Φυλακές Ελαιώνα: «Παρέμβαση» ΟΗΕ για τον αποχωρισμό κρατούμενης από την τρίχρονη κόρη της
Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Εξηγήσεις από την Ελλάδα ζητάει η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ σχετικά με τον επικείμενο αποχωρισμό κρατούμενης μητέρας στις φυλακές του Ελαιώνα από την τρίχρονη κόρη της και την τοποθέτηση της μικρής σε ίδρυμα.

Η μικρή Γεωργία όταν μπήκε η μητέρα της φυλακή ήταν μόλις έξι μηνών. Την ακολούθησε αναγκαστικά, διότι δεν είχαν άλλη οικογένεια. Σήμερα είναι τριών ετών και σύμφωνα με τον σωφρονιστικό κώδικα, ο οποίος δεν εξετάζει εξατομικευμένα τις ανάγκες της, προβλέπει την εισαγωγή της σε ίδρυμα.

Η μητέρα της αναφέρει στον ΑΝΤ1 πως θα είναι δύσκολο για την τρίχρονη καθώς «δεν με έχει αποχωριστεί ποτέ και έχει μεγαλώσει εδώ μαζί μου και πιστεύω ότι θα της κάνει κακό».

«Είναι δύσκολο να είναι εδώ, αλλά είναι ακόμη πιο δύσκολο να είναι εκεί που πρέπει να φύγει. Η μόνη λύση που είχα ήταν να προσφύγω στον ΟΗΕ» τονίζει η φυλακισμένη μητέρα, η οποία είναι μάλιστα η πρώτη κρατούμενη που προσέφυγε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Ο οργανισμός από την πλευρά του ζητάει από τη χώρα μας «επείγουσες εξηγήσεις» για τον επικείμενο αποχωρισμό τους, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη κρατούμενες με μικρά παιδιά μπορούν να εκτίσουν την ποινή φυλάκισής τους με κατ’ οίκον κράτηση ώσπου το παιδί να φτάσει τα οκτώ του χρόνια.  

«Εδώ μέσα είναι σαν να είσαι νεκρή, αλλά όταν έχεις το παιδί σου, σηκώνεσαι» δήλωσε η κρατούμενη.

Οι μητέρες στις φυλακές του Ελαιώνα ζητούν τον εξανθρωπισμό της ποινικής μεταχείρισης των μητέρων με μικρά παιδιά και η εξατομικευμένη εξέταση κάθε περίπτωσης, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Διαβάστε επίσης