ΕΛΛΑΔΑ

Στην αντεπίθεση η ηγεσία του υπ.Υγείας για την ΠΦΥ:Εγκαινιάζεται η Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού

Στην αντεπίθεση η ηγεσία του υπ.Υγείας για την ΠΦΥ:Εγκαινιάζεται η Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού
EUROKINISSI/ Φωτογραφία αρχείου

Στην αντεπίθεση περνά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τα εγκαίνια σήμερα στις 11 το  πρωί, της πρότυπης δομής ΠΦΥ που λειτουργεί με τη συνέργεια του Κέντρου Υγείας Αχαρνών και της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού (Γ. Δαμάσκου 1, Ολυμπιακό Χωριό 13677 Αχαρνές).  

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν παρουσία του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, του Αν. Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη και του Αν. Γενικού Γραμματέα, Σταμάτη Βαρδαρού.

Και σίγουρα η τριμερής αυτή παρουσία, υποδηλώνει πολλά και έχει τη σημειολογία της (μην ξεχνάμε ότι έρχονται εκλογές).

Όπως αναφέρει μάλιστα στο CNN GREECE ο κ. Σταμάτης Βαρδαρός, η Πολυκλινική μέχρι σήμερα, εθεωρείτο ιδιώτης –πάροχος, η οποία είχε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ μόνο σε διαγνωστικό επίπεδο. Πλέον η συγκεκριμένη δομή, αποκτά δημόσιο χαρακτήρα καθώς και όλες τις υπηρεσίες η οποία θα εξυπηρετεί ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ αλλά και ανασφάλιστους. Η Πολυκλινική θα έχει διευρυμένο ωράριο (8 πμ έως 99 μμ) και θα λειτουργεί για την ακρίβεια, ως Κέντρο Αστικού Τύπου.

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι τον Μάϊο αναμένεται να λειτουργήσει ένα ακόμη Κέντρο Αστικού Τύπου στην Πατησίων. Πρόκειται για την λεγόμενη Κλινική των Παπάδων (καθώς έχει δημιουργηθεί σε οικόπεδο της Εκκλησίας).

Ένα ακόμη Κέντρο Υγείας Αστικού τύπου (το μεγαλύτερο) βρίσκεται στον Οίκο Ναύτου στον Πειραιά.

Η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ προχωρά αργά είναι αλήθεια και οι Τοπικές Μονάδες σήμερα ανέρχονται σε 125 με αρχική πρόβλεψη 239, απασχολούν συνολικά δε, πάνω από 1.10 άτομα (γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό).

Μία ανάσα αναμένεται να δώσει η προκήρυξη για προσλήψεις γιατρών στις 2 Μαΐου. Άλλωστε το μεγαλύτερο αγκάθι μέχρι στιγμής, είναι η απροθυμία του ιατρικού σώματος να συμμετάσχει στο εγχείρημα της ΠΦΥ. Για τον λόγο αυτό, οι περισσότερες ΤΟΜΥ εμφανίζουν βασικές ελλείψεις σε ιατρικές ειδικότητες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ