ΕΛΛΑΔΑ

Απαγορεύεται ο διάπλους των υδάτων του Σκορπιού ελέω Ριμπολόβλεφ

Απαγορεύεται ο διάπλους των υδάτων του Σκορπιού ελέω Ριμπολόβλεφ

Ισότητα υπάρχει αλλά όχι για όλους! Σαν άλλος αυτοκράτορας, ο Ρώσος μεγιστάνας Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, πέτυχε την απαγόρευση του διάπλου ανάμεσα στο νησί του Σκορπιού και του Σκορπιδίου.  

Ιδιοκτήτης ταχύπλοου ο οποίος δεν...συμμορφώθηκε προς τας υποδείξεις εισέπραξε πρόστιμο 1.500 ευρώ. Μόνο που προσέφυγε στο ΣτΕ και τώρα μένει να αποδειχθεί εάν οι νόμοι είναι για όλους ή όχι.

Τα νησιά του Σκορπιού και του Σκορπιδίου ανήκουν στους Ριμπολόβλεφ και έτσι δεν είναι προσβάσιμοι, ως ιδιωτικοί χώροι. Την ίδια όμως στιγμή, δεν επιτρέπεται και η πρόσβαση στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται ανάμεσά τους, μετά τη σχετική απαγόρευση που έχει εκδώσει ο αρμόδιος λιμενάρχης Λευκάδας.

Η σχετική απόφαση δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένη αιτιολογία. Είναι όμως γνωστό από το περασμένο έτος πως ο Ρώσος κροίσος είχε υποβάλλει σχετικό αίτημα για λόγους ασφαλείας, καθώς όταν έρχεται φιλοξενεί και μεγάλες προσωπικότητες του διεθνούς τζετ - σετ.

Βέβαια, ακόμα ένας στόχος είναι να μην μπορέσουν οι γνωστοί παπαράτσι να πλησιάσουν και να τραβήξουν "καυτές" φωτογραφίες.

Όπως και να έχει, η νομιμότητα ή μη της απόφασης να απαγορευεται η διέλευση σε θαλάσσιο χώρο όλων των σκαφών, θα κριθεί τώρα από το ΣτΕ.

Ιδιοκτήτης ταχύπλοου αδιαφόρησε για τις σημαδούρες αλλά και τα φουσκωτά με τους σωματοφύλακες που περιπολούν ολόγυρα, οπως αγνόησε και την προειδοποίηση ότι θα πληρώσει πρόστιμο 1.500 ευρώ. Μάλιστα, φέρεται να είπε πως δεν τον νοιάζει να πληρώσει ένα τέτοιο ποσό.

Κι ενω αναμένει την κλήση έσπευσε να προσφύγει στο ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας και ζητά να ακυρωθούν οι αποφάσεις του λιμενάρχη.

Να σημειωθεί πως το πρώτο απαγορευτικό διάπλου είχε εκδοθεί τον Ιούνιο του 2014 αλλά ήταν μόνο για 4 μέρες. Ήταν βλέπετε το πάρτι της κόρης Ριμπολόβλεφ για τα γενέθλειά της και είχαν παρευρεθεί πολλοί "υψηλοί" προσκεκλημένοι, από επιχειρηματίες και...γαλαζοαίματους μέχρι ποδοσφαιριστές της Μονακό, η οποία ανήκει στον Ρώσο.

Τον περασμένο Μάιο η λιμενική αρχή Λευκάδας εκδίδει απόφαση, σύμφωνα με την οποία, απαγορεύονταν η διέλευση κάθε επαγγελματικού και ιδιωτικού πλοίου αναψυχής για όλο το έτος, απόφαση η οποία προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις. Ψαράδες, κάτοικοι αλλά και επιχειρηματίες με σκαφη για περιήγηση τουριστών προχωράνε σε οξείες δηλώσεις, ενώ στο πλευρό τους είναι και το Εργατικό Κέντρο αλλά και η Περιφέρεια.

Στις 8 Σεπτεμβρίου η νέα απόφαση του λιμενάρχη διατηρεί την απαγόρευση την περιορίζει όμως σε 4 μήνες.

Στην αίτηση του ιδιοκτήτη του σκάφους με το όνομα "Αλάσκα" υποστηρίζεται ότι προσβάλλεται η ελευθερία διακίνησης αλλά και η συνταγματική αρχή της ισότητας. Παράλληλα επικαλείται πως η απαγορευτική απόφαση δεν επικαλείται λόγο δημόσιου συμφέροντος και δεν δίνεται εξήγηση.

Εν αναμονή της απόφασης λοιπόν η οποία θα εξεταστεί με την νέα...απαγορευτική σεζόν.

Πηγή: Έθνος της Κυριακής, Αλέξανδρος Αυλωνίτης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ