ΕΛΛΑΔΑ

Αφρικανική σκόνη: Ποιοι απειλούνται και τι πρέπει να προσέξουν

Αφρικανική σκόνη: Ποιοι απειλούνται και τι πρέπει να προσέξουν
Eurokinissi/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Η ερημοποίηση της Σαχάρας είναι εκείνη που οφείλεται για τη συχνή μεταφορά της αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας.

Όμως η σκόνη αυτή που περιορίζει την ορατότητα και προκαλεί δύσπνοια, κουβαλά και επικίνδυνα βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδο, ψευδάργυρο, χρώμιο, βανάδιο, αρσενικό και νικέλιο.

Το υπουργείο Υγείας, συχνά δίνει οδηγίες για την προστασία από τα αιωρούμενα σωματίδια που κουβαλά η αφρικανική σκόνη.

Οι συστάσεις του υπουργείου Υγείας απευθύνονται σε ενήλικες και παιδιά αλλά και σε όλους όσοι έχουν αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα οι οποίοι θα πρέπει να περιορίσουν την έντονη σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους.

Εάν αισθανθείτε κάποια ενόχληση στα μάτια ή το λαιμό ή αν νιώσετε ρινική συμφόρηση και έχετε έντονο βήχα, περιορίστε την εξωτερική σας δραστηριότητα και απευθυνθείτε στον προσωπικό σας γιατρό. Εκτός από τις ευπαθείς ομάδες, κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση – δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Εξαιρετικά προσεκτικοί πρέπει να είναι:

- Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα
- Ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
- Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.
- Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ