκη της επίθεσης στο Κέντρο Πρόληψης «Checkpoint» από τον πολιτικό κόσμο

Καταδίκη της επίθεσης στο Κέντρο Πρόληψης «Checkpoint» από τον πολιτικό κόσμο
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Εμπρηστική επίθεση στο κτίριο που στεγάζει το Κέντρο Πρόληψης και Εξέτασης «Checkpoint» στο Μοναστηράκι, σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Η φωτιά ξέσπασε στον πρώτο όροφο της δομής που βρίσκεται στο Μοναστηράκι και προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές. Ωστόσο, η έγκαιρη παρέμβαση της Πυροσβεστικής εμπόδισε την εξάπλωσή της στους επάνω ορόφους, καθώς και στα διπλανά κτίρια, σε μία εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη περιοχή.

O Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» καταγγέλλει ομοφοβικά κίνητρα, ενώ ευτύχημα αποτελεί το γεγονός πως στη δομή δε βρίσκονταν άνθρωποι, η ζωή των οποίων θα μπορούσε να κινδυνεύσει. Οι εθελοντές και οι εθελόντριες της Θετικής Φωνής είχαν αποχωρήσει από το κτίριο στις 12:30 το βράδυ για να υλοποιήσουν εξωτερική δράση του συλλόγου, ενώ η επίθεση πραγματοποιήθηκε περίπου μιάμιση ώρα μετά.

Τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης «Checkpoint», είναι δομές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποιούνται δωρεάν εξετάσεις για HIV και ηπατίτιδες Β και C, στελεχωμένα με εξειδικευμένο προσωπικό για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας.

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκρουστική ενέργεια η ομοφοβική εμπρηστική επίθεση

«Η εμπρηστική επίθεση στο κτίριο των Κέντρων Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint, η οποία προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στον χώρο, καθώς και η αφαίρεση από την πρόσοψη του κτιρίου της σημαίας με το ουράνιο τόξο, είναι μια αποκρουστική ενέργεια, που βρίσκει απέναντί της ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Ο αγώνας κατά της ομοφοβίας, η εξάλειψη των διακρίσεων, των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων είναι διαρκής και καθημερινός.

Αναμένουμε από τις έρευνες των αρμόδιων αρχών να φωτιστεί η υπόθεση και να συλληφθούν οι δράστες», ανέφερε η Κουμουνδούρου σε σχετική ανακοίνωση.

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Checkpoint μετά την εμπρηστική επίθεση

«Είχα τη χαρά να επισκεφτώ πρόσφατα το #Checkpoint, να δω από κοντά το σημαντικό έργο που κάνουν και να γνωρίσω ανθρώπους που έχουν βοηθήσει. Η επίθεση που δέχτηκαν χθες είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα. Οι δράστες πρέπει να βρεθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ποτάμι: Απερίφραστη καταδίκη φασιστικών εγκληματικών ενεργειών

Με ανακοίνωσή του το Ποτάμι καταδικάζει την εμπρηστική επίθεση που σημειώθηκε στο κτίριο που στεγάζει τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint στο κέντρο της Αθήνας.

«Πρόκειται για μια επίθεση με καθαρά ομοφοβικά κίνητρα, καθώς, εκτός από τον εμπρησμό προχώρησαν και στην αφαίρεση, από την πρόσοψη του κτιρίου, της σημαίας με το ουράνιο τόξο που συμβολίζει τον αγώνα των κινημάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για την προάσπιση των δικαιωμάτων της» αναφέρει το Ποτάμι και δηλώνει ότι «ήταν, είναι και θα είναι απέναντι σε όσους ενθαρρύνουν ή υποδαυλίζουν τέτοιου είδους ενέργειες».

«Σε αυτές τις πρακτικές, η απάντηση είναι μία και ξεκάθαρη: Καμία ανοχή, πλήρης αποδοκιμασία, απερίφραστη καταδίκη φασιστικών εγκληματικών ενεργειών. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν επιδέχονται εκπτώσεων και δεν υποκύπτουν σε κανένα φασιστικό εκβιασμό», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ