ΕΛΛΑΔΑ

Αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που τοποθέτησε ο Δήμος Αθηναίων στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Όλγας, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Παρασκευής, από τον δήμαρχο, Γιώργο Καμίνη.

Στη σχετική ανακοίνωση του δήμου τονίζεται: «Σήμερα αναβαθμίζουμε την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης μας και ταυτόχρονα υλοποιούμε μία υποχρέωση που έχει αναλάβει ο δήμος εδώ και χρόνια. Εδώ, στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Όλγας, τοποθετούμε ένα έργο μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας. Τον ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που φιλοτεχνήθηκε από τον κορυφαίο Έλληνα γλύπτη, Γιάννη Παππά και σήμερα, 15 χρόνια μετά το θάνατό του, ολοκληρώνεται η μακρά πορεία του. Η αρτιότητα του έργου απαντάει σε όλα τα ερωτήματα. Είναι ένα έργο για το οποίο ο ίδιος ο γλύπτης έκανε χρόνια έρευνα για να καταλήξει σε έναν ανδριάντα χωρίς μιλιταριστικό συμβολισμό, αφού αναπαριστά τον Μέγα Αλέξανδρο όχι ως στρατηλάτη αλλά ως έφηβο», τόνισε στην ομιλία του, ο κ. Καμίνης.

Στην τελετή παρέστησαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος που ως υπουργός Πολιτισμού το 2001 έκανε τη δωρεά του αγάλματος στο δήμο, ο Αλέξανδρος Παππάς, πρόεδρος της επιτροπής του Εργαστηρίου Γιάννη Παππά-Μουσείο Μπενάκη και γιος του καλλιτέχνη, ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος και ο επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Γιώργης Μαγγίνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ