ΕΛΛΑΔΑ

Ελλείψεις φαρμάκων: Σε λειτουργία η διαδικτυακή εφαρμογή του ΕΟΦ

Ελλείψεις φαρμάκων: Σε λειτουργία η διαδικτυακή εφαρμογή του ΕΟΦ
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Στο «μικροσκόπιο» βάζει τις παράλληλες εξαγωγές η νέα διαδικτυακή εφαρμογή του ΕΟΦ, με στόχο την καλύτερη παρακολούθηση και τον έλεγχο των ελλείψεων φαρμάκων.

Από τις 26 Μαρτίου 2019, βρίσκεται σε λειτουργία η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), η οποία έρχεται να συμπληρώσει τα εργαλεία που ήδη χρησιμοποιούνται, όπως εξήγησαν ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Ιωάννης Μαλέμης, ο αντιπρόεδρος, Ηλίας Γιαννόγλου και η διευθύντρια Ελέγχου Παραγωγής και Κυκλοφορίας Προϊόντων, Παντελία Γκούρα, σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή (12/04/2019). Πλέον, μειώνεται σημαντικά ο χρόνος που μεσολαβεί από την εμφάνιση έλλειψης ενός φαρμάκου μέχρι τη δήλωσή του, καθώς διευρύνεται ο αριθμός των φορέων που μπορούν να κάνουν αναφορά. Επίσης, συλλέγονται ακριβέστερα στοιχεία, τα οποία συνδυάζονται με αυτά από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση της ΗΔΙΚΑ.

Στην πλατφόρμα μπορούν να δημιουργήσουν λογαριασμό για να αναφέρουν ελλείψεις φαρμάκων οι επιστημονικές ενώσεις και ιατρικές εταιρείες, επιστημονικά ιδρύματα, δημόσια νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια, σύλλογοι υγειονομικών, σύλλογοι ασθενών, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία και φαρμακευτικοί σύλλογοι. Σημειώνεται ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες –όπως και οι φαρμακευτικοί σύλλογοι- είχαν ήδη πρόσβαση στο σύστημα αναφοράς ελλείψεων.

Ο ΕΟΦ καλεί όλους τους φορείς να κάνουν εγγραφή, δίνοντας έμφαση στους συλλόγους ασθενών, για τους οποίους παρατηρείται μία σχετική καθυστέρηση.

Πού οφείλονται οι ελλείψεις φαρμάκων

Στη δημιουργία έλλειψης συμβάλλει ένας αριθμός παραγόντων, όπως είναι οι φυσικές καταστροφές, οι αποτυχίες σε ένα σύνθετο σύστημα παραγωγής, η διαθεσιμότητα των πρώτων υλών, οι τιμές των φαρμάκων, οι οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ορισμένα τμήματα της αλυσίδας εφοδιασμού κ.α. Επιπλέον, ορισμένα κρίσιμα φάρμακα παύουν να παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον στη διάρκεια της ζωής τους οδηγώντας τις επιχειρήσεις σε διακοπή της κυκλοφορίας τους, γεγονός που επιτείνει τον κίνδυνο διαταραχών στον εφοδιασμό και τις ελλείψεις, σύμφωνα με τον ΕΟΦ. Δηλαδή, οι ελλείψεις οφείλονται είτε σε προβλήματα στην παραγωγή, είτε σε οικονομικούς λόγους, πλευρές των οποίων είναι οι παράλληλες εξαγωγές, η υποκατάσταση και οι αποσύρσεις.

Στο «μικροσκόπιο» του ΕΟΦ μπαίνουν κυρίως οι παράλληλες εξαγωγές, καθώς αυτός είναι ο πιο συχνός λόγος των ελλείψεων. Όπως επισήμαναν οι κύριοι Μαλέμης και Γιαννόγλου, η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρώτων κρατών-μελών της Ε.Ε που εφάρμοσε το μέτρο της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών για να διασφαλίσει ότι τα φάρμακα μένουν στην εγχώρια αγορά. Πλέον, πολλά κράτη-μέλη εφαρμόζουν αυτή τη διαδικασία. Άρση της απαγόρευσης γίνεται, όταν ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία των συγκεκριμένων προϊόντων στην αγορά.

Για το 2018, οι παράλληλες εξαγωγές κυμάνθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2017.

Ως προς τις αποσύρσεις σκευασμάτων, η κυκλοφορία των οποίων κρίνεται ασύμφορη από τις εταιρείες εξαιτίας των οριζόντιων μειώσεων των τιμών, καθώς και των τεράστιων επιστροφών (rebate και clawback), ο κ. Γιαννόγλου τόνισε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος. Ωστόσο, ο ΕΟΦ προσπαθεί να έχει μια ευελιξία στο να πριμοδοτούνται παλιά και οικονομικά φάρμακα, πρόσθεσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Με τη νέα Υπουργική Απόφαση για την τιμολόγηση δε, τόσο ο ΕΟΦ όσο και το υπουργείο Υγείας αναμένουν να εξισορροπηθεί η κατάσταση στην αγορά, καθώς προβλέπονται κάποιες δικλείδες ασφαλείας για τα παλιά και οικονομικά φάρμακα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ