ΕΛΛΑΔΑ

Σε διαδικασία «αναθέρμανσης» των σχέσεών τους Ιερώνυμος και Βαρθολομαίος

Σε διαδικασία «αναθέρμανσης» των σχέσεών τους Ιερώνυμος και Βαρθολομαίος
Εurokinissi/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Στην Ελλάδα θα βρεθεί στις 23 Μαΐου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προσκεκλημένος του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για να τελέσει τα εγκαίνια του Κέντρου Γεροντολογίας στο Δήλεσι.

Μετά από μακρά χρονική περίοδο ψυχρών σχέσεων, οι οποίες έφτασαν στο χειρότερο σημείο τους κατά την περίοδο που ο κ. Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός προχώρησαν σε προσύμφωνο για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, οι δύο ιεράρχες φαίνεται πως αποφάσισαν να έρθουν πιο κοντά.

Το πρώτο βήμα έγινε από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όταν στις 17 Απριλίου, ο Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών, Πρωτοσύγκελλος της Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών ταξίδεψε στο Φανάρι για να παραδώσει πρόσκληση στον κ. Βαρθολομαίο να εγκαινιάσει το κέντρο γεροντολογίας.

«Ο Παναγιώτατος απεδέχθη την ευγενική αυτή πρόσκληση και ζήτησε από τον Επίσκοπο Θεσπιών να μεταφέρει τις εγκάρδιες ευχές του στον Μακαριώτατο ενόψει του εορτασμού του Αγίου Πάσχα» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πατριαρχείου.

Στην απαντητική του επιστολή ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαριστεί για την «ευγενική πρόσκληση» να εγκαινιάσει το κέντρο Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης «Άγιος Πορφύριος» κάνοντας λόγο για «μεγαλεπίβολο έργο» που στοχεύει στη στήριξη εκείνων που αδυνατούν, ειδικά στην δυσχερή για τον ελληνικό λαό συγκυρία. Μάλιστα τονίζει πως η Εκκλησία της Ελλάδος και ο Αρχιεπίσκοπος κάνουν «πολλά και θαυμαστά».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο γεγονός πως η πρόσκληση δεν απεστάλη ταχυδρομικώς αλλά με συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος ενημερώνει πως αποδέχεται την πρόσκληση και δηλώνει χαρούμενος που θα ξανασυναντηθούν μετά από καιρό μιας και θα είναι ευκαιρία να αναθερμανθούν οι σχέσεις των δύο. «Αποδεχόμενα την φιλάδελφον πρόσκλησιν, ευχαριστούμεν και πάλιν και πολλάκις και προγευόμεθα της χαράς της» αναφέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ