ΕΛΛΑΔΑ

Από το αυτοκίνητο - βαλίτσα στους... ρομποτικούς δεινοσαύρους: Ο Λαρισαίος εφευρέτης μάς συστήνεται

Από το αυτοκίνητο - βαλίτσα στους... ρομποτικούς δεινοσαύρους: Ο Λαρισαίος εφευρέτης μάς συστήνεται
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ο Βάιος Παναγιώτου ή «Κύρος Γρανάζης», όπως τον φωνάζουν ορισμένοι, είναι ένας Λαρισαίος από το χωριό της Μεσοράχης και μιλάει για το «μικρόβιο» των εφευρέσεων που διαθέτει από τα μαθητικά του χρόνια.

Σε ηλικία μόλις 16 χρόνων κατασκεύασε ένα μικρό αυτοκίνητο με τα ίδια του τα χέρια χρησιμοποιώντας έναν παλιό κινητήρα μηχανής και παλιά μέταλλα.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Αγγλία πριν 18 χρόνια έγινε γνωστός, διότι δημιούργησε το πρώτο αυτοκίνητο... βαλίτσα, παίρνοντας θετικά σχόλια και αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο σε ηλικία 25 ετών.

Σήμερα, ζει και εργάζεται στο Πεκίνο ως μηχανολόγος μηχανικός και είναι ο βασικός αρχισχεδιαστής ρομποτικών δεινοσαύρων σε ένα από τα μεγαλύτερα θεματικά πάρκα στην Κίνα με την ονομασία «Long gone dinosaurs» .

Ο Βάιος Παναγιώτου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρθηκε αναλυτικά σε ό,τι προηγήθηκε. Στις εμπειρίες που είχε δηλαδή στα μαθητικά και έπειτα στα φοιτητικά του χρόνια στην Αγγλία αλλά και σε μια... ατυχία που του άνοιξε όμως δρόμους ώστε να διαπρέψει στον τομέα της μηχανικής. Όπως είπε, ο ίδιος, από μικρός έφτιαχνε δικά του παιχνίδια από άχρηστα υλικά, ενώ συλλέγοντας διάφορα υλικά κατασκεύασε κάποτε και ένα μικρό αυτοκίνητο. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως, εξαιτίας της ανεμοβλογιάς που τον καθήλωσε στο κρεβάτι την περίοδο των εισαγωγικών εξετάσεων, δεν του δόθηκε η δυνατότητα να περάσει στη Σχολή Ικάρων που ήταν η επιλογή του. Γεγονός όμως που τον οδήγησε να φοιτήσει τελικά στο Τμήμα Τεχνικών Αυτοκινήτων του ΙΕΚ Λάρισας και μετέπειτα να σπουδάσει στην Αγγλία.

20171019 175625

«Οι καθηγητές μου στο ΙΕΚ έβλεπαν πως είχα ταλέντο και με "έσπρωξαν" να στείλω αιτήσεις σε βρετανικά πανεπιστήμια. Επέλεξα το Πανεπιστήμιο Brighton. Στην αρχή είχα πολλές δυσκολίες λόγω των ελλείψεων στην αγγλική γλώσσα. Είχα όμως την ευκαιρία να πραγματοποιήσω ένα από τα όνειρά μου μέσα από την πτυχιακή εργασία που είχα για το πανεπιστήμιο. Στο τελευταίο έτος και παρ' όλο που οι καθηγητές μου το αρνήθηκαν γιατί ήταν δύσκολο εγχείρημα, κατασκεύασα το αυτοκίνητο βαλίτσα. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα», ανέφερε ο Βάιος Παναγιώτου.

Αναφορικά με την παρουσία του πλέον στην Κίνα, αλλά και με την κατασκευή από τον ίδιο και άλλους 15 Έλληνες, των ρομποτικών δεινοσαύρων στο θεματικό πάρκο, ο κ. Παναγιώτου τόνισε ότι για την κατασκευή του πάρκου χρειάστηκαν αρκετές παρεμβάσεις, ώστε ο χώρος να αναπαριστά πλήρως τη ζωή των δεινοσαύρων στη γη εκατομμύρια χρόνια πριν.

«Να φανταστεί κανείς ότι στο πάρκο έχει τοποθετηθεί μια οθόνη 6 στρεμμάτων που στην ουσία λειτουργεί ως φόντο και ως ουρανός. Επίσης υπάρχει τεχνητή βροχή και διαμορφωμένο περιβάλλον με τεχνητά βουνά και δέντρα εκείνης της εποχής που έζησαν οι δεινόσαυροι. Για την ολοκλήρωση του πάρκου εργάστηκαν πάνω από 1000 άτομα, μηχανικοί, καλλιτέχνες, σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο. Τα ηχοσυστήματα είναι από την Γαλλία, η οθόνη με ευκρίνεια 12 Κ είναι από την Κορέα, ο φωτισμός είναι από την Ιαπωνία, η ηχογράφηση έγινε σε στούντιο στην Ελβετία και φυσικά τα ρομπότ δεινόσαυροι από Έλληνες» σημείωσε.

Μιλώντας για την ανταπόκριση του κόσμου στη συγκεκριμένη διοργάνωση αλλά και για την εμπειρία των επισκεπτών στο πάρκο, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι «αποτελεί αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο υπερθέαμα - προσομοίωση με δεινοσαύρους που έγινε ποτέ». Τόνισε δε, πως τουλάχιστον 3.000 επισκέπτες καθημερινά περιπλανώνται στην εποχή των δεινοσαύρων μέσα από εικόνα και ήχο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά την διάρκεια της περιήγησης στο πάρκο, αυτό που εντυπωσιάζει τους θεατές είναι η στιγμή που με τη βοήθεια της τεχνολογίας ένα τσουνάμι μετά την πτώση ενός μετεωρίτη σαρώνει τη γιγαντοοθόνη, άλλα και η στιγμή όπου τα γιγάντια ρομπότ δεινόσαυροι περνούν μπροστά από τους επισκέπτες σε μικρή απόσταση.

Μιλώντας για το μέλλον, αλλά και για το ενδιαφέρον άλλων εταιριών να διοργανώσουν αντίστοιχα θεάματα αξιοποιώντας τη δική του γνώση στη μηχανική, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι αρκετοί είναι αυτοί που έχουν δείξει ενδιαφέρον από διάφορες περιοχές της Κίνας, από το Μαρόκο, το Ντουμπάι αλλά και την Ευρώπη. Επίσης τόνισε πως είναι μεγάλη του λαχτάρα να πραγματοποιηθεί ένα θεματικό πάρκο και στην Ελλάδα στην περιοχή του Δέλτα του Πηνειού Ποταμού, ώστε να γίνει η περιοχή ένας τουριστικός πόλος.

«Ο βασιλιάς του Μαρόκου μας ζήτησε να κατασκευάσουμε μια τεράστια ρομποτική καμήλα προς τιμήν του. Εταιρίες που βρίσκονται σε επαφή με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μάς ζήτησαν να σχεδιάσουμε γιγάντια ρομπότ του μυθικού Ηρακλή με τους άθλους του για επίδειξη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Επίσης μια μεγάλη ξένη εταιρία μας πρότεινε να παρουσιάσουμε σχέδια για αναπαράσταση της μάχης των Θερμοπυλών. Μεγάλη μας λαχτάρα βεβαία είναι να μπορέσουμε στο σύντομο μέλλον να κατασκευάσουμε στην κοιλάδα των Τεμπών και στο Δέλτα του ποταμού Πηνειού, μέσα στο φυσικό περιβάλλον, ένα Jurassic park με κινούμενα γιγάντια προϊστορικά ζώα, κάνοντας την περιοχή ένα παγκόσμιο τουριστικό πόλο», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ