ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Ηλεία: Κλιμάκιο του Γεωδυναμικού στην περιοχή - Στήνουν νέο δίκτυο σεισμογράφων

Σεισμός Ηλεία: Κλιμάκιο του Γεωδυναμικού στην περιοχή - Στήνουν νέο δίκτυο σεισμογράφων

Κλιμάκιο επιστημόνων και τεχνικών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μεταβαίνουν στην Ηλεία εξαιτίας της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Αχαΐας και της Ηλείας, η οποία εντάθηκε αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά το κλιμάκιο θα εγκαταστήσει δίκτυο φορητών σεισμογράφων με στόχο τη λεπτομερή και πλήρη καταγραφή της σεισμικής δραστηριότητας. Τα δεδομένα μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο (μέσω κινητής τηλεφωνίας) στις εγκαταστάσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Θησείο, προκειμένου να γίνεται άμεση αξιολόγηση και υπεύθυνη ενημέρωση της Πολιτείας και του κοινού. Το δίκτυο θα παραμείνει εγκατεστημένο στην περιοχή για όσο καιρό απαιτηθεί.

Οι σεισμολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Οι σεισµολόγοι παρακολουθούν με προσοχή την σεισμική ακολουθία που εξελίσσεται εδώ και λίγες ηµέρες στην περιοχή της Ηλείας και ιδίως στην Κυλλήνη, αλλά και νοτιοδυτικά της Ανδραβίδας, όπου χθες σηµειώθηκαν νέοι σεισμοί, µε µεγαλύτερο τα 4,1 Ρίχτερ.

«Η ανάλυση των καταγραφών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στην εξελισσόμενη από τις 3-5-2019 σεισμική δράση στην Ηλεία, στον κόλπο της Σκαφιδιάς, και επίσης στην περιοχή της Ανδραβίδας το τελευταίο 48ωρο, δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για τη φύση της σεισμικής ακολουθίας. Μέσα στα ενδεχόμενα βρίσκεται και η περίπτωση των προσεισμών, οπότε προκύπτει η ανάγκη της συνεχούς ανάλυσης και αξιολόγησης», έγραψε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Συναγερμός στην Ανδραβίδα

Να διαχειριστούν το φόβο και την ανησυχία που προκαλεί ο Εγκέλαδος προσπαθούν οι κάτοικοι της Ανδραβίδας και της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ilialive.gr. Το γεγονός ότι το επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων μηνών βρίσκεται κάτω από το πόδια τους και η βουή που προηγείται κάθε δόνησης όσο μικρής κι αν είναι ή ακόμα και χωρίς να γίνει αισθητή κάποια δόνηση, είναι ένα φαινόμενο που δοκιμάζει τις ψυχολογικές κυρίως αντοχές των ανθρώπων στην περιοχή.

andravida6

Τα ξημερώματα τόσο χθες 15/5 όσο και σήμερα 16/5 όλοι έμειναν άγρυπνοί μετά τους συνεχείς σεισμούς και πολλοί βρήκαν «καταφύγιο» σε γήπεδα, πλατείες και γενικότερα ανοιχτούς χώρους.

Όμως σύμφωνα και με τα λεγόμενα κατοίκων της περιοχής δεν ήταν λίγοι εκείνοι που λόγω πανικού αναχώρησαν για άλλες περιοχές εκτός νομού, προκειμένου να αναζητήσουν την ηρεμία τους και να «νικήσουν» έτσι τους φόβους τους.

Χθες 15/4 από νωρίς το πρωί κλιμάκια μηχανικών του δήμου πραγματοποίησαν ελέγχους σε κτήρια προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχουν προκληθεί ζημιές.

Πολύ περιορισμένες ζημιές εντοπίστηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Ανδραβίδας, όπου η Διευθύντρια του Σχολείου Μαριάννα Στεργίου δήλωσε πως «… από μια πρώτη ματιά δεν υπάρχουν πολύ σοβαρές ζημιές. Αυτό το οποίο φαίνεται είναι σοβάδες που έχουν πέσει και ρωγμές στους τοίχους. Έχουμε ελέγξει τον πάνω όροφο και θα ελέγξουμε και τον κάτω όροφο. Σε γενικές γραμμές όμως πολύ σοβαρά προβλήματα δεν έχουμε».

Ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης Γιώργος Τσουραπάς, που ήταν επικεφαλής των αυτοψιών σε δημόσια κτήρια και σχολεία σημείωσε πως «…ήρθαμε να κάνουμε αυτοψία στο δημοτικό σχολείο Ανδραβίδας και διαπιστώσαμε ότι μια αίθουσα έχει μικρές ρωγμές στους τοίχους. Είναι ένας τοίχος που παίρνει φορτία από δύο πλάκες γι’ αυτό δεν έχει ούτε ο απέναντι ούτε ο άλλος . Οι ρωγμές δεν κρίνονται επικίνδυνες για την λειτουργία του σχολείου. Σήμερα 16/5 (σ.σ. από χθες) είναι κλειστά όλα τα σχολεία για να προβούμε σε ελέγχους. Είμαστε τέσσερις μηχανικοί στο δήμο και θα πρέπει να ελέγξουμε γύρω στα 50 σχολεία. Δεν έχω κοιμηθεί και όλο το βράδυ, γιατί είμαι κάτοικος της περιοχής. Κύριο μέλημά μας είναι να δούμε την κατάσταση των σχολείων».

Από την πλευρά της η πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Ανδραβίδας Μάρθα Σουλελέ, ανέφερε ότι «…δεν κοιμήθηκε κανείς χθες στην Ανδραβίδα. Προσωπικά επειδή είμαι ψύχραιμη έμεινα στο σπίτι για να μην τρομοκρατήσω τα παιδιά και προσπάθησα να τα έχω δίπλα μου. Μεγάλος αριθμός των κατοίκων το βράδυ έμεινε στο γήπεδο και στην πλατεία λόγω άγχος και φόβου. Στο σχολείο εντοπίστηκαν κάποιες μικροζημιές σε εσωτερικούς τοίχους που δεν είναι κάτι το ανησυχητικό».

Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας τα σχολεία στους Δήμους Ανδραβίδας - Κυλλήνης και Πηνειού παρέμειναν κλειστά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ