ΕΛΛΑΔΑ

Επίθεση Ρουβίκωνα στη Βουλή: ΕΔΕ διέταξε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. - Ποιο ήταν το μέλος που συνελήφθη

Επίθεση Ρουβίκωνα στη Βουλή: ΕΔΕ διέταξε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. - Ποιο ήταν το μέλος που συνελήφθη

Από τα πιο παλιά και δραστήρια μέλη της αναρχικής ομάδας είναι ο Π.Ν. ο οποίος συνελήφθη για την επίθεση με μπογιές και καπνογόνα του Ρουβίκωνα στο κτήριο της Βουλής. Ένορκη διοικητική εξέταση διέταξε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ..

Τελευταία φορά που συνελήφθη το μέλος του Ρουβίκωνα και μάλιστα οδηγήθηκε στο αυτόφωρο, ήταν στις 11 Απριλίου, μετά την καταδρομική με φειγ βολάν στο υπουργείο Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, το βίντεο που ανήρτησαν τα ίδια τα άτομα του Ρουβίκωνα στο Διαδίκτυο είναι αποκαλυπτικό για τα όσα έγιναν και για το πώς τα κατάφεραν να χτυπήσουν το πιο καλά φυλασσόμενο κτήριο της Αθήνας και μάλιστα μέρα - μεσημέρι και με τους τουρίστες να παρακολουθούν με ανοιχτό το στόμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η υπουργός Όλγα Γεροβασίλη είναι όχι μόνο δυσαρεστημένη, αλλά σχεδόν οργισμένη με τα όσα έγιναν σήμερα στο κοινοβούλιο. Ζήτησε εξηγήσεις από τους αξιωματικούς, όπως και απαντήσεις για το πώς είναι δυνατόν να καταφέρνουν κάποιοι σε μια ταραχώδη έτσι και αλλιώς περίοδο να φτάνουν στο Κοινοβούλιο της χώρας. Μάλιστα, συνεργάτες της έλεγαν ότι όχι μόνο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, αλλά σκέφτεται και πολύ σοβαρά ποια θα πρέπει να είναι η αντίδρασή της στο κομμάτι της αναζήτησης ευθυνών και επιβολής ποινών.

Πάντως ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. διέταξε αμέσως τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης και ανέθεσε την ΕΔΕ σε αντιστράτηγο.

Τα ερωτήματα για τα επιχειρησιακά λάθη παραμένουν πολλά. Και ενώ η φρουρά της Βουλής είχε διαπιστώσει την επικινδυνότητα της κατάστασης και είχε ζητήσει τη λήψη μέτρων, παρ΄ όλα αυτά στα σκαλοπάτια, στις δυο ανηφόρες από Όθωνος και από Γεωργίου, δεν υπήρχε ικανή δύναμη, με αποτέλεσμα οι "Ρουβίκωνες" να κάνουν σχεδόν παρέλαση. Όταν η φρουρά της Βουλής άρχισε να τρέχει πίσω από τα άτομα που είχαν πετάξει τις μπογιές, ήταν ήδη αργά.

Επίσης παραμένει άγνωστο ποιος υψηλόβαθμος αξιωματικός ήταν στο κέντρο επιχειρήσεων και είχε το γενικό συντονισμό την ώρα της επίθεσης και όλη την ευθύνη να συντονίσει όλες τις δυνάμεις που ήταν γύρω από τη Βουλή.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής σήμερα, λόγω ενός σοβαρού οικογενειακού προβλήματος δεν βρισκόταν στη ΓΑΔΑ, ενώ είχαν αναλάβει τη διαχείριση των περιστατικών όλης της ημέρας οι βοηθοί και οι αναπληρωτές του.

Τέλος, η εντολή που δόθηκε από το αρχηγείο είναι η έρευνα να γίνει σύντομα και να έχει σαφές αποτέλεσμα.

Το χρονικό της επίθεσης

Τα μέλης της αναρχικής ομάδας του Ρουβίκωνα πραγματοποίησαν την επίθεση λίγο μετά τις 14:10 της Τρίτης. Η ομάδα των ανέβηκε στην οδό Όθωνος και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Οι δράστες ανέβηκαν με γρήγορες κινήσεις τις σκάλες προς τον προαύλιο χώρο της Βουλής, αιφνιδιάζοντας τους αστυνομικούς.

Από εκεί, πολύ γρήγορα πέταξαν δύο καπνογόνα και μπουκάλια με κόκκινη μπογιά στους τοίχους του κτηρίου και τράπηκαν αμέσως σε φυγή. Ένας εξ αυτών συνελήφθη και κρατείται στη ΓΑΔΑ.

Η αναρχική ομάδα με ανακοίνωσή της, αργότερα, σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου ανέλαβε την ευθύνη και ανέβασε βίντεο από την επίθεση .

Δείτε το βίντεο:

«Τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει, από το σύνολο σχεδόν του αναρχικού κινήματος και άλλων επαναστατικών δυνάμεων σειρά δράσεων και επιθετικών ενεργειών ως υποστήριξη στον δίκαιο αγώνα του κομμουνιστή απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Καταδίκη από Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τους βανδαλισμούς στο Κοινοβούλιο. Τέτοιες ενέργειες είναι βαθιά αντιδημοκρατικές και ουδεμία σχέση έχουν με τους κοινωνικούς αγώνες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Μαξίμου.

Ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια «αντιδημοκρατική ενέργεια βανδαλισμού που βρίσκει απέναντί της σύσσωμη την Αριστερά και το δημοκρατικό κόσμο».

«Τέτοιες ενέργειες δεν βρίσκουν καμία κοινωνική νομιμοποίηση και δεν έχουν καμία σχέση με τις λαϊκές ανάγκες», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Καταδίκη και από Βούτση

Για «απαράδεκτη» και «αντιδημοκρατική ενέργεια από αυτές που ονομάζονται ακτιβιστικές όταν στρέφονται κατά της Βουλής», έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Σύμφωνα με τα όσα είπε, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, καμιά 30αριά άτομα, με δύο καπνογόνα και με δοχεία κόκκινου χρώματος στράφηκαν κατά του Κοινοβουλίου. Δεν υπήρξαν τρικάκια ή συνθήματα, διότι -όπως ανέφερε- τα άτομα αυτά απομακρύνθηκαν ύστερα από λίγα δευτερόλεπτα.

«Υπήρξε εμπλοκή και υπάρχει μία σύλληψη. Αυτού του τύπου οι ενέργειες απέναντι στο Κοινοβούλιο απέναντι σε κάθε εκδοχή που τις καθαγιάζει είναι αντιδημοκρατικές και δεν προσφέρουν τίποτα στους κοινωνικούς αγώνες, οι οποίοι πρέπει να εξελίσσονται και εξελίσσονται με διαφορετικό τρόπο. Ειδικά μέσα στην προεκλογική περίοδο οι ενέργειες αυτές οξύνουν το κλίμα απολύτως ανεξάρτητα από τις προφάσεις ή τα επιχειρήματα που τις συνοδεύουν», επεσήμανε ο κ. Βούτσης.

ΝΔ: Ο απόλυτος εξευτελισμός του κράτους

«Ο βανδαλισμός της Βουλής από τον Ρουβίκωνα είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Είναι ο απόλυτος εξευτελισμός ενός κράτους, που σε τέσσερις μέρες έχει εκλογές και αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να προστατεύσει ακόμη και το κτίριο που συμβολίζει την ελληνική Δημοκρατία», δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη.

«Το μήνυμα της ΝΔ είναι σαφές: Οι υπαίτιοι της σημερινής ντροπής, ας γνωρίζουν από τώρα, ότι η πρωτοφανής ανομία θα λάβει τέλος πολύ σύντομα με την ψήφο του ελληνικού λαού», πρόσθεσε.

Γεννηματά: Απειλή για την κοινωνία η ανοχή της κυβέρνησης στη βία

«Η ανοχή της κυβέρνησης στη βία και τους δήθεν αριστερούς εκφραστές της, εξελίσσεται σε συνενοχή και καθημερινή απειλή για την κοινωνία» δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, με αφορμή την επίθεση στο κτήριο του Κοινοβουλίου.

Μετά τη συνάντησή της με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, η κα Γεννηματά τόνισε ότι: «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Έχει έρθει η ώρα να πάμε μπροστά με ασφάλεια για τους πολίτες και στήριξη στους αστυνομικούς που μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες κάνουν σήμερα τη δουλειά τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ