Επίσκεψη Τσίπρα στη Λευκάδα: Προκαταρκτική έρευνα για τον «υπερβάλλοντα ζήλο» των αστυνομικών
Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, για τη συμπεριφορά των αστυνομικών την περασμένη Κυριακή στην Λευκάδα, οι οποίοι προπηλάκισαν και προσήγαγαν τον καθηγητή γεωλογίας, Μιχάλη Μαραγκάκη, όταν επιχείρησε να αναρτήσει πανό εναντίον των εξορύξεων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινίαζε το νοσοκομείο του νησιού.

Ο «υπερβάλλων ζήλος» των αστυνομικών καταγράφηκε σε βίντεο το οποίο αναρτήθηκε σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκάλεσε την δυσφορία της υπουργού, Όλγας Γεροβασίλη, η οποία ζήτησε να διερευνηθεί η υπόθεση.

Το περιστατικό στην Λευκάδα, καθώς και ανάλογο περιστατικό στα Γιάννενα, καταγγέλλουν με ανακοίνωση τους οι Οικολόγοι Πράσινοι και η Πρωτοβουλία Πολιτών Λευκάδος ενάντια στις εξορύξεις, οι οποίοι κυκλοφόρησαν και το βίντεο στο διαδίκτυο.

Σε ανακοίνωσή του με την οποία γνωστοποιεί την διενέργεια έρευνας, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει:

«Αποτελεί απαρέγκλιτη θέση του Αρχηγείου, ότι η συμπεριφορά των αστυνομικών πρέπει να είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους κανόνες δικαίου, το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του Σώματος και τον απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Τη βίαιη απομάκρυνση διαδηλωτή από μέλη ασφαλείας του πρωθυπουργού κατήγγειλε η Πρωτοβουλία Πολιτών Λευκάδος ενάντια στις εξορύξεις, που συνοδεύει την ανάρτησή της και με βίντεο από το περιστατικό.

Ο εκπαιδευτικός Μιχάλης Μαραγκάκης, απομακρύνθηκε βιαίως, με τους άνδρες της ασφάλειας του πρωθυπουργού να τον πιάνουν από τις μασχάλες και να τον σέρνουν.

Όπως φαίνεται στα πλάνα, οι αυτόπτες μάρτυρες ξεσπούν σε αποδοκιμασίες.

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Πολιτών Λευκάδας ενάντια στις εξορύξεις, τα μέλη είχαν σκοπό να διαμαρτυρηθούν κατά των σχεδιαζόμενων εξορύξεων πετρελαίου στο Ιόνιο.

Όπως υποστηρίζουν, στις 10:30 το πρωί, μόλις έφτασε ο εκπαιδευτικός στο Νοσοκομείο όπου περίμενε άλλα μέλη για να ανοίξουν το πανό της Πρωτοβουλίας, τον σταμάτησε η ασφάλεια, ζήτησε την ταυτότητά του και τον πήγε στο αστυνομικό τμήμα για εξακρίβωση.

Μετά από περίπου μια ώρα, ο καθηγητής αποχώρησε και συμμετείχε στην ποδηλατάδα όπως είχε προγραμματίσει.

Παρότι δεν κρατούσε κάποιο πανό όταν ο εκπαιδευτικός έφτασε στην κεντρική πλατεία όπου βρισκόταν ο πρωθυπουργός, περικυκλώθηκε από τους άνδρες ασφαλείας του Αλέξη Τσίπρα.

 

Διαβάστε επίσης