ΕΛΛΑΔΑ

Τσουνάμι αντιδράσεων από ΓΣΕΕ, ΝΑΤ και φορείς για το Ασφαλιστικό

Τσουνάμι αντιδράσεων από ΓΣΕΕ, ΝΑΤ και φορείς για το Ασφαλιστικό

Αντιδράσεις προκαλούν στους κοινωνικούς φορείς οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό σύστημα.

Ήδη η ΓΣΕΕ με ανακοίνωση της κάνει λόγο για «ταφόπλακα για το ασφαλιστικό σύστημα» και πως η κυβέρνηση προσπαθεί με «επικοινωνιακά φτιασιδώματα να σερβίρει το πικρό ποτήρι. Αγνοώντας, για πολλοστή φορά, τους κοινωνικούς εταίρους και ειδικότερα τους εργαζόμενους, τους ασφαλισμένους και τους θεσμικούς εκπροσώπους αυτών, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί έναν κατ΄ επίφαση διάλογο για να περάσει προειλημμένες αποφάσεις. Αγνοεί μάλιστα τους θεσμούς κοινωνικής διαπραγμάτευσης με προκλητικό τρόπο», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Την ίδια στιγμή, 48ωρη απεργία για τις 7 και 8 Ιανουαρίου ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι στο ΝΑΤ, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την ένταξη του ταμείου τους στο ενιαίο ταμείο όπως προβλέπει το νέο Ασφαλιστικό. Σε ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι στο ΝΑΤ κάνουν λόγο για «πλήρη άγνοια της κυβέρνησης για το πώς λειτουργεί το ΝΑΤ, που το εντάσσει σε δύο τμήματα του ενιαίου φορέα, δηλαδή του ΙΚΑ, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι έτσι δεν θα λειτουργήσει, εκτός κι αν αυτό επιδιώκει»

Αντίδραση και από ΓΣΕΒΕΕ-ΕΟΔΕΑΠ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς αναφέρει σε δήλωση του τα εξής:

«Το σχέδιο που παρουσίασε η Κυβέρνηση ως «μεταρρύθμιση» στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, τινάζει στον αέρα τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας και γράφει τον επικήδειο στο τελευταίο απόθεμα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, αφού όπως είναι γνωστό, το 52% των ελληνικών νοικοκυριών, δηλαδή περισσότερο από 2.200.000 νοικοκυριά, σύμφωνα τόσο με έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, όσο και με άλλες έρευνες, ζουν από τη σύνταξη.

Η κυβέρνηση ακολουθεί τη πεπατημένη συνταγή των μνημονιακών πολιτικών: μείωση κύριων (με τις προωθούμενες αλλαγές έρχονται νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, επειδή αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού τους) και περικοπή επικουρικών, ενώ αντιθέτως αυξάνει τις εισφορές για εργαζόμενους και εργοδότες, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο τη θηλιά στην επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα στη μικρομεσαία».

Τέλος, αντίδραση είχαμε και από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΔΕΑΠ που με ανακοίνωση του κάνει λόγο για παρέμβαση που αν συμβεί «θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τον κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΔΟΕΑΠ, όταν μάλιστα το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης καλύπτει πάνω από 18.000 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους και αποτελεί το μοναδικό στήριγμα για τον ασθενή, τον σκληρά εργαζόμενο, το συνταξιούχο και τον άνεργο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ