ΕΛΛΑΔΑ

ΕΙΗΕΑ: Ικανοποίηση για την κατάθεση της τροπολογίας - Ανοίγει ο δρόμος για ενίσχυση των εφημερίδων

ΕΙΗΕΑ: Ικανοποίηση για την κατάθεση της τροπολογίας - Ανοίγει ο δρόμος για ενίσχυση των εφημερίδων
(EUROKINISSI//ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) σχετικά με την κατάθεση της τροπολογίας, που ανοίγει το δρόμο για ενίσχυση των εφημερίδων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΙΗΕΑ, έχει ως εξής:

«Η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Ι.Η.Ε.Α.) χαιρετίζει με ικανοποίηση την κατάθεση τροπολογίας, που ανοίγει το δρόμο για ενίσχυση των εφημερίδων.

Έστω και με καθυστέρηση, αναγνωρίζεται ο ρόλος της έντυπης ενημέρωσης ως πυλώνα της δημοκρατίας και προβλέπεται, δια της έκδοσης κοινών υπουργικών αποφάσεων, η ευχέρεια στήριξης των επιχειρήσεων Τύπου μέσω προγραμμάτων που θα πρέπει να καταρτισθούν.

Απομένει να αποδειχθεί στην πράξη η κυβερνητική βούληση για άμεση και πράγματι αποτελεσματική υλοποίηση. Για το περιεχόμενο, τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης των εφημερίδων στα υπό κατάρτιση προγράμματα, αναμένουμε να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος της Ε.Ι.Η.Ε.Α. με τα δύο συναρμόδια υπουργεία».

Τι προβλέπει η τροπολογία

Σύμφωνα με την τροπολογία μειώνεται από 1η Μαίου 2019, ο ειδικός φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις στο 5% και επεκτείνεται ο χρόνος για την υποβολή αιτήματος ελέγχου ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου για τις επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί ή θα υπαχθούν στο υφιστάμενο καθεστώς ενίσχυσης της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα (από τους 2 στους 6 μήνες από την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου).

Με το πρώτο άρθρο της τροπολογίας διαμορφώνεται το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση του έντυπου Τύπου, προκειμένου οι εφημερίδες να συνεχίσουν απρόσκοπτα να επιτελούν το έργο τους, ως πυλώνα της δημοκρατίας, της πολυφωνίας, του πολιτισμού και της ποιότητας του δημοσίου διαλόγου, όπως υποστήριξε στην Ολομέλεια, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος.

Ειδικότερα, προβλέπεται η δυνατότητα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας και περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων, μέσα από προγράμματα που θα καταρτίζονται με κοινές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, καθώς και του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, ανάλογα με την προέλευση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων.

«Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά τα προβλήματα του Τύπου, τα οποία προϋπήρχαν της δραματικής οικονομικής κρίσης και επιχειρεί να επιβοηθήσει ουσιαστικά και άμεσα τις επιχειρήσεις του κλάδου με λήψη μέτρων στήριξης, όπως γίνεται και σε πολλές ακόμα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογράμμισε ο αρμόδιος υφυπουργός και ανέφερε ότι μετά από μια πυκνή και συμπαγή διαδικασία διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με την προτεινόμενη διάταξη παρέχεται η δυνατότητα για συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων, τα οποία θα εξειδικευθούν αμέσως μετά τη ψήφιση της διάταξης με την έκδοση των προβλεπόμενων ΚΥΑ.

«Μετά την εξυγίανση του τηλεοπτικού τοπίου με τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών, μετά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, μετά τη θεσμοθέτηση ολοκληρωμένου πλαισίου στήριξης των οπτικοακουστικών παραγωγών στη χώρα μας με πολλαπλά οφέλη σε πολλούς τομείς της οικονομίας μας, η κυβέρνηση αναλαμβάνει ακόμα μια σπουδαία πρωτοβουλία: να επιβοηθήσει με ουσιαστικό τρόπο τον Τύπο να σταθεί στα πόδια του», επισήμανε ο κ. Κρέτσος και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή.

Με το δεύτερο άρθρο της τροπολογίας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής μειώνεται, από 1η Μαΐου 2019, ο ειδικός φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις στο ποσοστό του 5%, κι όπως υπενθύμισε ο κ. Κρέτσος, πρόκειται για μια ρύθμιση που έρχεται σε συνέχεια της περσινής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για τη μείωση του φόρου αυτού στους αδειοδοτημένους τηλεοπτικούς σταθμούς, τα συνδρομητικά κανάλια και την ΕΡΤ.

Η ρύθμιση αυτή, στοχεύει στον ισοσκελισμό του ποσοστού του φόρου αυτού και στην εξισορρόπηση του κόστους για τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη διευκόλυνση νέων επενδύσεων στο σύνολο των τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης, σημείωσε ο αρμόδιος υφυπουργός. Προσέθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση με σταθερά και επίμονα βήματα τα προηγούμενα χρόνια προχώρησε στον τομέα της τηλεόρασης από την ασυδοσία στη ρύθμιση, «μια ρύθμιση που θέλουμε να είναι διαρκής και με βιώσιμα χαρακτηριστικά για τις επιχειρήσεις του κλάδου, κάτι στο οποίο κατατείνει και η σημερινή αυτή ρύθμιση».

Τέλος, με το τρίτο άρθρο της τροπολογίας επεκτείνεται ο χρόνος για την υποβολή αιτήματος ελέγχου ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου για τις επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί ή θα υπαχθούν στο υφιστάμενο καθεστώς ενίσχυσης της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα (από τους 2 στους 6 μήνες από την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου).

Όπως ανέφερε ο κ. Κρέτσος, με τον τρόπο αυτό παρέχεται στους φορείς των επενδυτικών σχεδίων επαρκής χρόνος για την υποβολή του αιτήματός τους, ανάγκη που προέκυψε από τη μέχρι σήμερα πλήρη και απολύτως επιτυχή λειτουργία του καθεστώτος ενίσχυσης οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ