ΕΛΛΑΔΑ

Το μεγάλο στοίχημα της Αριστοτέλους: ΗΤΑ & διαπραγματεύσεις για τον ασθενή και το σύστημα υγείας

Το μεγάλο στοίχημα της Αριστοτέλους: ΗΤΑ & διαπραγματεύσεις για τον ασθενή και το σύστημα υγείας
EUROKINISSI / Βασίλης Ρούγγος

Στις παρυφές των εκλογών και σε ένα έντονα προεκλογικό κλίμα -από κάθε πλευρά- το υπουργείο Υγείας και η ηγεσία του έχουν στοιχηματίσει να φθάσουν μέχρι τέλος το μείζον ζήτημα της κλινικής αξιολόγησης, της διαπραγμάτευσης και αποζημίωσης των νέων θεραπειών.

Ήδη η αγορά αναμένει να εισαχθούν άμεσα στη θετική λίστα, 4-5 γενόσημα σκευάσματα, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν επιπλέον 10 σκευάσματα, εκ των οποίων θα κάποια είναι γενόσημα και κάποια πρωτότυπα.

Ναι στις διαπραγματεύσεις για το καλό όλων

Ακριβώς το δεύτερο αυτό κομμάτι εμφανίζει ενδιαφέρον για πολλούς λόγους. Είναι σημαντικό, να τρέξουν όλες οι διαδικασίες και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στο θέμα της αξιολόγησης των νέων θεραπειών από την Επιτροπή του ΗΤΑ. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει κέρδος, τόσο για τους ασθενείς και ειδικότερα για την άμεση πρόσβασή τους σε καινοτόμες θεραπείες, όσο και για το σύστημα υγείας και την εξοικονόμηση πόρων συνολικά. Οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και έγκριση νέων καινοτόμων θεραπειών δεν συμφέρουν καμία πλευρά, διότι όλοι γνωρίζουμε ότι όταν τα φάρμακα αυτά, έρχονται μέσω προεγκρίσεων κοστίζουν σημαντικά ακριβότερα στο σύστημα.

Επομένως, τώρα είναι η ώρα η αρμόδια Επιτροπή (με το συνεργατικό πνεύμα τόσο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού όσο και του ΓΓ Γιώργου Γιαννόπουλου) να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις όσον αφορά τα 30 περίπου φάρμακα που βρίσκονται σε καθεστώς διαπραγμάτευσης και να διεκδικήσουν τις καλύτερες δυνατές τιμές. Να σημειώσουμε, ότι τα 10 εκ των 30 φαρμάκων, βρίσκονται ήδη σε καθεστώς διαπραγμάτευσης.

Το παράδειγμα της διαπραγμάτευσης της Ηπατίτιδας C

Ας θυμηθούμε το παράδειγμα της Ηπατίτιδας Cμία διαδικασία που απέβη πολύ σημαντική για τους ίδιους τους ασθενείς και την πρόσβασή τους σε αναγκαίες καινοτόμες θεραπείες, αλλά και το ίδιο σύστημα. Εκτός από τις τιμές που διαπραγματεύθηκαν Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, υπουργείο και βιομηχανίες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προχώρησε στις 28 Ιουλίου 2017 στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Παράλληλα η ελληνική πλευρά, έχει δεσμευθεί για εκρίζωση της ηπατίτιδας C μέχρι το 2030, ενώ έχει συσταθεί και η Επιτροπή Παρακολούθησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

Επομένως χωρίς περιστροφές, θα λέγαμε ότι τώρα, είναι η ώρα της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης και της ηγεσίας συνολικά για εξαντλητικό διάλογο με τις φαρμακευτικές εταιρείες, με στόχο να αποφέρει καρπούς. Οι καθυστερήσεις σηματοδοτούν χρονοτριβή που δεν ωφελούν καμία πλευρά, επαναλαμβάνουμε.

Έλεγχος της δαπάνης, μείωση του clawback

Εξοικονομώντας δε χρήματα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μπορεί να εξασφαλίσει και τον έλεγχο της δαπάνης (άρα μείωση του clawback για το οποίο πασχίζει συνολικά η φαρμακοβιομηχανία) –πολύ σημαντική παράμετρος σε μία εποχή που εξακολουθεί να πλήττεται από δημοσιονομική δυστοκία- αλλά πρωτίστως, να εξασφαλίσει επάρκεια των αναγκαίων θεραπειών στους ασθενείς καθώς και μείωσης της συμμετοχής των ασθενών. Επιπλέον με αυτόν τον τρόπο, η ηγεσία του υπ. Υγείας, θα περάσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα «αγκαλιάζει» την έρευνα και την καινοτομία, δεν είναι ουραγός της Ευρώπης, και έχει αφήσει πίσω της, τις Μνημονιακές πολιτικές.

Και κάτι ακόμη: ο πλήρης έλεγχος της δαπάνης, σηματοδοτεί και μία μακροπρόθεσμη προβλεψιμότητα, που είναι άκρως αναγκαία σε ένα σύστημα που παλεύει να ισορροπήσει, μετά από πολλά χρόνια οριζόντιων και σκληρών μέτρων.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας κ. Γιώργος Γιαννόπουλος, εκτιμά ότι πλέον υπάρχει μία κανονικότητα στο έργο της Επιτροπής Ιατρικής Αξιολόγησης ΗΤΑ. Απομένει ωστόσο σε εύλογο χρονικό διάστημα, η Επιτροπή να μετασχηματισθεί σε Οργανισμό. Να σημειώσουμε εδώ, ότι το προσχέδιο με τις διατάξεις που ιδρύεται ο Οργανισμός είναι έτοιμο για διαβούλευση.

Ας μην ξεχνάμε, ότι η Επιτροπή ΗΤΑ αξιολογεί τη συνολική προστιθέμενη αξία ενός φαρμάκου και με κριτήρια επιστημονικής αξιοπιστίας, οικονομικής αποδοτικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Νέο δελτίο τιμών φαρμάκων

Αναφορικά με το θέμα της τιμολόγησης, να σημειώσουμε, ότι σήμερα, αναμένεται να υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την τιμολόγηση και αμέσως μετά θα ισχύσει το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων.

Στόχος είναι το δελτίο τιμών να εκδοθεί πριν το Πάσχα, ή τουλάχιστον στις αρχές Μαίου. Πρόκειται για την πρώτη και μοναδική ανατιμολόγηση του 2019.

Επίσης, σύμφωνα με τον ΓΓ αναμένεται μία ακόμη υπουργική απόφαση για την αποζημίωση φαρμάκων. Αλλάζει δηλαδή ο τρόπος υπολογισμού των τιμών αποζημίωσης και απλοποιείται σε μεγάλο βαθμό, ώστε να πάψει να υπάρχει ο αλγόριθμος του 2014.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ